ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Generation Z αλλάζει τους κανόνες

Η πρώτη ολοκληρωμένη στο είδος της έρευνα στην Κύπρο που σκιαγραφεί την Gen Z – Καλεί τις επιχειρήσεις να αλλάξουν κουλτούρα για να παραμείνουν ανταγωνιστικές

Της Άννας Πολυβίου

Της Άννας Πολυβίου

Με φόντο ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον, μια νέα μελέτη έρχεται να σκιαγραφήσει το προφίλ της κυπριακής Generation Z, της γενιάς που αναμένεται να διαμορφώσει καθοριστικά το μέλλον της αγοράς και της κοινωνίας γενικότερα.

Πώς μπορεί να αλλάξει τις καταναλωτικές συμπεριφορές η Generation Z; Μπορεί να αναδιαμορφώσει το εργασιακό τοπίο και την εταιρική κουλτούρα που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και οργανισμών; Αυτά και άλλα πολλά μας αποκαλύπτει η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα στην Κύπρο για την Generation Z «A Pioneering Perspective on Gen Z: The First Comprehensive Study in Cyprus».

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Pulse Market Research, με την επιστημονική καθοδήγηση του Λεωνίδα Αλεξάνδρου, διακεκριμένου εκπαιδευτή και συμβούλου Επιχειρήσεων, εμβαθύνει στα μοτίβα συμπεριφοράς, τις αυθεντικές τάσεις, τις αξίες, τις φιλοδοξίες των νέων στην Κύπρο, «ρίχνοντας φως» σε μια γενιά που διαφοροποιείται έντονα από τις προηγούμενες, όχι μόνο ως προς τη σχέση της με την τεχνολογία, αλλά και σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την εργασία, την επιχειρηματικότητα και το κοινωνικό της αποτύπωμα. Σε μια εποχή όπου το εργασιακό περιβάλλον επαναπροσδιορίζεται, η Gen Z δεν ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά τις καθοδηγεί, με τα ευρήματά της να προσφέρουν ουσιαστικές απαντήσεις σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο.

Πρόκειται για μια γενιά που φέρνει θεμελιώδεις αλλαγές σε τρεις βασικούς πυλώνες της αγοράς: την καταναλωτική συμπεριφορά, την επικοινωνία και την εργασιακή κουλτούρα.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Cablenet και τον Λεωνίδα Αλεξάνδρου, για την παρουσίαση και ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας «A Pioneering Perspective on Gen Z: The First Comprehensive Study in Cyprus», ο διευθύνων σύμβουλος της Cablenet, κ. Ιωάννης Μαυρίδης, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης μελέτης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα τέτοιου εύρους που πραγματοποιείται στην Κύπρο, με επίκεντρο την Gen Z. Όπως τόνισε, τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς παρέχουν ουσιαστική καθοδήγηση για την αναμόρφωση της εσωτερικής κουλτούρας, αλλά και για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας με τη νέα γενιά καταναλωτών και εργαζομένων. Η Cablenet, όπως σημείωσε, επιδιώκει να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες της νέας γενιάς, κατανοώντας σε βάθος τις προτεραιότητες, τις αξίες και τις προσδοκίες της, στοιχεία κρίσιμα για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων και οργανισμών στην Κύπρο.

Η έρευνα

Η Generation Z φέρνει νέες καταναλωτικές συμπεριφορές που αλλάζουν ριζικά το τοπίο των πωλήσεων και μετατοπίζουν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων από την παραδοσιακή προσέγγιση στην αυθεντική εμπειρία και το personalization. Η συγκεκριμένη γενιά εμφανίζεται φιλόδοξη, με υψηλές προσδοκίες από εργοδότες και brands και ζητά από τους οργανισμούς να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τα πρότυπά της.

Στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη για δομική αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα και στη διοικητική φιλοσοφία, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα της Gen Z. Παράλληλα, ο τρόπος επικοινωνίας και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών αλλάζει ριζικά, με την αυθεντικότητα, την ταχύτητα και την ψηφιακή διαδραστικότητα να αποτελούν πλέον βασικά στοιχεία κάθε επιτυχημένης στρατηγικής.

Ο κ. Λεωνίδας Αλεξάνδρου, αναφερόμενος στο ποια ήταν η αφορμή για την ιδέα της συγκεκριμένης έρευνας, ανέφερε στην «Κ»: «Η ιδέα για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας προέκυψε από μια διαχρονική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οργανισμοί στην Κύπρο: τη δυσκολία στην προσέλκυση, εκπαίδευση και –κυρίως– διατήρηση νέων εργαζομένων.

Ακόμη και όταν οι εργοδότες καταφέρνουν να εντάξουν νεαρά ταλέντα στο δυναμικό τους και να επενδύσουν στην εκπαίδευση και ανάπτυξή τους, παρατηρείται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, το οποίο είναι η αποχώρηση των νέων πριν καν αποδώσουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί το ερώτημα στους εργοδότες «Γιατί η συγκεκριμένη γενιά δεν μένει στον οργανισμό;»

Η πραγματικότητα δείχνει ότι η Gen Z φέρνει μαζί της μια εντελώς διαφορετική εργασιακή κουλτούρα, ανατρέποντας παραδοσιακές αντιλήψεις για τη δέσμευση και την εξέλιξη στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για ένα νέο, άγνωστο τοπίο για τις κυπριακές επιχειρήσεις –και όχι μόνο– γεγονός που καθιστούσε αναγκαία την έρευνα και μελέτη για τη συγκεκριμένη γενιά.

Ταυτόχρονα, η Gen Z είναι η πρώτη γενιά που έχει μεγαλώσει εξ ολοκλήρου σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Οι νέοι έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν άμεσα το αποτέλεσμα που επιθυμούν μέσα από το κινητό τους, σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Το φαινόμενο του «instant gratification» (στιγμιαία ικανοποίηση) διαμορφώνει όχι μόνο τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την εργασία, καθιστώντας δυσκολότερη την υπομονή, την επιμονή και την εκμάθηση στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Η πρόκληση λοιπόν ήταν ξεκάθαρη. Να κατανοηθεί εις βάθος η νέα αυτή γενιά, μέσα από μια έρευνα προσαρμοσμένη στο κυπριακό κοινωνικό και επαγγελματικό πλαίσιο. Μια μελέτη που θα παρείχε ουσιαστικά εργαλεία κατανόησης και στρατηγικής προσαρμογής των οργανισμών σήμερα».

Γιατί είναι κρίσιμο να μελετηθεί η Generation Z σε τοπικό επίπεδο

Η ανάγκη για εις βάθος κατανόηση της Gen Z αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Πρόκειται για μια γενιά που φέρνει θεμελιώδεις αλλαγές σε τρεις βασικούς πυλώνες της αγοράς: την καταναλωτική συμπεριφορά, την επικοινωνία και την εργασιακή κουλτούρα.

Πρώτον, ο τρόπος με τον οποίο η Gen Z αγοράζει και διαμορφώνει εμπορικές προτιμήσεις διαφέρει ριζικά από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δεύτερον, ο επικοινωνιακός τομέας έχει μεταβληθεί. Ο τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί απευθύνονται στους νέους χρειάζεται επαναπροσδιορισμό – θα πρέπει αυτοί να έρθουν κοντά στους νέους. Τρίτον, η εργασιακή κουλτούρα καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θέτει αυτή η γενιά. Η Gen Z δεν αναζητά απλώς ένα επάγγελμα, αλλά ένα περιβάλλον με ευελιξία, συμπερίληψη και σεβασμό στην προσωπική ζωή. Είναι μια γενιά που απαιτεί συμμετοχή, εξέλιξη και ανοιχτή επικοινωνία.

Είναι κρίσιμο, όπως αναφέρει ο κ. Αλεξάνδρου, να κατανοήσουμε ότι η Gen Z δεν είναι απλώς οι αυριανοί εργαζόμενοι, είναι ήδη ενεργοί πελάτες και διαμορφώνουν το επιχειρηματικό τοπίο. Όσοι οργανισμοί επιθυμούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τα δεδομένα που φέρνει αυτή η γενιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άννας Πολυβίου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση