ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσα θα βγάλει η Merck από το χάπι κατά του κορωνοϊού

Ένα από τα πιο επικερδή φάρμακα όλων των εποχών

Money Review

«Game changer» στην πορεία της πανδημίας θεωρείται από πολλούς η ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck ότι είναι έτοιμη να ζητήσει την έγκριση του πρώτου φαρμάκου κατά του κορωνοϊού. Ήδη, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το molnupiravir θα αποδειχθεί ένα από τα πιο επικερδή φάρμακα όλων των εποχών.

Όπως έκανε γνωστό η Merck, το molnupiravir μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας στους ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια έως μέτρια συμπτώματα κατά 50%, σε σχέση με το placebo.

Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των γνωστών μεταλλάξεων του ιού και είναι πιο πρακτικό από άλλες διαθέσιμες θεραπείες κατά του κορωνοϊού, όπως τα κοκτέιλ αντισωμάτων των Regeneron και GlaxoSmithKline-Vir Biotechnology, τα οποία χορηγούνται ενδοφλεβίως σε νοσοκομείο.

Άλλωστε, το molnupiravir είναι και φθηνότερο, καθώς το κόστος των 700 δολαρίων είναι σχεδόν μισό σε σχέση με τα 1.250 δολάρια του κοκτέιλ της Regeneron και το ένα τρίτο έναντι των 2.100 δολαρίων της θεραπείας της GSK.

Είναι, όμως, λιγότερο αποτελεσματικό, αφού τα κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνουν τις πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου από 70% έως 85%.

Σε κάθε περίπτωση, η απλούστερη χορήγηση του χαπιού της Merck σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο να συνταγογραφείται από γιατρούς και θα φτάσει τελικά σε περισσότερους ανθρώπους.

Πόσα θα βγάλει η Merck από το φάρμακο αυτό; Τον Ιούνιο, πριν καν ολοκληρώσει τις κλινικές έρευνες, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για την παροχή 1,7 εκατ. θεραπειών στην τιμή των 700 δολαρίων η κάθε μία, με συνολικό κόστος 1,2 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία έχει κάνει γνωστό ότι έχει συμφωνίες με μία σειρά από κυβερνήσεις, στις οποίες θα διαθέσει το φάρμακό της ανάλογα με τα επίπεδα των εισοδημάτων της κάθε χώρας.

Η Merck θα πουλήσει τα δικαιώματα του φαρμάκου σε ινδικά εργοστάσια που θα παράγουν τη γεννόσημη εκδοχή του, για τις χώρες πολύ χαμηλών εισοδημάτων.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία προβλέπει ότι θα φτιάξει 10 εκατ. θεραπείες πριν έως τα τέλη του 2021, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει έσοδα 7 δισ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι το molnupiravir θα γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες ένα από τα 10 πιο επικερδή φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, πολύ κοντά στο Biktarvin της Gilead για το HIV.

Θα είναι, επίσης, το δεύτερο πιο πολύτιμο φάρμακο της Merck, έπειτα από το αντικαρκινικό Keytruda, το οποίο αποφέρει έσοδα 14 δισ. δολαρίων. Το πιο επικερδές φάρμακο στον κόσμο είναι το Humira της AbbVie για την αρθρίτιδα.

Με σχεδόν 500.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο κάθε εβδομάδα, η δυνητική αγορά για το νέο φάρμακο της Merck θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 10 εκατ. θεραπείες που σε πρώτη φάση θα κατασκευάσει η εταιρεία, μέσα στους επόμενους μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση