ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Sos» επιχειρηματιών για κρατικές ενισχύσεις

H ρευστότητα τελειώνει και οι τράπεζες πλέον αναζητούν και αυτές το νομοσχέδιο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πενήντα ημέρες έχουν συμπληρωθεί από την εβδομάδα που παρουσιάστηκαν τα δύο νομοσχέδια και που θα προωθούνταν για ψήφιση στη Βουλή. Το ένα αφορούσε την αναστολή δόσεων για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αυτοτελώς εργαζόμενους (πάγωμα μέχρι τον Δεκέμβριο) και το δεύτερο την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το πρώτο ψηφίστηκε σχεδόν αμέσως, ενώ το δεύτερο ακόμα δεν έχει ψηφιστεί με τις επιχειρήσεις να εκπέμπουν πλέον «sos».

Ενώ η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστότητα με μόνο μερικούς κλάδους να την κρατούν και με το βάρος να πέφτει πλέον στους ώμους των Βουλευτών για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, κακές πρακτικές παρατηρούνται δυστυχώς και από τράπεζες. Πληροφορίες της «Κ» θέλουν τις τράπεζες να αρνούνται να παραχωρήσουν δάνεια εάν δεν περάσει η νομοθεσία των κρατικών εγγυήσεων. Δηλαδή, οι επιχειρηματίες έχουν από τη μία την έλλειψη της ρευστότητας της αγοράς και την αναζητούν είτε μέσω του νομοσχεδίου, είτε όχι μέσω αυτού, και, από την άλλη, οι τράπεζες παρουσιάζονται όχι τόσο θετικές για να δανείσουν εκτός πλαισίου των κρατικών εγγυήσεων. Όπως και να έχει, οι επιχειρηματίες έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους. Ελπίζουν σε δύο πράγματα. Από τη μία, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων να επιδράσει πολύ καλά στους ισολογισμούς τους και να αναστραφεί το κλίμα των πελατών και του κόσμου γενικότερα και, από την άλλη, η ψήφιση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων. Η πρώτη παράμετρος έχει πολλές συνισταμένες όπως η ψυχολογία των πολιτών, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η αγοραστική τους δύναμη, ενώ η δεύτερη έχει μόνο μία : να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την παράμετρο της απευθείας χορηγίας προς 40 χιλιάδες περίπου μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν προσωπικό κάτω των 10 ατόμων. Δηλαδή, τα δύο μέρη του σχεδίου, αυτό δηλαδή της απευθείας χορηγίας και των εγγυημένων δανείων, είναι συμπληρωματικά το ένα του άλλου και χρειάζονται και τα δύο οι επιχειρηματίες. Όσο καθυστερούν οι κρατικές εγγυήσεις, καθυστερεί και η καταβολή των επιδομάτων προς τους μικρούς επιχειρηματίες.

Την Πέμπτη, που θα γίνει εκ νέου συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για το εν λόγω νομοσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών θα απαντήσει στις νέες εισηγήσεις των κομμάτων αλλά και τι δεν μπορεί σίγουρα να εφαρμοστεί. Κάποιες από τις εισηγήσεις αφορούν τις μη απολύσεις εργαζομένων για τους επόμενους 6 μήνες από την περίοδο που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, για το αν θα χωριστεί από το νομοσχέδιο η διασύνδεση χορηγιών και δανείων, αν παρατηρητής θα μπορέσει να οριστεί ο Γενικός Ελεγκτής, για το αν υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί το ύψος των χορηγιών, για το αν το ύψος των κρατικών εγγυήσεων θα παραμείνει στο 1,5 δισ. ευρώ και κάθε πότε θα ενημερώνεται η Επ. Οικονομικών για την πορεία του σχεδίου.

Ζήτημα χρόνου

H Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) προειδοποιούν ότι η μεγάλη καθυστέρηση και ο εκφυλισμός του νομοσχεδίου από την αρχική μορφή όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση, θα έχουν ως συνέπεια όταν ψηφιστεί, να είναι πάρα πολύ αργά και άνευ ουσίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους, δίχως ρευστότητα οι επιχειρήσεις είναι ζήτημα χρόνου να καταρρεύσουν εκτοξεύοντας την ανεργία στα ύψη. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) καλεί τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό, αφού «η καθυστέρησή του οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ασφυξία, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου μας». Από πλευράς της η Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσο είναι ορθολογιστικό και οικονομικά σωστό είτε να φορτωθεί μια επιχείρηση με επιπλέον δανειοδότηση, είτε επί της ουσίας να δοθεί η ευκαιρία «για φαγοπότι» ημετέρων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X