ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:07
 

Η startup που χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Tο ιατρικό λογισμικό της εταιρείας, Brainance MD, έχει ως κύριο αντικείμενο την απεικόνιση και μετεπεξεργασία μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου

Newsroom Κ, Αθήνα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Το πάντρεμα δύο μεγάλων κλάδων –που διέρχονται πλέον φάση ραγδαίων αλλαγών– της ιατρικής και της τεχνολογίας, πραγματοποιεί η ελληνική startup Advantis Medical Imaging, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της απεικονιστικής ιατρικής και συγκεκριμένα στο πεδίο ανάπτυξης ιατρικού λογισμικού. Ενώ ο κλάδος αυτός είναι ανερχόμενος και αναπτύσσεται σταδιακά και στην ελληνική αγορά, η παγκόσμια αγορά λογισμικού ιατρικής απεικόνισης εκτιμάται στα 2,5 δισ. δολ. και αναμένεται να φθάσει στα 4,5 δισ. δολ. έως το 2024. Σε αυτόν, λοιπόν, τον τομέα επιχειρεί να εδραιωθεί και η νεοφυής εταιρεία, κατορθώνοντας να μετουσιώσει ένα ερευνητικό έργο σε εμπορικό προϊόν.

Η εταιρεία αναδύθηκε στον επιχειρηματικό χώρο το 2016 και έκτοτε άρχισε να συστήνει στην εγχώρια και διεθνή κοινότητα το προϊόν της, Brainance MD, το οποίο –όπως προκύπτει και από το όνομα– αναλύει και χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νευροαπεικονιστικό λογισμικό, προσβάσιμο μέσω του Διαδικτύου, με κύριο αντικείμενο την απεικόνιση και μετεπεξεργασία μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου. Η τεχνολογία που περιβάλλει το προϊόν, μέσα από ειδικούς αλγορίθμους και εργαλεία 2D/3D μετεπεξεργασίας, βοηθούν ουσιαστικά τον γιατρό να προχωρήσει σε μία πιο έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση σοβαρών εγκεφαλικών παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο εγκεφαλικός όγκος και η νόσος Αλτσχάιμερ. Το Brainance MD, μάλιστα, μετεπεξεργάζεται τρία διαφορετικά είδη εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας και υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια στην τρισδιάστατη απεικόνιση των νευρικών ινών του εγκεφάλου σε σχέση με τον μέσον όρο των αντίστοιχων λογισμικών που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό στην κλινική πρακτική. Ενα άλλο πλεονέκτημά του, όπως εξηγεί στην «Κ» ο Πάρης Ζιώγκας, ένας εκ των τριών ιδρυτών της εταιρείας, είναι ότι, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά desktop λογισμικά, αυτό προσφέρεται ως μία αμιγώς διαδικτυακή υπηρεσία, επιτρέποντας την απομακρυσμένη και συνεργατική χρήση του από πολλούς χρήστες.

Εν τω μεταξύ, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, την ομάδα απαρτίζουν νεαροί επιστήμονες, όπως η Ζωή Γιαβρή έτερη ιδρύτρια της Advantis, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της εταιρείας. Εχοντας αφιερώσει ατελείωτες ώρες ώστε να συλλάβει εκείνη την τεχνολογική ιδέα που θα «λύσει» τα χέρια πολλών γιατρών, η ομάδα μαζί με τον Δημήτρη Ροζάκη, αξιοποίησε τα ερευνητικά της αποτελέσματα και αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός νευρο-απεικονιστικού λογισμικού. Στα τρία χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, το Brainance MD, χρησιμοποιείται κλινικά ήδη από νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα εντός της Ε.Ε., ενώ στοχεύει να επεκταθεί σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και σε άλλες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος. Στην ελληνική επικράτεια, για παράδειγμα, οργανισμοί υγείας, όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας), το νοσοκομείο Υγεία και η αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων Βιοϊατρική έχουν ήδη ενσωματώσει το Brainance MD, ενώ μεγάλο επιχειρηματικό βήμα για την εταιρεία θα αποτελέσει η είσοδός της στην αγορά των ΗΠΑ. Η εταιρεία υπολογίζει να έχει εγκριθεί το Brainance MD από τον FDA έως το 2020 προκειμένου να διατεθεί στην αμερικανική αγορά. Εως τώρα έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, συγκεντρώνοντας περί το 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ φιλοδοξεί να διεξάγει έρευνα και ανάπτυξη με στόχο να εφαρμόσει την τεχνολογία της σε άλλα ανθρώπινα όργανα, όπως ο προστάτης και ο μαστός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X