ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:47
 

Λουκέτο μετά 43 χρόνια λειτουργίας για Raxevsky

Η κρίση, οι λανθασμένοι χειρισμοί, η απουσία κεφαλαίων κίνησης, καθώς και η «εισβολή» μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, οδήγησαν στη μείωση των πωλήσεων.

Newsroom Κ, Αθήνα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Οριστικά λουκέτο, ύστερα από 43 χρόνια λειτουργίας, έβαλε η ελληνική εταιρεία γυναικείας ένδυσης Raxevsky, καθώς η συμφωνία εξυγίανσής της που επετεύχθη με τις τράπεζες και επικυρώθηκε στα τέλη του 2016 δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη διακοπή λειτουργίας της.

Τα χρέη της εταιρείας υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 25 εκατ. ευρώ, όμως κύκλοι με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να εκποιηθούν, όπως ακίνητα ή εμπορεύματα, για την πληρωμή έστω μέρους των οφειλών, ενώ και οι τελευταίοι 100 εργαζόμενοι που απολύθηκαν δεν έχουν λάβει ούτε όλα τα δεδουλευμένα ούτε όλες τις αποζημιώσεις.

Η οικονομική κρίση, οι λανθασμένοι χειρισμοί, η απουσία κεφαλαίων κίνησης, καθώς και η «εισβολή» στην ελληνική αγορά μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων οδήγησαν στη δραματική μείωση των πωλήσεων της Raxevsky ήδη από το 2012. Τη χρονιά εκείνη έκλεισε με τζίρο 14,85 εκατ. ευρώ από 21,3 εκατ. ευρώ το 2011 και με συσσωρευμένες ζημίες 4,61 εκατ. ευρώ Το 2013 οι πωλήσεις υποχώρησαν περαιτέρω, στα 13,45 εκατ. ευρώ, και οι ζημίες αυξήθηκαν στα 5,28 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις ήταν ήδη 21,36 εκατ. ευρώ. Το 2014 οι πωλήσεις έπεσαν στα 7,48 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 κατέρρευσαν στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και κατά την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, καθυστέρησε από την πλευρά ορισμένων εκ των πιστωτριών τραπεζών η εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που είχε συμφωνηθεί. Κι αυτό, διότι υπήρξε... παρανόηση σχετικά με τους όρους της χρηματοδότησης: μία εκ των τραπεζών περίμενε από την επιχείρηση να προσκομίσει επιταγές, προκειμένου να εγκρίνει το συμφωνηθέν ποσό. Μόνο που η Raxevsky δεν διέθετε εμπόρευμα έτσι ώστε να προβαίνει σε χονδρικές πωλήσεις και να διαθέτει επιταγές των πελατών της.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 με την εμπορική ονομασία Helens’ Club A.E. από την Ελένη Ραξέφσκι και τον Γιώργο Μουρτζούχο, αρχικά φτιάχνοντας ενδύματα και διαθέτοντάς τα στη χονδρική. Το 1982 επεκτείνεται στη λιανική, ανοίγοντας δύο καταστήματα στην Αθήνα με την ανάπτυξη να συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1999 επεκτείνεται εκτός Ελλάδας με καταστήματα στη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Σημειώνεται εδώ ότι η Mini Raxevsky A.E. είναι διαφορετική εταιρεία με αντικείμενο το παιδικό ένδυμα, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με καταστήματα σε Ελλάδα και σε ακόμη οκτώ χώρες. Ιδρυτές της είναι η Δήμητρα Ραξέφσκι, αδερφή της Ελένης, και ο Αβεντίς Μπαλιάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X