ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η οικονομική ανάκαμψη περνά από την τεχνολογία

Κωνσταντίνα Γεωργιάδου
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων
Exness

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε Κίνα και ΗΠΑ, έχει ήδη επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή.

Σύμφωνα με ίδια στοιχεία, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα επιστρέψει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως και στην Κύπρο, η επιστροφή στο ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 θα έρθει στο τέλος του 2022. Η διαφορά στο χρόνο ανάκαμψης της οικονομίας έχει να κάνει με τις ίδιες τις συνιστώσες της. Ο Νότος είναι εξαρτημένος στον τουρισμό, ενώ στις δύο άκρες του Ειρηνικού Ωκεανού, το κουπί της επιστροφής τράβηξαν οι εταιρείες τεχνολογίας. Έχουμε και εμείς κλάδο εταιριών πληροφορικής και τεχνολογίας στην Κύπρο, αλλά χρειάζεται να τον ενισχύσουμε.

Πρόκειται για εταιρείες με έδρα συνήθως τη Λεμεσό, υπαλλήλους από όλο το κόσμο και πελάτες που δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε πως αγοράζουν υπηρεσίες από την Κύπρο. Οι εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, συνήθως σχετικές με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Μάλιστα αρκετές από αυτές που έχουν ως έδρα το νησί μας ανταγωνίζονται μεγάλες εταιρείες από τα διάφορα “Silicon Valley” του εξωτερικού, ενώ ήδη κάποιες θεωρούνται μεγαθήρια ή σημαντικοί παίκτες στον τομέα τους. Πρόκειται ίσως για τον πιο δυναμικό κλάδο της οικονομίας μας και που αυτή τη στιγμή προσφέρει 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Ακόμη και αν ένα μέρος των εργαζομένων στον τομέα δεν είναι Κύπριοι και δεν μπορούσαν να είναι όλοι Κύπριοι, η διαβίωσή τους και μόνο στις πόλεις μας, προσθέτει στην οικονομία μέσα από την κατανάλωση τους.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως η παρουσία τους προσθέτει στη χώρα, 1,6 δις πολύτιμα ευρώ, που χωρίς αυτά, η επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα προ της πανδημίας θα ήταν αδιανόητη. Είναι για αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής στη χώρα.

Στις Βρυξέλλες και πριν από την πανδημία επικρατούσε αμηχανία και προβληματισμός για το πόσο πίσω ήταν στις τεχνολογικές εταιρείες. Παρίσι και Βερολίνο δεν έχουν εταιρείες με τα χαρακτηριστικά και τα μεγέθη της AMAZON  ή της APPLE και της GOOGLE και το κενό φάνηκε τώρα με την πανδημία. Είναι για αυτό που οι ηγέτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ρίχνουν όλα τα χαρτιά τους στη δημιουργία των δικών τους τεχνολογικών κολοσσών.

Με άλλα λόγια κυνηγούν τον πρώτο λαχνό του λαχείου ή προσπαθήσουν να κλέψουν το λαχείο που βρίσκεται στα χέρια άλλων. Θέλουν να έχουν στη χώρα το επόμενο Facebook και Instagram. Πρόκειται για ένα ξέφρενο κυνήγι ταλέντων και εταιριών με προοπτικές. Είναι για αυτό που έχουν προσαρμόσει τη φορολογική και μεταναστευτική τους πολιτική, ώστε, να δώσουν κίνητρα και να δημιουργήσουν τις συνθήκες να ξεφυτρώσει από τη χώρα τους ο επόμενος «τεχνολογικός μονόκερος». Θέλουν να έχουν την επόμενη νεοφυής επιχείρηση (start up), που η χρηματιστηριακή της αξία θα ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια.

Το ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα κίνητρα που δίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας βάζει πίεση στον κλάδο και στην Κύπρο. Ειδικά στα μεταναστευτικά θέματα, στις ευκολίες εγκατάστασης και γρήγορης παροχής ιθαγένειας αλλά και στη στήριξη που παρέχουν στις οικογένειες των υπαλλήλων για εκπαίδευση και εργασία.

Αν δεν προσαρμοστεί και η Κύπρος σε αυτά τα δεδομένα, θα πάψουμε να είμαστε ένας ελκυστικός προορισμός για εταιρείες και υπαλλήλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας. Αν πραγματικά θέλουμε τον κλάδο να παραμείνει στη χώρα και να αναπτυχθεί περαιτέρω, αν θέλουμε να έχουμε μερίδιο στις ελπίδες για το δικό μας «μονόκερο», θα χρειαστεί να εισάγουμε κίνητρα για τον τομέα.

Να του προσφέρουμε τουλάχιστον όσα και οι άλλες χώρες της ΕΕ προσφέρουν για να προσελκύσουμε το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για να έχεις εταιρείες τεχνολογίας στην Κύπρο. Δεν πρόκειται για κυπριακή «εφεύρεση», αλλά για εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων πολιτικών με τα δικά μας συμφέροντα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος στην ανάπτυξη αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Μόνο έτσι πετυχαίνουμε βιώσιμη ανάπτυξη και τελειώνουμε την εξάρτηση μας στον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα. 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X