ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:19
 

Σφήνα στις τουρκικές προκλήσεις η «ΝΕΜΕΣΙΣ 2019»

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την ετήσια πολυεθνική άσκηση εντός της ΑΟΖ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού από Γαλλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο θα πραγματοποιηθεί η ετήσια άσκηση έρευνας και διάσωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ» εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τα σενάρια των φάσεων περιλαμβάνουν επιχειρήσεις αντιμετώπισης τρομοκρατίας σε πλοίο και πλατφόρμα εξόρυξης, επιχειρήσεις νηοψίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης συνεπεία ναυτικού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ.

Με βάση το περσινό σενάριο, στη φετινή πολυεθνική άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος 13 πολεμικά πλοία, 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 3 πλοία ιδιωτικών εταιρειών. Συγκεκριμένα στη «ΝΕΜΕΣΙΣ 2018 είχαν λάβει μέρος, 1 Φ/Γ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 1 Φ/Γ του Γαλλικού Ναυτικού με το οργανικό της ελικόπτερο, 1 ΤΠΚ και 4 σκάφη περιπολίας του Ισραηλινού ναυτικού, 4 πολεμικά πλοία της ΔΝ της ΕΦ και 2 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το Δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, 2 σκάφη καταπολέμησης ρύπανσης του Τμήματος Αλιείας, το σκάφος υποστήριξης “FLYING ENTERPRISE” της εταιρείας EDT Offshore, καθώς και τεχνικός εξοπλισμός της εταιρείας SUBSEA.


*Εικόνες από την περσινή άσκηση 

Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν 3 ελικόπτερα της ΚΔ (2 από τη ΜΑΕΠ και 1 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ), 1 Βρετανικό Bell Griffin καθώς και 3 Αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130, 1 Αμερικανικό P-8 και 1 από το Τμ. Δασών).

Μήνυμα της «ΝΕΜΕΣΙΣ»
Πέρα από το επιχειρησιακό κομμάτι, ένα στοιχείο της φετινής «ΝΕΜΕΣΙΣ» που έχει αξία είναι η περιοχή όπου θα πραγματοποιηθούν τα σενάρια της άσκησης. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που θα έχει το γενικό συντονισμό προχώρησε στη δέσμευση δυο περιοχών εντός της ΑΟΖ στις οποίες εκδηλώνονται προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας.

Η πρώτη περιοχή είναι μεταξύ των δυο τουρκικών γεωτρύπανων, Φατίχ και Γιαβούζ, στο ύψος του τεμαχίου 7. Η δεύτερη περιοχή είναι ανατολικά της ΑΟΖ στα τεμάχια 2 και 3. 14 μέρες πριν την έναρξη της άσκησης δεν έχει αποφασισθεί ή δεν δημοσιοποιείται για ευνόητους λόγους, ποια από τις δυο περιοχές θα χρησιμοποιηθεί, για τη «ΝΕΜΕΣΙΣ 2019».

Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως αυτό θα αποφασισθεί την τελευταία στιγμή. Ωστόσο όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, η φετινή «ΝΕΜΕΣΙΣ» όποια περιοχή και αν επιλεγεί τελικά θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατίας, απέναντι στην επιχειρούμενη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, από την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X