ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρία ερωτήματα για το WiFi του αεροδρομίου Λάρνακας

Δεν πείθουν οι απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και της διαχειρίστριας εταιρείας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Μεταφορών, ως διαχειριστή της συμφωνίας παραχώρησης των δυο αεροδρομίων, καθώς και της Hermes, ως διαχειρίστριας εταιρείας των δυο αεροδρομίων, δεν θεωρείται πως έκλεισαν το κεφάλαιο ευθυνών που συνεχίζουν να υπάρχουν. Η κατοχή μεγάλου όγκου ευαίσθητων δεδομένων πολιτών, από μια ιδιωτική εταιρεία εκθέτει ανεπανόρθωτα πρώτα και κύρια την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ασχέτως αν είχε ή δεν είχε λόγο, οφείλει να προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός, στο απόρρητο των επικοινωνιών.

Η διαρροή, όπως δείχνουν οι αστυνομικές έρευνες, δεν έγινε από κάποιο ιδιωτικό χώρο αλλά από τις δυο πύλες της Κύπρου που έχουν παραχωρηθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία υπό προϋποθέσεις αλλά και υποχρεώσεις. Η αναγνώριση από πλευράς Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί δεν είναι αρκετή, όπως επίσης και η διαβεβαίωση για αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης ασύρματων δικτύων. Στα Δημόσια Έργα, από ενάρξεως εφαρμογής της συμφωνίας παραχώρησης δημιουργήθηκε ομάδα η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Το πρώτο ερώτημα που υπάρχει είναι: Η ομάδα μιας κρατικής υπηρεσίας γνώριζε για τα υπό εκτέλεση έργα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για το ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας; Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη ομάδα, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, δεν έχει ενημερώσει τους πολίτες αν η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων ήταν εντός των συμβατικών της υποχρεώσεων, να πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις και να αποφασίζει για έργα που αφορούν ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτό των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Hermes

Η αντίδραση της διαχειρίστριας εταιρείας, στην έντυπη έκδοση της «Κ» την περασμένη Κυριακή, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως κλείνει το κομμάτι που αφορά την ίδια. Η εταιρεία στο μόνο που απάντησε ξεκάθαρα ήταν στο προφανές ότι δηλαδή δεν κρατά προσωπικά δεδομένα επιβατών, οι οποίοι επιλέγουν να ενωθούν με το ασύρματο δίκτυο του αεροδρομίου. Με βάση την τροπή των ερευνών, ουδείς κατηγόρησε την εταιρεία ότι σκόπιμα επέτρεψε την ενδεχόμενη διαρροή μεγάλου όγκου δεδομένων, από κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές επιβατών. Αυτό για το οποίο ελέγχεται η εταιρεία είναι γιατί δεν ενίσχυσε τα συστήματα προστασία των δεδομένων των επιβατών, αποτρέποντας φαινόμενα υποκλοπής.

Αν το σύστημα που εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο ήταν σε πιλοτική βάση ή δεν τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων, δεν μπορεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται. Η εταιρεία είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τους επιβάτες, που εξ ανάγκης χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια, ότι σε καμία περίπτωση κατά την εκτέλεση των εργασιών που και η ίδια παραδέχεται πως πραγματοποιήθηκαν, από συμβαλλόμενο συνεργάτη της Hermes Airports για αυτού του είδους τα έργα, ή και αργότερα που σύμφωνα με την Αστυνομία υπήρχαν προβλήματα και το σύστημα απενεργοποιήθηκε, δεν παγιδεύτηκε το δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας του αεροδρομίου; Η εταιρεία είναι επίσης σε θέση να διαβεβαιώσει τους επιβάτες πως σήμερα το ασύρματο δίκτυο είναι ασφαλές;

Εάν δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας γιατί η εταιρεία, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει γνωστό εάν η ίδια προχώρησε σε έλεγχο του συστήματός της, για να διαπιστώσει εάν ήταν παγιδευμένο; Υπάρχει όμως το κυρίαρχο ερώτημα που απευθύνεται στις κρατικές υπηρεσίες και την εταιρεία: Πως προστατεύονται οι χιλιάδες πολίτες που έπεσαν θύματα και ουδείς γνωρίζει αν τα προσωπικά τους δεδομένα βρίσκονται στο σκληρό δίσκο και κάποιου άλλου υπολογιστή, που δεν έχει εντοπιστεί και ενδεχομένως να βγουν στο παζάρι για πούλημα. Οι διαβεβαιώσεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ότι υπάρχει συνεργασία με τις Αστυνομικές αρχές δεν είναι αρκετές.

Ό,τι να λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες δημοσίως, ό,τι να λέει η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, οι ανησυχίες είναι υπαρκτές και έχουν βάση. Αυτό το οποίο μένει πίσω είναι πως ο πολίτης παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις είναι απροστάτευτος στις διαθέσεις του κάθε επιτήδειου, με μοναδική επιλογή την αυτοπροστασία που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός όταν δίνει τη συγκατάθεσή του για να απολαμβάνει στοιχειώδεις υπηρεσίες επικοινωνίας σε δημόσιους χώρους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X