ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Σχολή του Kέντρου Αναφοράς, εν μέσω πανδημίας

Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου - Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στην καθημερινότητα μας με αιτία την πανδημία είναι αμέτρητες και οι αλλαγές στην εκπαίδευση αναπόφευκτες. Στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), οι φοιτητές ένιωσαν υπερήφανοι για το γεγονός ότι το Ινστιτούτο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας. Καθηγητές, συνάδελφοι, φοιτητές και απόφοιτοι της ΣΜΙΚ βοήθησαν στη στελέχωση του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας, προσφέροντας υπηρεσίες για τη διάγνωση του COVID-19 επί 24ωρου βάσεως από τις πρώτες κιόλας μέρες έξαρσης της πανδημίας στην Κύπρο.

Η ενεργή συμμετοχή φοιτητών και αποφοίτων της ΣΜΙΚ στη συλλογική αυτή προσπάθεια αποτελεί αναμφισβήτητα εντυπωσιακό σημείο αναφοράς στο βιογραφικό του καθενός, εντός και εκτός συνόρων. Ένας απόφοιτος της ΣΜΙΚ, κάνοντας αιτήσεις για εξεύρεση εργασίας τόσο στην Κύπρο αλλά κυρίως στο εξωτερικό, όπου ο ανταγωνισμός είναι έντονος, σίγουρα θα ξεχωρίσει με αυτή την εμπειρία. Πέραν του εμπλουτισμού του βιογραφικού, τα πιο ισχυρά εφόδια τα αποκομίζει ο νεαρός επιστήμονας κατά τη διάρκεια εργαστηριακής εργασίας, σε πραγματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από πίεση, διαχείριση ενός τεράστιου όγκου δειγμάτων/δεδομένων και σίγουρα άγχους. Είναι σε τέτοιες στιγμές που ανακαλύπτει κανείς τα πραγματικά του όρια σε σωματικές και ψυχικές αντοχές, ενεργώντας πάντοτε με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, με μοναδικό στόχο και σκοπό το καλό της ανθρωπότητας. Ο επαγγελματισμός, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη μεταξύ συναδέλφων αλλά και η αναγνώριση και στήριξη του κόσμου είναι στοιχεία που σημαδεύουν τον επιστήμονα, ιδιαίτερα όταν γνωρίζει ότι αυτό με το οποίο ασχολείται ταλανίζει την ανθρωπότητα και χρίζει άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων. Αυτές είναι εμπειρίες που δεν μπορείς να εισπράξεις από αλλού, παρά μόνο σε ένα ζωντανό περιβάλλον ενός διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού.

Όσοι επιλέγουν τη ΣΜΙΚ για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, έχουν συνάμα και το εισιτήριο για ένα ασυναγώνιστο εκπαιδευτικό ταξίδι, βασισμένο σε πέραν των τριών δεκαετιών εμπειρίας ενός ιδρύματος όπου το κράτος εμπιστεύεται τη γνώση, την εμπειρία και την εξειδίκευση, του διεθνώς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Αυτή η εμπειρία και η γνώση, τροφοδοτούν τη Σχολή του Ινστιτούτου και τη νέα γενιά επιστημόνων, η οποία αναπτύσσεται από το 2012 με την ίδρυση της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Έρευνες με άμεση επίδραση στον ασθενή

Αξιόλογες έρευνες έχουν γίνει από τους φοιτητές της ΣΜΙΚ, ειδικά σε διδακτορικό επίπεδο όπου η φοίτηση είναι τετραετής και παρέχεται η ευκαιρία για έρευνες με μελέτη εις βάθος, από τις οποίες απορρέουν σημαντικά ευρήματα για τις διάφορες ασθένειες που μελετούν τα τμήματα του ΙΝΓΚ. Το Ινστιτούτο διαθέτει κλινικές οι οποίες ασχολούνται με τη Νευρολογία, καθώς και εργαστηριακά τμήματα που ασχολούνται ερευνητικά και διαγνωστικά με συχνές και σπάνιες ασθένειες που προσβάλλουν τον Κύπριο πολίτη όπως είναι η θαλασσαιμία, ο καρκίνος, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, οι νεφροπάθειες, οι λοιμώξεις, οι χρωμοσομικές ανωμαλίες, τα βιοχημικά νοσήματα, οι νευρολογικές και νευρογενετικές ασθένειες. Οι φοιτητές της ΣΜΙΚ μελετούν θέματα στις διατριβές τους που μπορούν έμπρακτα να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών.

Οι λειτουργικές αλλαγές στην καθημερινότητα των φοιτητών, ως αποτέλεσμα των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19, βασίζονται στη χρήση της τεχνολογίας και στην εξεύρεση καινοτόμων μεθόδων εκμάθησης. Η Σχολή έχει επενδύσει σε συστήματα διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας ώστε φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες που θα λάμβαναν και εντός των εγκαταστάσεων του ΙΝΓΚ, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Ακολουθούμενοι πάντα τις οδηγίες λειτουργίας, όπως καθορίζονται από τους αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα μαθήματα και γενικά η ακαδημαϊκή δραστηριότητα συνεχίζονται διαδικτυακά έναντι της φυσικής παρουσίας. Η ΣΜΙΚ είναι απόλυτα προετοιμασμένη να συνεχίσει να παρέχει άριστη εκπαίδευση στη νέα γενιά επιστημόνων και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα τον Σεπτέμβριο και τις οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς, η εκπαίδευση θα μπορεί να συνεχιστεί διαδικτυακά ή με την παρουσία των φοιτητών στο ΙΝΓΚ ή με συνδυαστικό τρόπο.

 

Προνόμια φοίτησης στη ΣΜΙΚ

• Οι τρεις πυλώνες του ΙΝΓΚ. Το Ινστιτούτο συνδυάζει την παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, τη διεξαγωγή πρωτοποριακής έρευνας και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και μοναδικό περιβάλλον για κάθε φοιτητή ώστε να βιώσει καθημερινώς τις διάφορες δραστηριότητες σε κάθε τομέα και να διαπιστώσει την κατάλληλη επαγγελματική πορεία για τον ίδιο.

• Η Σχολή διαθέτει ψηλή αναλογία μεταξύ ακαδημαϊκών και φοιτητών. Το Ινστιτούτο είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στοχεύοντας πάντοτε στην ακαδημαϊκή αριστεία και την ποιοτική απόδοση. Ο κάθε φοιτητής έχει ακαδημαϊκό επόπτη και ερευνητικό επόπτη. Σκοπός τους η στενή παρακολούθηση και η εξασφάλιση της καλύτερης απόδοσης και επιτυχίας του κάθε φοιτητή.

• Συνδυασμός μαθησιακών και εργασιακών στόχων. Μέσω του υψηλού επιπέδου έρευνας τέθηκαν οι μαθησιακοί στόχοι (learning objectives) της κάθε διάλεξης, ενώ μέσω της συσσωρευμένης εμπειρίας των τμημάτων ως εργοδότες τέθηκαν οι εργασιακοί στόχοι (employment objectives) της κάθε διάλεξης. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους απόφοιτους της Σχολής, τους προετοιμάζει για εργασία σε πραγματικές συνθήκες αμέσως μετά την αποφοίτηση τους και τους καθιστά πιο ανταγωνιστικούς στην εξεύρεση εργασίας.

• Οι φοιτητές εκτίθενται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Τα προγράμματα είναι δομημένα έτσι ώστε οι φοιτητές να λαμβάνουν θεωρητικές εξειδικευμένες γνώσεις μέσω των μαθημάτων, ενώ οι ερευνητικές διατριβές τους εκπονούνται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου, δίνοντάς τους πολύτιμη εμπειρία σε πραγματικές εργαστηριακές συνθήκες.

Στη Σχολή του Ινστιτούτου δεν υπάρχουν τεχνητά εργαστήρια στημένα για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Υπάρχει η πραγματικότητα των ασθενειών με τις οποίες ασχολείται εδώ και πέραν των τριών δεκαετιών το ΙΝΓΚ. Οι φοιτητές της ΣΜΙΚ έρχονται αντιμέτωποι με την καθημερινή πραγματικότητα των ασθενειών που μελετούν στις έρευνες τους, βλέπουν τους ασθενείς να εισέρχονται στο ΙΝΓΚ για ραντεβού στις κλινικές, για να παραλάβουν φάρμακα, για την περίθαλψή τους στο θάλαμο, για φυσιοθεραπεία. Κάποιες έρευνες διδακτορικών φοιτητών χρησιμοποιούν δεδομένα που μαζεύει ο φοιτητής από τον ασθενή, έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή του για συμμετοχή στην έρευνα. Έτσι ακριβώς και με την εμφάνιση του ιού COVID-19 στην Κύπρο, οι φοιτητές της ΣΜΙΚ βίωσαν την πραγματικότητα της κατάστασης στο δικό τους Ινστιτούτο, στο δικό τους χώρο εκμάθησης και εμπειρίας.

Αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22

  • Μάστερ (MSc) προγράμματα (πλήρης και μερική φοίτηση) στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική, Νευροεπιστήμη και Βιοϊατρική Έρευνα.
  • Διδακτορικά (PhD) προγράμματα στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική και Νευροεπιστήμη.

Συνεχίζονται οι αιτήσεις καθώς και οι συνεντεύξεις αξιολόγησης των αιτητών διαδικτυακά.

Υποτροφίες για φοιτητές Μάστερ και Διδακτορικών. Η ΣΜΙΚ παραχωρεί υποτροφίες σε όλους τους διδακτορικούς φοιτητές της, για τα χρόνια 2, 3 και 4 των σπουδών τους. Υποτροφίες παρέχονται και σε φοιτητές σε επίπεδο Μάστερ.

 

Διαδικτυακές Ημέρες Ενημέρωσης 03/10/17/24/31 Μαρτίου

Η ΣΜΙΚ προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται για φοίτηση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 στις διαδικτυακές ημέρες ενημέρωσης, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Λειτουργούς του Γραφείου Εκπαίδευσης, Ακαδημαϊκό προσωπικό καθώς και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις προγραμμάτων. Για πληροφορίες σχετικά με τις ημέρες ενημέρωσης και την υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22:

www.cing.ac.cy/csmm/ 

csmm@cing.ac.cy 

Γραφείο Εκπαίδευσης 22392840

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση