ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παπαναστασίου: Μέχρι Ιούνιο το Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα 2030

Θα καταγράφονται τα μέτρα και οι πολιτικές με τα οποία η Κύπρος θα επιτύχει τους νέους της στόχους μέχρι το 2030

ΚΥΠΕ

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Τύπου που διοργανώθηκε στην ΑΗΚ για την έκθεση Save Energy, Greenbiz & AquaTech Expo 2024.

Αναφερθείς στους ευρωπαϊκούς στόχους της Κύπρου για την ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ μέχρι το 2030, ο Υπουργός είπε ότι η Κύπρος απαιτείται να έχει 33% ΑΠΕ στην εθνική ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας που δεν θα υπερβαίνει τους 2,03 εκ. Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου (ΤΙΠ) και τελική κατανάλωση ενέργειας που δεν θα υπερβαίνει τους 1,8 εκ. ΤΙΠ.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο του βρίσκεται σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030. Σημείωσε ότι στο τελικό σχέδιο, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα καταγράφονται τα μέτρα και οι πολιτικές με τα οποία η Κύπρος θα επιτύχει τους νέους της στόχους μέχρι το 2030.

Όπως είπε, προτεραιότητα δίνεται στη μείωση της ζήτησης ενέργειας στη χώρα, με έμφαση στις κτηριακές ανακαινίσεις, καθώς και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

«Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές, η οποία θα επιτευχθεί με την περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ και την προώθηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης», είπε ο Υπουργός.

Αναφερθείς στα σχέδια που έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο, σημείωσε ότι οι πολίτες επιδεικνύουν μεγάλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, το 2023 υποβλήθηκαν προς το Ταμείο ΑΠΕ ΕΞΕ πέραν των 21.000 αιτήσεων από νοικοκυριά, σε σύγκριση με 12.000 το 2022 και 7.000 το 2021, ενώ για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 ο αριθμός αιτήσεων προσεγγίζει ήδη τις 10.000.

Τέλος, ο Υπουργός τονίζοντας τη σημασία εξοικονόμησης ενέργειας ανέφερε ότι η «πιο φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, στη δική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στην πολιτική του Υπουργείου σε θέματα εξοικονόμησης φυσικών πόρων και προώθησης τεχνολογιών νερού και προστασίας του περιβάλλοντος.

Όπως είπε, στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου βρίσκεται η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στην πίεση που δέχεται η χώρα λόγω λειψυδρίας, ενώ θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση.

«Μόλις χθες εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων, το οποίο καταρτίστηκε για πρώτη φορά και περιλαμβάνει 33 υδατικά έργα υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης λυμάτων», είπε, σημειώνοντας ότι το κόστος τους αναμένεται να φτάσει τα €722 εκ. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι βρίσκονται υπό αξιολόγηση και άλλα 60 έργα, εκτιμημένης αξίας €445 εκ.

Επιπλέον, η Υπουργός είπε ότι η ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών γεωργικών προϊόντων οδηγεί στην εφαρμογή περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών πρακτικών και απομάκρυνση από το μοντέλο αγροτικής παραγωγής που διαχρονικά αποσκοπούσε στη μεγιστοποίηση του κέρδους μέσω της ποσοτικής αύξησης της παραγωγής.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη χρήση νέων τεχνολογιών στην άρδευση, με χρηματοδότηση αντικατάστασης των συστημάτων άρδευσης με βελτιωμένους σύγχρονους αυτοματισμούς διαχείρισης του νερού, καθώς και σε καινοτόμο και πρότυπο σύστημα ευφυούς άρδευσης που έχει εγκατασταθεί σε αγρόκτημα του Τμήματος Γεωργίας.

«Η προώθηση της εφαρμογής μεθόδων έξυπνης γεωργίας και η ενθάρρυνση της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων μέσω στοχευμένων πολιτικών και προγραμμάτων επιχορήγησης αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την προοπτική της αγροτικής παραγωγής στο μέλλον», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη Τύπου, σημείωσε ότι το αναπτυξιακό, επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΗΚ περιλαμβάνει επέκταση στις ΑΠΕ, εκσυγχρονισμό τεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και υλοποίηση σημαντικών έργων που θα συμβάλουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Αναφερθείς στο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι Λεμεσού, είπε ότι το κόστος ενέργειας από αυτά ανέρχεται σε 5 σεντ την κιλοβατώρα και προσφέρει την πρώτη μείωση κόστους ενέργειας για όλους τους καταναλωτές της ΑΗΚ.

«Ήδη σχεδιάζονται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, νέα φωτοβολταϊκά πάρκα και παράλληλα, προχωρούν οι αδειοδοτήσεις για άλλα έργα, με τελικό σκοπό οι ΑΠΕ να έχουν σημαντική συνεισφορά στο ενεργειακό μείγμα της ΑΗΚ, με επακόλουθο την περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία υποδομών για την αποθήκευση της ενέργειας αυτής, σημειώνοντας ότι η Βασική Ρυθμιζόμενη Δραστηριότητα Μεταφοράς, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου έχουν προχωρήσει σε προκαταρκτική μελέτη για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, συνολικής χωρητικότητας 240MWh.

Όσον αφορά τους έξυπνους μετρητές, ο κ. Πέτρου είπε ότι εμφανίζονται συνεχώς εμπόδια στην έναρξη υλοποίησης τους με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ανέφερε ότι το ΔΣ της ΑΗΚ κάνει τις «δέουσες ενέργειες για να εξασφαλίσει παράταση της χρηματοδότησης του έργου».

Η 18η έκθεση εξοικονόμησης ενέργειας Save Energy, Greenbiz & AquaTech Expo 2024, θα πραγματοποιηθεί στο City of Dreams Mediterranean στη Λεμεσό, στις 12-14 Απριλίου, από την ΟΕΒ, ενώ τα δύο Υπουργεία θα συμμετέχουν με περίπτερο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της ΟΕΒ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι η έκθεση συμβάλλει ώστε ο κόσμος να αξιοποιήσει τα κρατικά σχέδια χορηγιών και να μειώσει το ενεργειακό του κόστος.

Όπως είπε, η έκθεση αφορά οποιονδήποτε οικιστικό ή εταιρικό καταναλωτή χτίζει ή ανακαινίζει ή επιθυμεί να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι ή την επιχείρησή του.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή την Παρασκευή 12/4 μεταξύ 5μμ και 9μμ, και το Σαββατοκύριακο 13-14/4 από τις 10πμ μέχρι τις 9μμ. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το 3ο επαγγελματικό συνέδριο με τίτλο «Αειφόρος Επιχειρηματική Ανάπτυξη: Υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής -Ευκαιρίες και προκλήσεις», το πρωί του Σαββάτου 13/4.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση