ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σήκωσαν άγκυρα για τη μαρίνα Πάφου

Ένα έργο το οποίο αναμένεται ότι θα δώσει νέα δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης

Της Άννας Πολυβίου

Στα πρώτα στάδια βρίσκεται η διαδικασία για τη μαρίνα Πάφου, με το Υφυπουργείο Τουρισμού και την κοινοπραξία Deloitte Triton Paphos Marina Consortium να υπογράφουν τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, σύμβαση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη του έργου της μαρίνας.

Όπως δήλωσε στην «Κ» ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Κώστας Κουμής, «Τη Δευτέρα έγινε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός βαρυσήμαντου έργου, που αναμφίβολα με την ολοκλήρωσή του θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της επαρχίας Πάφου και όχι μόνο».

Στόχος της σύμβασης, είναι η προκήρυξη και η διεκπεραίωση διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, με σκοπό την ανάπτυξη του έργου της μαρίνας Πάφου με τη μέθοδο D.B.F.O.T. (Design, Built, Finance, Operate, Transfer).

Πού θα βρίσκεται

Η μαρίνα Πάφου προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην παραλιακή περιοχή Πότιμα, στην Κισσόνεργα, και ο επενδυτής ο οποίος θα αναλάβει την ανάπτυξή της θα έχει δυνατότητα είτε για την κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας χιλίων σκαφών, η οποία θα περιλαμβάνει και οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, είτε για συνδυαστική ανάπτυξη μαρίνας χιλίων σκαφών, με υποδομή για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, η οποία επίσης θα περιλαμβάνει οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, με στόχο την προσέλκυση ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Η περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η μαρίνα Πάφου αποτελεί ένα σημαντικό παραλιακό σημείο του νησιού, καθώς τόσο η έκτασή της όσο και η τοποθεσία της, επιτρέπουν την ανάπτυξη μαρίνας, και κατ’ επέκταση, την προσέλκυση επισκεπτών. Πρόκειται για το σημείο της Κύπρου που βρίσκεται κοντινότερα στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποτελεί και σημείο-κλειδί για ανάπτυξη μαρίνας και υποδομή για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. Το τουριστικό τοπίο της περιοχής, και της επαρχίας Πάφου γενικότερα, θα αλλάξει ριζικά με την κατασκευή της μαρίνας, αναβαθμίζοντας το συνολικό τουριστικό προϊόν και την οικονομική βιωσιμότητα του νησιού.

Κώστας Κουμής: «Έργα τέτοιας εμβέλειας και δυναμικής, αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας μας, και ορίζουν την αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού για τις επόμενες δεκαετίες».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κουμής μάς ανέφερε πως η μαρίνα Πάφου είναι ένα έργο το οποίο οραματίζονται οι πολίτες της επαρχίας Πάφου εδώ και δεκαετίες, και αναμένεται ότι θα προσφέρει μια νέα δυναμική στην αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της πόλης. «Αναμφίβολα, έργα τέτοιας εμβέλειας και δυναμικής, αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας μας και ορίζουν την αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού για τις επόμενες δεκαετίες» ανέφερε ο Υφυπουργός. «Η ενίσχυση των παραλιακών θερέτρων της χώρας μας, ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος είναι πλέον προτεραιότητα για το Υφυπουργείο Τουρισμού και αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ύπαρξη ποιοτικών υποδομών», συμπλήρωσε.

Όπως σημειώνεται, η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 30 μήνες. Η προκήρυξη του έργου αναμένεται να γίνει σε εννέα με δώδεκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, από τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου δηλαδή, ενώ, η ανάθεση του έργου της μαρίνας στον επιτυχόντα επενδυτή, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αφορά την πορεία υλοποίησης του έργου, ενώ τους επόμενους μήνες, προγραμματίζεται να γίνουν διαβουλεύσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς φορείς, όπως προνοείται από τη σύμβαση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι παράμετροι του έργου.

Πέρα από τη μαρίνα Πάφου όμως, όλα τα έργα θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, ανέφερε ο κ. Κουμής, ενώ έκανε και αναφορά στο yachting tourism, που αποτελεί μία μορφή τουρισμού που χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από επισκέπτες ψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Μέχρι σήμερα

Με σχεδόν 20 χρόνια καθυστέρηση, έγινε το πρώτο βήμα για τη μαρίνα Πάφου, με την υπογραφή της σύμβασης του Υφυπουργείου Τουρισμού και της κοινοπραξίας Deloitte Triton Paphos Marina Consortium. Πρόκειται για την 4η μαρίνα η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Αν και η μαρίνα Πάφου -όταν πρωτοξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία μαρίνων- ήταν η πρώτη που «είχε πέσει στο τραπέζι», ωστόσο, η υλοποίησή της έβρισκε εμπόδια, με το ζήτημα να βρίσκεται στα δικαστήρια και στα υπουργικά γραφεία λόγω των κοινοπραξιών που διεκδικούσαν το έργο. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο είχε μείνει στον πάγο εδώ και χρόνια, αν και το Υφυπουργείο προσπάθησε να το βάλει σε πορεία υλοποίησης.

Η μαρίνα, που αποφασίστηκε το 2006 να κατασκευαστεί στην τοποθεσία Πότιμα της Κισσόνεργας, έχει χαρακτηριστεί ένα αναπτυξιακό έργο σχεδόν απαραίτητο, που θα προσελκύσει ντόπιους και ξένους επενδυτές, και θα δώσει ώθηση στον οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κλάδο του τόπου, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει θετικά στην εργασιακή απασχόληση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άννας Πολυβίου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση