ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια στις δύο επιχειρήσεις δεν έχει στρατηγικό σχέδιο

Ενώ αυξάνεται ο κύκλος εργασιών, μειώνεται η κερδοφορία και οι εισπράξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το 25% των επιχειρήσεων στην Κύπρο έχουν ανακάμψει και βρίσκονται σε μια υγιή πορεία, το 35%των επιχειρήσεων έχουν βελτιωθεί αλλά αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και το 35% των επιχειρήσεων δεν έχουν ανακάμψει και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πέμπτου κύματος της «Μέγα Επιχειρηματικής Έρευνας», που διεξάγεται από την εταιρεία CMRC CYPRRONETWORK LTD του ομίλου CΥPRONETWORK και το Cyprus International Institute of Management (CIIM).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πέμπτου κύματος της έρευνας που παρουσιάστηκαν από την κα. Κούλια Αλεξάνδρου, Διευθύντρια του τμήματος Ερευνών της CMRC CYPRONETWORK LTD, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (44%) έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο, ποσοστό σαφώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (27%).

Από την άλλη το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας μειώνεται έστω και οριακά (20% σε σχέση με 23%). Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής και υποστήριξης προϊόντων/ υπηρεσιών καθώς και των πωλήσεων/ Μάρκετινγκ, με το μέσο αριθμό των νέων θέσεων (1,6), είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτόν των χαμένων θέσεων (1,2) συνεχίζοντας έτσι την αισιοδοξία που καταγράφηκε το προηγούμενο κύμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει προχωρήσει σε μειώσεις στο μισθολόγιο και ωφελήματα της επιχείρησης μειώνεται ακόμη περισσότερο και ανέρχεται στο 10% συνεχίζοντας τη σταδιακή μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

Όσον αφορά το μέσο ποσοστό μείωσης, έναντι του συνολικού μισθολογίου, αυτό έχει προσδιοριστεί στο 14,4%.
Εφτά στις δέκα επιχειρήσεις (70%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός, ενώ αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 16%, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (13%), με όσους εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή έκαναν αναφορά σε μείωση του προσωπικού να παραμένουν σταθεροί στο 7%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα (μέση ικανοποίηση της τάξης του 2,7 σε σχέση με 2,4). Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ’ επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα εξακολουθούν να είναι η μειωμένη ζήτηση/ πελατεία/ κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες/προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η αλλαγή οργανωτικής δομής καθώς επίσης η προσέλκυση νέων πελατών και η δημιουργία νέων υπηρεσιών/ προϊόντων.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσιάζει σταδιακή αύξηση, αφού συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει βελτιωθεί (30% έναντι 19% το προηγούμενο κύμα).

Από την άλλη οι επιχειρήσεις που αναφέρονται σε μειωμένο κύκλο εργασιών έχουν μειωθεί από το 57% στο πρώτο κύμα στο 22% στο τρέχον κύμα. Η πιο πάνω τάση δεν μεταβάλλεται σημαντικά σε σχέση με το δείκτη κερδοφορίας και εισπράξεων/ ρευστότητας, ενώ όσον αφορά το δείκτη κόστους χρηματοδότησης αυτός δείχνει να παραμένει σταθερός.
Όσον αφορά τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο, αυτός αναμένεται να παραμείνει μάλλον σταθερός, όπως σταθερό αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο, μια στις δύο επιχειρήσεις δεν έχουν σχέδιο για το που πρόκειται να κινηθούν.

Συνοψίζοντας, οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο αφορούν κυρίως τις νέες επενδύσεις, ενώ σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το Κράτος ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τις φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές, τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας τάση που παραμένει διαχρονικά σταθερή.

Η έρευνα λειτουργεί ως Benchmark των Κυπριακών Επιχειρήσεων και καλύπτει μεταξύ άλλων τάσεις και προβλέψεις ως προς τις επιδόσεις των επιχειρήσεων (απασχόληση, κύκλο εργασιών, κερδοφορία, ρευστότητα και άλλους επιχειρηματικούς δείκτες), στρατηγικές επιλογές και άλλες σχετικές παραμέτρους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση