ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:00
 

Ακριβαίνουν με τον μήνα οι τιμές των καυσίμων

Πέραν των 60 χιλιάδων ευρώ η διαφορά που πλήρωσαν οι καταναλωτές σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο για βενζίνη και πετρέλαιο.

Newsroom K

Τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές των καυσίμων κίνησης για τον μήνα Μάρτιο, απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη ήταν γνωστό στους καταναλωτές και αυτό που διαπιστώθηκε πρόσφατα στην συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων γεμίζουν πλέον πιο δύσκολα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019,  διαπίστωση που ενισχύει την ανάγκη για ελαχιστοποίηση της εξάρτησης στις συγκοινωνίες από τα συμβατικά καύσιμα. Καταγράφεται μάλιστα ότι από τα μέσα Ιανουαρίου 2019 που ήταν οι φθηνότερες τιμές, μέχρι το τέλος Μαρτίου, η λιανική τιμή για τη βενζίνη 95 αυξήθηκε κατά 10.3 σεντ, η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 7,7 σεντ και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 8,4 σεντ. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρία η επιτροπή Εμπορίου είχε διαπιστώσει μικρότερη αύξηση (στα έξι με επτά σεντ) ενώ είχε αναφέρει ότι δεν διαφαίνεται αισχροκέρδεια ούτε δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν. 

Σύγκριση με Φεβρουάριο

Φθηνότερη επαρχία η Λευκωσία, ακριβότερη η Πάφος για τον μήνα Μάρτιο.

Η μέση παγκύπρια λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης 95 την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου ήταν 1,144 σεντ το λίτρο και στις 31 Μαρτίου 1,187 σεντ το λίτρο.

Αντίστοιχα, για το πετρέλαιο κίνησης, η μέση παγκύπρια λιανική τιμή ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου 1,230 σεντ ενώ στο τέλος Μαρτίου ήταν 1,248 σεντ το λίτρο.

Συγκρίνοντας τον Μάρτιο με τον Φεβρουάριο του 2019, παρατηρούνται επίσης μικρές αυξήσεις. Στην βενζίνη 95 κατά 0,043 σεντ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 0,018 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης, μικρή αύξηση κατά 0,004 σεντ. Αυξήσεις που έχουν κοστίσει συνολικά 61,303 χιλιάδες ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019 (46,035 χιλιάδες ευρώ για την βενζίνη 95 και για το πετρέλαιο κίνησης 15,268 χιλιάδες ευρώ).

Συγκρίνοντας τις τιμές ανά πόλη, λαμβάνοντας υπόψη όλο το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019, για την βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης, η φθηνότερη πόλη ήταν η Λευκωσία, ακολουθεί Λεμεσός, Αμμόχωστος, Λάρνακα, ενώ η ακριβότερη είναι η Πάφος.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Ελαφρώς ψηλότερη ήταν η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον μήνα Μάρτιο σε σχέση με την μέση τιμή που ίσχυε τον Φεβρουάριο 2019. Συγκεκριμένα η λιανική τιμή τέλος Φεβρουαρίου του 2019 ήταν 0,828 σεντ ενώ η αντίστοιχη Μαρτίου ήταν 0,832 σεντ. Επιπλέον, για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κύπρο, κατά τον Μάρτιο οι τιμές χωρίς τους φόρους αυξήθηκαν κατά 0,001 σεντ, ενώ στην Ε.Ε υπήρξε μείωση κατά 0.007 σεντ.

Ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ψηλότερες από τον μέσο όρο των τιμών των 28 της ΕΕ είναι οι λιανικές τιμές σε βενζίνη 95 οκτανίων και πετρέλαιο κίνησης σύμφωνα με το τελευταίο Παρατηρητήριο Τιμών του Συνδέσμου Καταναλωτών. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Συνδέσμου Καταναλωτών, τον Μάρτιο, η μέση λιανική τιμή τους βενζίνης 95 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τους φόρους ήταν 0,519 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,532 σεντ. Το πετρέλαιο κίνησης χωρίς τους φόρους στην Ε.Ε. ήταν 0,614 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο 0,631 σεντ. Για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε. ήταν 0,570 σεντ και στην Κύπρο 0,609 σεντ.

Σημειώνεται ότι οι ημερήσιες λιανικές τιμές και τα πρατήρια πετρελαιοειδών λήφθηκαν από το Παρατηρητήριο τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ενώ ο υπολογισμός των συνολικών ποσοτήτων πωλήσεων βασίστηκε στα στοιχεία που λήφθηκαν από την ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X