ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EY: Ο αριθμός των εκκρεμών δημοσίων εγγραφών αυξάνεται, καθώς η παγκόσμια αγορά του κλάδου επιβραδύνεται

Οι γεωπολιτικές εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών

Δελτίο Τύπου

Εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός των εκκρεμών δημοσίων εγγραφών υψηλής ποιότητας, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένουν περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, καθυστερώντας τη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών σε πολλές αγορές το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Συνολικά, έγιναν 256 δημόσιες εγγραφές το τρίτο τρίμηνο του 2019, με συνολικά έσοδα 40,2 δισ. δολάρια, το οποίο αντιπροσωπεύει μια μείωση του αριθμού κατά 24% και των εσόδων κατά 22%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 (από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα) ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (768) μειώθηκε κατά 26%, ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν (114,1 δισ. δολάρια) κατά 25%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ενώ ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε, οι μέσες αποδόσεις κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στις κύριες αγορές ανήλθαν σε 27% και η μέση τρέχουσα απόδοση διαμορφώθηκε στο 32%.

Η τεχνολογία, η υγεία και η βιομηχανία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) των δημοσίων εγγραφών κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019, με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια 69,4 δισ. δολάρια, ή 61% του συνόλου. Η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι ο ισχυρότερος κλάδος από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, αντιπροσωπεύοντας το 23% του παγκόσμιου αριθμού των συναλλαγών (179 ΑΔΕ) και το 36% των εσόδων (41,5 δισ. δολάρια). Η τεχνολογία παρέμεινε ο ισχυρότερος κλάδος και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με 59 δημόσιες εγγραφές (23% του συνόλου), οι οποίες συγκέντρωσαν 11,4 δισ. δολάρια (28% των παγκόσμιων εσόδων). Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην τριμηνιαία έκθεση της EY, Global IPO trends: Q3 2019.

H EMEIA εξακολουθεί να αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις

Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), μειώθηκαν τόσο ο αριθμός των συναλλαγών, όσο και τα έσοδα, κατά το πρώτο εννεάμηνο, με 172 εγγραφές (μείωση κατά 52%) και συνολικά έσοδα 21,1 δισ. δολάρια (μείωση κατά 41%). Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Κίνας έχουν επιδεινώσει την ψυχολογία της αγοράς, αλλά και τις οικονομικές προοπτικές στην EMEIA. Παράλληλα, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και μη συμφωνίας, η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζονται για τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, τρεις από τις δέκα μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως ως προς τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο του 2019 βρίσκονται στην ΕΜΕΙΑ (η Deutsche Börse με 1,7 δισ. από μία ΑΔΕ, ο NASDAQ OMX με 1,3 δισ. από 3 ΑΔΕ και η Ινδική National and Bombay Exchanges με 858 εκατ. από 9 ΑΔΕ). Η διασυνοριακή δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών αυξήθηκε οριακά από την αρχή του 2019, φθάνοντας το 10% από το 9% του 2018. Η ψυχολογία των επενδυτών και η διάθεση για δημόσιες εγγραφές θα μπορούσε να βελτιωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λόγω της παράτασης του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων και των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες οδήγησαν σε κάμψη τη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών τη φετινή χρονιά και ειδικότερα κατά το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα στην Ευρώπη, ο συνδυασμός των συνεχιζόμενων εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και ΕΕ και της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit οδήγησαν σε σημαντική μείωση των δημόσιων εγγραφών φέτος. Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εν αναμονή ευνοϊκότερων συνθηκών στην αγορά συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ στην Ευρώπη το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Καθώς προχωράμε στο τέταρτο τρίμηνο, το οποίο είναι παραδοσιακά η ισχυρή εποχή του χρόνου για τις δημόσιες εγγραφές, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια ανάκαμψη της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών.»

Η αγορά δημοσίων εγγραφών της Αμερικανικής Ηπείρου επηρεάστηκε από το υποτονικό τρίτο τρίμηνο και τη μεταβλητότητα των χρηματαγορών

Σε τριμηνιαία βάση, στην Αμερικανική Ήπειρο, το τρίτο τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 47 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 11,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 30% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και 10% ως προς τα έσοδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Από την αρχή του 2019, τόσο ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών, όσο και τα έσοδα, μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, με 160 δημόσιες εγγραφές (μείωση κατά 22%) και έσοδα 46,9 δισ. δολάρια (μείωση κατά 9%).

Οι συναλλαγές των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των δημοσίων εγγραφών της Αμερικανικής Ηπείρου, 79% ως προς τον αριθμό συναλλαγών και 95% ως προς τα έσοδα, από την αρχή του 2019. Αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό τεχνολογικών εταιρειών – unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το ένα δισ. δολ.), οι οποίες εισήχθησαν για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο φέτος. Τα χρηματιστήρια NASDAQ και NYSE βρέθηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, αντίστοιχα, με βάση τα έσοδα από την αρχή του έτους.
Η υποτονική δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ενισχύθηκε από την αγορά STAR της Σαγκάης
Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών από την αρχή της χρονιάς μειώθηκε κατά 9% (436 δημόσιες εγγραφές), ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν κατά 27% (46,1 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η έναρξη λειτουργίας της αγοράς STAR στη Σαγκάη αντιστάθμισε την υποτονική δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία το τρίτο τρίμηνο του 2019, με τις συναλλαγές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να μειώνονται κατά 2% ως προς τον αριθμό (173 δημόσιες εγγραφές) και 29% ως προς τα έσοδα (23,7 δισ. δολάρια) το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, οι συνεχείς εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών σε όλα τα επιμέρους γεωγραφικά τμήματα της περιοχής.

Ωστόσο, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, αντιπροσωπεύοντας επτά από τα 10 κυριότερα χρηματιστήρια ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και πέντε από τα 10 ως προς τα έσοδα. Οι μέσες αποδόσεις πρώτης μέρας στις κύριες αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού έφτασαν το 51%, ενώ οι μέσες τρέχουσες αποδόσεις εκτοξεύθηκαν στο 71%, κυρίως εξαιτίας της δραστηριότητας της αγοράς STAR της Σαγκάης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση