ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Fitch: Αρνητικές το 2021 οι επιδόσεις των τραπεζών Κεντρικής και Ανατ. Ευρώπης λόγω covid-19

Tο βασικό του σενάριό δεν προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές το 2021 σε σχέση με την απόδοση των τραπεζών η οποία αναμένεται για το 2020.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι επιδόσεις των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) θα παραμείνουν το 2021 αρνητικές λόγω των πιέσεων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τονίζει ο διεθνής οίκος Fitch Ratings.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι το βασικό του σενάριό δεν προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές το 2021 σε σχέση με την απόδοση των τραπεζών η οποία αναμένεται για το 2020. Σημειώνει πως οι προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης τους είναι αρνητικές.

Ο Fitch αναφέρει επίσης ότι η διαταραχή στην οικονομική ανάκαμψη από την επανεμφάνιση του κορωνοϊού παραμένει ο κύριος καθοδικός κίνδυνος σε ολόκληρη την περιοχή και προσθέτει ότι τα διάφορα κυβερνητικά μέτρα στήριξης έχουν συμβάλει στη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό των επισφαλών δανείων, καθυστερώντας την επιδείνωση στην ποιότητα των ισολογισμών.

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι οι τράπεζες προχώρησαν προκαταρκτικά στη δημιουργία πρόσθετων προβλέψεων λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης της ποιότητας των ισολογισμών τους, σημειώνοντας ότι αν και αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία του 2020, θα μειώσει τον κίνδυνο μόλις καταργηθούν τα κυβερνητικά μέτρα.

Αναφέροντας τα κεφάλαια αποτελούν μια δύναμη αξιολόγησης για τις περισσότερες τράπεζες και αντισταθμίζει εν μέρει τις πιέσεις αξιολόγησης από τη μειωμένη ικανότητα απορρόφησης ζημιών μέσω των λειτουργικών εσόδων, ο Fitch αναμένει ότι τα τραπεζικά κέρδη του 2020, αν και θα είναι πολύ ασθενέστερα από το 2019, θα στηρίξουν τα κεφάλαια, σε μεγάλο βαθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αποποιείται της αποζημίωσης η Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις

«Να είστε σίγουροι ότι ΑΝ εξαρτάτο αυτό ΜΟΝΟΝ από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο και ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:40

Σε 15 μέρες στην Ολομέλεια η λίστα Γιωρκάτζη

«Σαν σύγκρουση συμφερόντων μου φαίνεται. Καλείτε η Βουλή να ψηφίσει για θέμα που την αφορά και με μεγάλο ...»
ΜΑΡΙΟΣ  |  07:27

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση