ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μ. Κρονίδης στην «Κ»: Σε σταυροδρόμι προκλήσεων και αλλαγών οι τράπεζες

Αυξημένο κανονιστικό κόστος, μείωση καταστημάτων και επίσπευση ψηφιακής μεταμόρφωσης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η πανδημία ώθησε τις τράπεζες να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα επιταχύνοντας δραματικά την τεχνολογική αναβάθμιση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την μετάβαση σε νέες ψηφιακές λύσεις εξυπηρέτησης πελατών και διενέργειας πληρωμών. Ο Ανώτερος Διευθυντής στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Κρονίδης, σημειώνει στην «Κ» πως η ΕΚΤ έχει θέσει τρεις στρατηγικές προτεραιότητες για την τριετία 2022-2024, ενώ το πιο σημαντικό τη δεδομένη στιγμή για όλες τις τράπεζες είναι η ορθή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου ενόψει και της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Την ίδια ώρα, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή μείωση της λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων, τονίζοντας πως η τραπεζική εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει γίνει ιδιαίτερα αυστηρή τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την κρίση του 2008.

- Πού αναμένεται να εστιαστεί η εποπτική διαδικασία μετά το πέρας της πανδημίας;

- Παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να προσαρμόζονται στις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19, οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές διατηρώντας ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Το γεγονός αυτό τους επιτρέπει, όπως και έχουν πράξει τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια, να στηρίζουν νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών το έτος 2021, οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και πάντα σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι γεγονός ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης που λήφθηκαν έχουν περιορίσει τις πτωχεύσεις και την αύξηση των ΜΕΔ. Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών διότι ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας αναμένεται ότι θα διαφανεί μεσοπρόθεσμα και όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης. Στη βάση των πιο πάνω διαπιστώσεων, η ΕΚΤ έχει θέσει τρεις στρατηγικές προτεραιότητες για την τριετία 2022-2024. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ότι οι τράπεζες θα εξέλθουν από την πανδημία υγιείς. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών ψηφιοποίησης και ενισχυμένης διακυβέρνησης. Τέλος, τρίτη προτεραιότητα αφορά στην αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων όπως κλιματικών, περιβαλλοντικών, συστημάτων πληροφορικής κυβερνοασφάλειας.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ». Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια βδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση