ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:34
 

Οι τρεις άξονες δράσης της Cyta εντός του 2019

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του Ημικρατικού Οργανισμού μέσα στο 2019 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου να φιγουράρει ψηλά στην ατζέντα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ο διορισμός νέων Διοικητικών Συμβουλίων στους ημικρατικούς οργανισμούς, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, για κάποιους από αυτούς θα είναι η απαρχή σημαντικών εξελίξεων μέσα στο 2019. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού όπου η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει σταθμό εάν και εφόσον ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί σε πολιτικό επίπεδο. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Cyta, ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση ή μετοχική εταιρεία, μπορεί να μην ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εγκαταλειφθεί.

Η μετάλλαξη της Cyta σε μια οντότητα που να συνάδει με το επιχειρηματικό περιβάλλον του σήμερα παραμένει στο τραπέζι και αναμένεται εντός του 2019 να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Πορεία που έχει να κάνει και με πιέσεις που ασκούνται από ευρωπαϊκής πλευράς. Εντός της Cyta και σε επίπεδο ηγεσίας το 2019 χαρακτηρίζεται ως χρονιά προκλήσεων με βασικό άξονα τη μετεξέλιξη του οργανισμού. Η πλήρωση της κενής από το 2015 θέσης του CEO Ανδρέα Νεοκλέους μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να τρέξουν οι επερχόμενες αλλαγές εντός του οργανισμού. Το μέλλον της Cyta ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε και η πρόεδρος του ΔΣ Ρένα Ρουβιθά Πάνου κατά την παρουσίαση του νέου CEO στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού

Οι άξονες

Εμπορική και προϊοντική ανάπτυξη, ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας του Οργανισμού με την πολιτεία, καθώς και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας είναι οι τρεις άξονες δράσης για το 2019.

Η κ. Ρουβιθά, παρουσιάζοντας τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Cyta στο άμεσο μέλλον, εμφανίσθηκε βέβαιη για την επιτυχή διεκπεραίωσή τους. Για το κεφάλαιο των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο η πρόεδρος της Cyta υπέδειξε πως ο ημικρατικός οργανισμός οφείλει να κινηθεί σε τρεις παράλληλους άξονες, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη συνεχή εξέλιξη στην εξυπηρέτηση και υποστήριξη των πελατών του:

-Ο πρώτος άξονας είναι η εμπορική και προϊοντική ανάπτυξη, με εφόδιο την καινοτομία και με έμφαση στη συγκράτηση των παραδοσιακών εσόδων και την παράλληλη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εσόδων. Η υφιστάμενη ισχυρή κερδοφορία της Cyta δεν φαίνεται να εφησυχάζει την ηγεσία του οργανισμού. Αντίθετα, αντιμετωπίζεται ως εφαλτήριο για βελτίωση των οικονομικών μας αποτελεσμάτων.

-Στο δεύτερο άξονα εντάσσεται η ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας του Οργανισμού με την πολιτεία, για την από κοινού συμμετοχή σε έργα ζωτικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. Στο κομμάτι αυτό η ηγεσία θεωρεί πως η Cyta σχεδιάζει τα δίκτυα, διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη και είναι σε θέση να καταστεί με επιτυχία ο βασικός στρατηγικός και λειτουργικός βραχίονας της πολιτείας για το ψηφιακό μέλλον του τόπου μας.

-Ο τρίτος άξονας εστιάζεται στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού, περιλαμβανομένων των κανονισμών και διαδικασιών που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του. Εδώ γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν περιορισμοί στην ευελιξία της Cyta που δεν τη βοηθούν να κινηθεί επιχειρηματικά στο βαθμό και με την ταχύτητα που θα έπρεπε και που θα μπορούσε.

Στο πνεύμα αυτό είναι ξεκάθαρο σε ηγετικό επίπεδο πως οι σημαντικές αλλαγές είναι μονόδρομος, ώστε η Cyta να εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά και να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά, απεγκλωβίζοντας πολύτιμες δυνάμεις, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα για την επιχειρηματική ανάπτυξη των εργασιών της και αξιοποιώντας στοχευμένες στρατηγικές συνεργασίες, όπου ενδείκνυται, που θα ενεργήσουν ως καταλύτης στην εξέλιξη του Οργανισμού όπως τονίσθηκε από την ίδια την κ. Ρουβιθά.

Στην πρώτη γραμμή

Πέρα από το βασικό θέμα των αλλαγών η πρόεδρος του ημικρατικού οργανισμού παρουσίασε και τις υπόλοιπες προκλήσεις του οργανισμού για το 2019. Το Fiber-To-The-Home, αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αλλά συνάμα θεωρείται ως το μεγαλύτερο έργο αναβάθμισης των εθνικών υποδομών σταθερής επικοινωνίας στην Κύπρο, που ήδη βρίσκεται σε εμπορική εφαρμογή από τη Cyta, ανοίγει την εποχή των Gigabit ταχυτήτων, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες στους καταναλωτές.

Η άλλη πρόκληση είναι η είσοδος στη νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, 5G. Εδώ η Cyta έχει θέσει σε λειτουργία το πιλοτικό δίκτυο 5G το οποίο μετά την τρίμηνη εφαρμογή του θα ξεκινήσει η εγκατάσταση και εμπορική του αξιοποίηση. Με το δίκτυο οπτικών ινών καθώς και το 5G η Cyta θα είναι σε θέση να παρέχει συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Από τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Cyta που ενισχύουν το ρόλο του οργανισμού αλλά και της Κύπρου στην περιοχή είναι οι δορυφορικές υπηρεσίες και τα υποθαλάσσια καλώδια. Η κ. Ρουβιθά αναφέρθηκε στο δορυφορικό σταθμό «Μακάριος» που σε συνδυασμό με τα καλώδια της Cyta καθιερώνουν και ενισχύουν την Κύπρο ως αξιόπιστο τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέο ΔΣ

Το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών ανάμεσα σε αυτά και της Cyta. Η κ. Ρουβιθά αναφέρθηκε στο θέμα αυτό και στην ολοκλήρωση της θητείας του νυν Συμβουλίου στις 20 Ιανουαρίου, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» δεν αναμένονται αλλαγές παρά μόνο συμπλήρωση των κενών που θα προκύψουν. Συγκεκριμένα θα ανανεωθεί η θητεία των μελών του ΔΣ πλην εκείνων των περιπτώσεων που έχουν συμπληρώσει το ανώτατο χρονικό διάστημα των 60 μηνών. Μια τέτοια περίπτωση είναι του Φραγκίσκου Φράκου. Εκτός ΔΣ θα βρεθεί και ο Μιχάλης Μουσιούτας, αντιπρόεδρος του ΔΣ, ο οποίος έχει υποβάλει την παραίτησή του. Πληροφορίες μέσα από την Cyta θέλουν να αποχωρεί από το Συμβούλιο και ο Μάριος Χοιρομερίδης. Σε κυβερνητικό επίπεδο οι πληροφορίες της «Κ» λένε πως η γενική κατεύθυνση είναι η ανανέωση της θητείας των Συμβουλίων που δεν έχουν συμπληρώσει τους 60 μήνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

KPMG Enterprise European Family Business Barometer 2019: Έτοιμες να παραδώσουν τα ηνία στην επόμενη γενιά οι ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις

KPMG Enterprise European Family Business Barometer 2019: Έτοιμες να παραδώσουν τα ηνία στην επόμενη γενιά οι ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις

Το 35% πιστεύει ότι η βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X