ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:06
 

Αγκαστινιώτης: Επείγει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας

Ανησυχίες ΚΕΒΕ για ΓεΣΥ, ΕΣΤΙΑ, απεργίες σε ουσιώδεις απεργίες

Newsroom K

Τερματισμό των διαχρονικών στρεβλώσεων, άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και οικονομίας, ζητά το ΚΕΒΕ.

Σε ομιλία του στην 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, ως μικρή χώρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, και ότι πρέπει πάση θυσία η Κύοροςς να εισέλθει στο τρένο της τεχνολογικής εξέλιξης και του ψηφιακού κόσμου .

Τόνισε επίσης ότι «κανένα εμπόδιο, κανένα συνδικαλιστικό «κεκτημένο» και κανένας αναχρονισμός δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να προχωρήσουμε σ΄ ένα νέο, πιο ευέλικτο και πιο δυναμικό οικονομικό μοντέλο». 

Ο κ. Αγκαστινιώτης, αφού αναφέρθηκε στο εξωτερικό περιβάλλον που μας επηρεάζει (κρίση στη Συρία, Brexit, διαφωνίες εντός της Ε. Ένωσης, κλπ.), είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να επιστρατεύσει την οικονομική διπλωματία για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Ειδική αναφορά έκανε στα ενεργειακά θέματα τονίζοντας ότι ως ΚΕΒΕ, θεωρούμε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας, όσο και στην οικονομική μετεξέλιξη της. Είναι ένας τομέας με μεγάλη δυναμική που αναμένεται να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την Κύπρο και την οικονομία της, είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα της οικονομίας και είπε ότι σήμερα, η οικονομία μας κινείται με τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 4% του ΑΕΠ, που είναι ένας από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά είναι επίσης πολύ καλές.

Αυτή τη στιγμή, είπε, όλοι σχεδόν οι δείκτες και τα μεγέθη της οικονομίας βρίσκονται σε θετικό πρόσημο, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνουμε την πρόσφατη αναβάθμιση της από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch και την επαναφορά της στην επενδυτική βαθμίδα.

Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, διανοίγει νέους ορίζοντες για την οικονομία μας, αφού τώρα το κράτος μπορεί και απευθύνεται (ήδη το έκανε) στις αγορές για φθηνότερο δανεισμό, ενώ η διεθνής εικόνα της Κύπρου αναβαθμίζεται και η προσπάθεια για προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων διευκολύνεται.

Την ίδια ώρα, τόνισε, δηλώνουμε ικανοποιημένοι που και ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι πλεονασματικός και οι δαπάνες του κράτους συγκρατημένες.

Ακόμα είπε ότι είναι θετικό που οι παραδοσιακοί τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες και η βιομηχανία βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενώ οι νέοι τομείς επιχειρηματικής δράσης, όπως η ενέργεια, η ιδιωτική εκπαίδευση και άλλοι, αυξάνουν τη συνεισφορά τους στο εθνικό εισόδημα.

Πληγές τα ΜΕΔ και το δημόσιο χρέος

Η οικονομία μας έχει και προβλήματα, τα οποία δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί, σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώτης Σ’ αυτά, είπε, είναι οι εναπομείνασες πληγές της κρίσης, η αδυναμία μας να ξεπεράσουμε διαχρονικές στρεβλώσεις και τα δομικά προβλήματα που καθυστερούν τον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου μας.

Ως τέτοια ανέφερε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που υπονομεύουν την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και δυσκολεύουν την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και το ύψος του δημόσιου χρέους, το οποίο διογκώθηκε στο 110% του ΑΕΠ, λόγω της απορρόφησης της Συνεργατικής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για αποζημίωση σε όσους αποχώρησαν από το Συνεργατισμό και την επιστροφή των αποκοπών στους δημόσιους υπαλλήλους, που είναι πέραν από τις δυνατότητες της οικονομίας, καθώς και στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που παρά τη βελτιωμένη μορφή του, δυστυχώς επιβραβεύει όσους «έκτισαν παλάτια» με τα λεφτά των συνεπών πολιτών.

Νομοθετική ρύθμιση για απεργίες

Έντονα επικριτικός ήταν με τη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων στην πρόσφατη διαφορά τους με την κυβέρνηση. Όπως είπε, η συμπεριφορά των εκπαιδευτικών οργανώσεων ήταν απαράδεκτη και μόνο ως εκβιασμός προς την Πολιτεία και την κοινωνία μπορεί να θεωρηθεί.

Στα πλαίσια αυτά, ζήτησε, την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Ακόμα τόνισε ότι θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα με την εισαγωγή Συστήματος Αξιολόγησης και καθορισμό ανώτατων ποσοστών διεύρυνσης του Κρατικού Μισθολογίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ως μόνιμη διευθέτηση.

Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, τόνισε ότι αν και το ΚΕΒΕ συναίνεσε στην εφαρμογή του νέου συστήματος για να μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρατηρούμε ότι ακόμα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην ομαλή εφαρμογή του και αν και βρισκόμαστε στο παραπέντε της εφαρμογής του, οι άμεσα εμπλεκόμενοι διαφωνούν μεταξύ τους.

Ως ΚΕΒΕ, είπε, πιστεύουμε και το εννοούμε ότι η υγεία δεν πρέπει να είναι προνόμιο των ολίγων και των πλουσίων της κοινωνίας, γι’ αυτό και ξεκάθαρα τασσόμαστε υπέρ του ΓεΣΥ. Η υγεία είναι ένα αγαθό που όλοι δικαιούνται και στο οποίο όλοι πρέπει να συνεισφέρουν, είπε χαρακτηριστικά.

Όμως, αυτό, υπογράμμισε δεν σημαίνει λευκή επιταγή προς κανένα. Απαραίτητη συνισταμένη είναι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού για το ΓΕΣΥ και η ρητή δέσμευση όλων ότι δεν θα υπάρξουν νέα αιτήματα και συνδικαλιστικοί εκβιασμοί για νέες θέσεις και μισθολογικές αναβαθμίσεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης και είπε ότι θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα παράλληλα μέτρα για να σταματήσει το σημερινό φαινόμενο, απλές υποθέσεις να εκδικάζονται, ύστερα από δεκαετίες. Πέραν των διαδικαστικών προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η καθυστέρηση, τόνισε, δυσφημίζεται η χώρα μας και στο εξωτερικό με δυσμενείς επιπτώσεις στις ξένες επενδύσεις.

Και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπου ξένες επιχειρήσεις εγκατέλειψαν την Κύπρο, γιατί υποθέσεις τους έχουν μπει για χρόνια στα συρτάρια των δικαστηρίων, ενώ πολλές εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο το αποφεύγουν για αυτούς τους λόγους.

Ο κ. Αγκαστινιώτης παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΕΒΕ για το μέλλον είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο που να αξιοποιεί τους παραδοσιακούς τομείς, να ενισχύει τους νέους και να προβλέπει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την τεχνολογική αναβάθμιση κράτους και οικονομίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:35

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:34

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  00:52

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  00:51

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X