ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμβουλές για οδήγηση σε συνθήκες χιονόπτωσης από τη REACTION

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα λήψη περαιτέρω μέτρων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η REACTION σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη παραθέτει συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε συνθήκες χιονόπτωσης. Ταυτόχρονα καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προωθήσουν άμεσα αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την παραδειγματική τιμωρία των οδηγών που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας για τους κλειστούς και επικίνδυνους δρόμους.

Αναφέρει πως για οδήγηση στο χιόνι η μπαταρία του αυτοκινήτου πρέπει να έχει αρκετή ισχύ. Η εκκίνηση του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι δύσκολη, ενώ το όχημα έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Συμβουλευτείτε, σημειώνει, τις οδηγίες των κατασκευαστών για τα ελαστικά. Τα ελαστικά για καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή τους.

Άλλες οδηγίες που δίνονται είναι:

Ελέγξτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Η απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Μην αναπτύσσετε ταχύτητα.

Κρατήστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας και προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.

Έχετε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Αλυσίδες, φανάρι, μια κουβέρτα, ένα φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.

Ελέγξτε τη θέρμανση του οχήματος σας. Θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε ζεστό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα τα τζάμια του οχήματος σας θα παραμένουν καθαρά από τους ατμούς.

Φροντίστε το όχημα σας να είναι γεμάτο με καύσιμα, όταν θα μετακινηθείτε σε χιονισμένες περιοχές για κάθε ενδεχόμενο.

Αν χρειαστεί να βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες, θυμηθείτε, προσθέτει, ότι οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,
μετά από λίγα μέτρα κίνησης, τις ξανατεντώνουμε, και όταν έχουμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα πρέπει να είναι αυτή που αναφέρει ο κατασκευαστής.

Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και τα τζάμια σας καθαρά.

Εάν θα αλλάξετε κατεύθυνση, οι χειρισμοί σας πρέπει να είναι αργοί και προσεκτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι εξαιρετικά ομαλή. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «ήπια» και προσοχή στο φρένο.

Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά της ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.

Στην περίπτωση που παγιδευτείτε με το όχημα σας στο χιόνι μην πανικοβληθείτε. Κρατήστε τον κινητήρα του οχήματος σας αναμμένο για να παρέχετε θερμότητα στο εσωτερικό του οχήματος. Εάν και εφόσον γνωρίζετε ένα κοντινό σημείο που είναι πιο ασφαλισμένο κατευθυνθείτε πεζοί στο σημείο το γρηγορότερο. Εάν δεν έχει σημείο που μπορείτε να πάτε, τότε καλέστε με το κινητό σας τηλέφωνο το 112 και εξηγήστε τους την κατάσταση.

Στο μεταξύ, η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα λήψη περαιτέρω μέτρων για μείωση του φαινομένου οδηγοί να αγνοούν τις υποδείξεις και ανακοινώσεις της Αστυνομίας για τους κλειστούς δρόμους στα ορεινά και να κινούνται προς αυτές τις περιοχές.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του REACTION, Μάριος Σταύρου τονίζει ότι η τιμωρία για αυτούς τους ασυνείδητους οδηγούς που κινούνται σε χιονισμένους κλειστούς δρόμους ή/και χωρίς τα κατάλληλα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι αποτρεπτική.

Προσθέτει ότι αυτοί οι οδηγοί είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό και την οικογένεια τους και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και καλεί τα αρμόδια Υπουργεία, να προωθήσουν άμεσα αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που να λύνει τα χέρια της Αστυνομίας για να μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X