ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμες να διαχειριστούν τις νέες συνθήκες οι εταιρείες στην Κύπρο

Δεύτερος κύκλος της έρευνας ανάμεσα σε Οικονομικούς Διευθυντές από την PwC

Δελτίο Τύπου

Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Οικονομικοί Διευθυντές στην Κύπρο κατά τον δεύτερο κύκλο της έρευνας που διεξήγαγε η PwC για τις επιπτώσεις του COVID-19 στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία. Συγκεκριμένα, ποσοστό 52% των συμμετεχόντων σε σχέση με 62% στον προηγούμενο κύκλο δήλωσε πως εάν η πανδημία τερματιστεί σήμερα, η επιχείρησή τους θα μπορέσει να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας της, εντός τριών μηνών. Αντίθετα, το ποσοστό που πιστεύει ότι θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος αυξήθηκε από 4% σε 10%.

Η έρευνα που διεξάγεται σε διάφορες χώρες, αποτελεί πρωτοβουλία του παγκόσμιου δικτύου της PwC και ο δεύτερος για την Κύπρο κύκλος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 83% αναμένει φέτος μείωση των εσόδων ή / και των κερδών της εταιρείας τους σε σύγκριση με το 69% κατά τον πρώτο κύκλο της έρευνας. Αυξημένο παρουσιάζεται και το ποσοστό των CFOs που αναμένει ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα προκύψει μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία των εργαζομένων από 29% σε 52%.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό, η εικόνα φαίνεται να παραμένει σταθερή με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (45% σε σύγκριση με 42% στον προηγούμενο κύκλο της έρευνας) να αναφέρει ότι σχεδιάζει να προβεί σε αλλαγές μέσα στον επόμενο μήνα ως αποτέλεσμα της μεταβολής της ζήτησης. Ωστόσο, σημαντικά μειωμένο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση της παραγωγικότητας εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητας των εταιριών τους για αξιοποίηση της απομακρυσμένης εργασίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό κατέγραψε μείωση της τάξης του 16%, κατά την πρόσφατη έρευνα.

Ο δεύτερος κύκλος της έρευνας της PwC, διερεύνησε και την ετοιμότητα των επιχειρήσεων, όσον αφορά τη διαχείριση των νέων συνθηκών, μετά την επιστροφή στην εργασία. Οι CFOs στην Κύπρο παρουσιάζονται σίγουροι για την ικανότητα των οργανισμών τους να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πελατών τους σε θέματα ασφάλειας (83%), να παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον (83%), να διατηρήσουν το ταλέντο που χρειάζονται (72%), να διασφαλίσουν την ευημερία και το ηθικό των εργαζομένων (48%) και να εξισορροπήσουν τις ανάγκες όλων των stakeholders (48%). Σίγουροι παρουσιάζονται και για την ικανότητά τους να χτίσουν νέες δεξιότητες για το μέλλον (48%) αλλά και να εντοπίσουν νέες πηγές εσόδων (21%).

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς Οικονομικούς Διευθυντές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η ευέλικτη εργασία (59%) και οι επενδύσεις στην τεχνολογία (52%) θα συμβάλλουν στο να γίνει η εταιρεία τους καλύτερη μακροπρόθεσμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, κ. Ευγένιος Ευγενίου σημείωσε πως η έρευνα αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο το οποίο επιτρέπει την καταγραφή και τη σύγκριση των απόψεων των Οικονομικών Διευθυντών καθώς εξελίσσεται η πανδημία αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας. «Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική τους λειτουργία. Ωστόσο, κάθε κρίση γεννά και νέες ευκαιρίες. Για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, οι οργανισμοί θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα τις καταστήσουν έτοιμες για την μετά Covid-19 εποχή», σημείωσε.

Μπορείτε να δείτε τα ευρήματα και να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.pwc.com.cy/covid-cfo

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X