ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δικαστήριο διέταξε την ΚΤΚ να επιτρέψει πρόσβαση σε μετόχους στην FBME

Η Διαιτησία βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΔΕΕ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ) στο Παρίσι διέταξε την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) να επιτρέψει στους μετόχους και διευθυντές της FBME Bank, πρόσβαση στην τράπεζα. Η πρόσβαση τους είχε απαγορευθεί από τις 31 Μαρτίου 2016, από τότε που η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) απέλυσε 140 υπαλλήλους στην Κύπρο.

Την 28η Οκτωβρίου 2014, οι ιδιοκτήτες της FBME Limited υπέβαλαν αίτημα για διαιτησία επικαλούμενοι τη «Συμφωνία για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Λιβάνου και της Δημοκρατίας της Κύπρου» του 2003. Το Άρθρο 6 της Συνθήκης απαγορεύει κάθε κρατικοποίηση ή απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών των δύο χωρών, ενώ το Άρθρο 12 προβλέπει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από την επίταξη του κυπριακού υποκαταστήματος της FBME από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τον Ιούλιο του 2014, την επιβολή ακατάλληλων μέτρων Εξυγίανσης και την προσπάθειά πώλησης του υποκαταστήματος ενάντια στη θέλησή των ιδιοκτητών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε την απάντησή της τον Ιανουάριο αυτού του χρόνου, υποστηρίζοντας ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία, διότι το κυπριακό υποκατάστημα και οι ιδιοκτήτες του δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη. Το Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τώρα απορρίψει αυτό το επιχείρημα και αποφάνθηκε ότι η διμερής Συνθήκη όντως ισχύει.

Η Διαιτησία βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΔΕΕ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εξετάζοντας τις αξιώσεις των ιδιοκτητών της FBME για αποζημίωση κατά της Δημοκρατίας της Κύπρου, υπό τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2003 μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου, που προστατεύει τα δικαιώματα των επενδυτών στη κάθε χώρα. «Αυτή η Συνθήκη», σημειώνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, «αγνοήθηκε από την ΚΤΚ όταν έκανε κατάληψη του κυπριακού υποκαταστήματος και των εργασιών του με τις αξιώσεις για αποζημίωση να καθορίζονται στις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση