ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστρέφει με δωμάτια και επαύλεις το Βερεγγάρια

Λίφτινγκ 35 εκατ. από τον όμιλο bbf και επαναλειτουργία το 2026

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το σενάριο της μεικτής τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης προχωρά τελικά για το ιστορικό ξενοδοχείο Βερεγγάρια στον Πρόδρομο. Είχαν προηγηθεί διάφορες σκέψεις οι οποίες τέθηκαν στο τραπέζι, μεταξύ αυτών και της μετατροπής του χώρου του ξενοδοχείου σε πολυτελή διαμερίσματα ώστε να διατεθούν στην συνέχεια προς πώληση και τη μετονομασία του σε Βερεγγάρια estates. Κατά την χθεσινή παρουσίαση του πλάνου του ομίλου bbf, ανακοινώθηκε ότι η επένδυση των 35 εκατ. θα αφορά την αναγέννηση του κτηρίου και την επαναλειτουργία του το 2026 ως Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel. Παράλληλα, περιμετρικά του ξενοδοχείου χωροθετούνται ανεξάρτητες επαύλεις, μεζονέτες και studios. Θα κατασκευαστούν επίσης πεζόδρομοι, κοινόχρηστοι οργανωμένοι καθιστικοί χώροι και χώροι στάθμευσης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον Όμιλο bbf περί τα μέσα του 2026, το δε κόστος ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν το νέο ξενοδοχείο και 15 εκατ. ευρώ για τα διαμερίσματα και επαύλεις στον περιβάλλοντα χώρο. Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες υποστύλωσης του κτηρίου, έχουν ανοικοδομηθεί τα σημεία που έχουν καταρρεύσει και θα προχωρήσουν με την επιδιόρθωση της οροφής. Στο αρχιτεκτονικό κομμάτι, έχουν ετοιμαστεί τα σχέδια, κατατέθηκε αίτηση για πολεοδομική άδεια, και ΜΕΕΠ ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Η περιβαλλοντική πτυχή

Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Marios Economides Maria Akkelidou Architects LLC. Η project lead architect Μαρία Ακκελίδου περιέγραψε στην «Κ» ότι κατά την ετοιμασία των σχεδίων λήφθηκε υπόψη τόσο η πολιτιστική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία του κτηρίου όσο και ο περιβάλλοντας χώρος και το δάσος. Πάντως όπως έχει αναφερθεί, για την κατασκευή των επαύλεων πέριξ του ξενοδοχείου, αναμένεται ότι θα χρειαστεί η αποκοπή 15 δέντρων. Η κα Ακκελίδου επισήμανε ότι σε συντονισμό με το Τμήμα Δασών θα γίνει δεντροφύτευση 50 δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο της ανάπτυξης, ενώ θα κατασκευαστούν και φωλιές για πουλιά. Το λίφτινγκ του ιστορικού ξενοδοχείου θα περιλαμβάνει και ενεργειακή αναβάθμιση του. Ο Project manager Βάσος Κάουρος έκανε λόγο για προκλήσεις ένεκα της ιστορικότητας του κτηρίου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ως διατηρητέο.

Σουίτες και σπα

Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από το διατηρητέο ξενοδοχείο Βερεγγάρια, το οποίο θα συντηρηθεί για να επαναλειτουργήσει σαν ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών με 28 δωμάτια, 4 σουίτες, 12 διαμερίσματα και σπα και τον περιβάλλοντα χώρο όπου θα ανεγερθούν 14 οικιστικά διαμερίσματα και 12 ανεξάρτητες επαύλεις. Στον ισόγειο χώρο διατηρείται η υφιστάμενη τυπολογία με τους ενιαίους χώρους και βεβαίως η κεντρική επιβλητική σκάλα του κτηρίου, ενώ στον παρακείμενο χώρο θα λειτουργούν οι υπηρεσίες υποδοχής και οι ανελκυστήρες. Στην απέναντι πλευρά βάσει του πλάνου, θα δημιουργηθεί ένας χώρος- αναγνωστήριο με τζάκι ενώ εξωτερικά θα υπάρχουν κλασσικές υπηρεσίες ξενοδοχείου όπως πισίνα, χώρος προγεύματος και μπαρ.

Διαμερίσματα και επαύλεις

Στον περιβάλλοντα χώρο θα ανεγερθούν 14 οικιστικά διαμερίσματα και 12 ανεξάρτητες επαύλεις. Πάντως, οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι του έργου υπογραμμίζουν ότι η οικιστική ανάπτυξη θα είναι διακριτική και η δόμηση χαμηλή, ενώ οι κατοικίες χωροθετούνται αραιά, ακολουθώντας τη φυσική τοπογραφία του εδάφους. Θα κατασκευαστούν επίσης πεζόδρομοι, κοινόχρηστοι οργανωμένοι καθιστικοί χώροι και χώροι στάθμευσης. Τώρα κατά πόσο θα υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για αγορά των οικιστικών τεμαχίων, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα ξεκαθαρίσει με την εξέλιξη του έργου. Πάντως, ο project manager του έργου αναφέρει ότι ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από Κύπριους δυνητικούς αγοραστές. Η οικιστική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα τονώσει την κοινότητα, η οποία μετρώντας λιγότερους από 60 κατοίκους επενδύει στις εξοχικές κατοικίες για την αναζωογόνησή της. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν αρκεί η ανακαίνιση του Βερεγγάρια. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση του έργου, στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι η συνολική επαναδιαμόρφωση του λόφου του Βερεγγάρια και η δημιουργία ενός έργου σημαντικού, που θα αναγεννήσει την κοινότητα του Προδρόμου και τα ορεινά θέρετρα, κρατώντας τα ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο επισκέπτης ωστόσο θα αναζητήσει και άλλες υπηρεσίες πλησίον του ξενοδοχείου ή εξοχικών κατοικιών, αλλά και δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την τουριστική του εμπειρία, οι οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Το 1984 το ξενοδοχείο Βερεγγάρια στον Πρόδρομο έβαλε λουκέτο στις εργασίες του και σε μία ιστορία 53 χρόνων που ξεκίνησε το 1928. Από τους χώρους του πέρασαν βασιλείς και σημαντικές προσωπικότητες ενώ έχει χαρακτηριστεί ως το ξενοδοχείο των βασιλιάδων. Από το 1984 μέχρι σήμερα, το ξενοδοχείο παρέμενε στα αζήτητα, ενώ προσπάθειες αναζήτησης αγοραστή, και μέσα από πλειστηριασμούς της Τράπεζας Κύπρου, δεν ευδοκιμούσαν. Τον Δεκέμβρη του 2020 το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια της Prime Property Group, ενώ από τον περασμένο Μάιο, ο όμιλος προχώρησε στο λανσάρισμα του bbf, διεθνές brand, το οποίο ανέλαβε τα αναπτυξιακά έργα της εταιρείας, μεταξύ αυτών και το Βερεγγάρια, ενώ η Prime Property Group συνεχίζει την λειτουργία της ως διεθνές μεσιτικό γραφείο. CEO της εταιρείας bbf είναι ο Vladimir Romanov.

Το προφίλ του νέου Βερεγγάρια

Σημειώνεται ότι ο τρόπος σχεδιασμού γίνεται σε συνεργασία με τον όμιλο Thanos Hotels & Resorts ο οποίος έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο (Technical Services), στο Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel όσον αφορά τον τρόπο σχεδιασμού του ξενοδοχείου και τις παροχές σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Μιλώντας στην «Κ» ο CEO του ομίλου Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι όλο το περίγραμμα του ξενοδοχείου θα διατηρηθεί, όμως εσωτερικά, εκτός από την κεντρική σκάλα και κάποια άλλα στοιχεία, όλα τα άλλα θα ανασκευαστούν και θα γίνουν βάσει σύγχρονων προδιαγραφών. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό, το εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου θα συντηρηθεί και θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη. Η γκρίζα πέτρα κυριαρχεί στις όψεις, τα παράθυρα παραμένουν στην αρχική τους μορφή, η στέγη χτίζεται ξανά, ακολουθώντας την παλαιότερη γεωμετρία της. Οι προσθήκες στο κέλυφος είναι μεμονωμένες και αφορούν μόνο τα μπαλκόνια στους ορόφους, τους χώρους προγεύματος και μπαρ στο ισόγειο και δύο νέα κλιμακοστάσια διαφυγής. Η είσοδος του ξενοδοχείου αναπαλαιώνεται στην αρχική της μορφή και διατηρείται το κλιμακοστάσιο. Κοντά στο χώρο υποδοχής, θα προστεθούν υποδομές για ανελκυστήρες, ώστε να συνδέεται το ισόγειο με τους υπόλοιπους ορόφους. Από το χώρο της εισόδου ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνθεί στο εστιατόριο, στην καφετέρια, στο χώρο μπιλιάρδου και στο καθιστικό, με το τζάκι και το αναγνωστήριο. Τα δύο παλιά τζάκια του ξενοδοχείου συντηρούνται και επαναχρησιμοποιούνται, ενώ οι μεγάλες γυάλινες πόρτες στο χώρο του προγεύματος και του μπαρ επιτρέπουν την οπτική επαφή με τους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου και το δάσος, ενώ το καλοκαίρι παραμένουν ανοικτές, συνδέοντας τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους του ισογείου.

Στη θέση του χώρου της παλιάς πισίνας διαμορφώνεται ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος κοινωνικής συνάθροισης και δραστηριοτήτων, που φιλοξενεί τη νέα εξωτερική πισίνα, καθιστικούς χώρους, εξωτερικό χώρο προγεύματος και μπαρ. Κάτω από το επίπεδο του χώρου αυτού δημιουργείται το νέο πολυτελές σπα του ξενοδοχείου, που περιλαμβάνει μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο, χώρο yoga, χώρους massage, sauna, jacuzzi και εκτενείς εξωτερικούς χώρους άσκησης και χαλάρωσης. Στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο του ξενοδοχείου βρίσκονται οι σουίτες και τα διαμερίσματα Condo, με την πλειοψηφία των σουιτών να διαθέτει μπαλκόνια με απρόσκοπτη θέα στο δάσος και στις θάλασσες της Μόρφου και της Τηλλυρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση