ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Elements Capital το ξενοδοχείο Londa

Κανονικά συνεχίζει τη λειτουργία του το ξενοδοχείο - Το ταμείο το αγόρασε από την Gordian

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε δύο «πρότζεκτς» αποδεικνύεται πως είχε επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα η Elements Capital Management. Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, απέκτησε από κοινού μαζί με τη York Capital την ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Famar, ωστόσο σε άλλη παράλληλη πράξη απέκτησε και το ξενοδοχείο στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, Londa. Το Londa Beach Hotel, που χτίστηκε το 1982 πάνω στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και που η ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η Serendipity Ltd, μέλος του ομίλου εταιρειών Γ. Παρασκευαΐδης, είχε δοθεί στην Τράπεζα Κύπρου με τη μέθοδο ανταλλαγής χρέους προς ακίνητη περιουσία για δανεισμό του Ομίλου. Ωστόσο, το εν λόγω δάνειο ήταν ένα από τα δάνεια που πέρασαν στην ιδιοκτησία της Gordian, ένα από τα δάνεια των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ του Helix 1. Η Elements Capital επί της ουσίας, αποπλήρωσε το υπόλοιπο του δανείου προς την Gordian και απέκτησε το κτίσμα που βρίσκεται το Londa. Ο Ομιλος Παρασκευαΐδη βγήκε εντελώς εκτός από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σημειώνεται πως θα συνεχίσει τη λειτουργία του το ξενοδοχείο κανονικά, ενώαξίζει να σημειωθεί πως τη διαχείριση του έχει η Columbia Hotels & Resorts.

Όπως πληροφορείται η «Κ», η Elements Capital έχει μεγάλους σχεδιασμούς για τον εκεί χώρο τους οποίους όμως δεν μπορεί να αποκαλύψει στο παρόν στάδιο. Όσον αφορά το τίμημα της συναλλαγής, και τα δύο μέρη το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, το Londa ανήκει στην παγκόσμια ομάδα Small Luxury Hotels of the World™, μια λίστα που περιλαμβάνει 520 ξενοδοχεία από 80 χώρες. Στη συνέχεια τονίζει πως το ξενοδοχείο υπέστη τρεις φορές σημαντικές ανακαινίσεις, βελτιώσεις και προσθήκες. Η πιο πρόσφατη ολοκληρώθηκε το 2005, όταν το ξενοδοχείο επανασχεδιάστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές Caruzzo Rancatti από το Μιλάνο. Το 1997, το Londa ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στην Κύπρο το οποίο τιμήθηκε με το διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό για Πρότυπα Ποιότητας, ISO 9002. Το 2001, απονεμήθηκε στο ξενοδοχείο πιστοποιητικό με το πρότυπο 14001 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισής του. Ακόμη, έλαβε το πιστοποιητικό υγείας και ασφάλειας για τρόφιμα, HACCAP. Επίσης, το Londa Beach Hotel έλαβε τη διεθνή τιμητική διάκριση ως το «Κορυφαίο Boutique Hotel στην Κύπρο για το 2015», στα World Travel Awards (WTA).

Debt to asset

Είναι πλέον γεγονός πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο μειώθηκαν με αρκετά μεγάλο βαθμό μέσω της μεθόδου ανταλλαγής χρέους προς ακίνητη περιουσία, το γνωστό «debt to assets wap», ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει και μεγάλες πωλήσεις δανείων.

Η μέθοδος της ανταλλαγής ακινήτου λειτουργεί από το 2014 έως και σήμερα και λειτούργησε καταλυτικά ώστε να μειωθούν τα ΜΕΔ από τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ στα 20 δισεκατομμύρια. Κυρίως αυτά τα 8 δισ. ευρώ ήταν αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων που πέτυχαν οι τράπεζες με τους μεγάλους δανειολήπτες που ήταν και μεγάλα ονόματα του κυπριακού επιχειρείν όπως ο όμιλος Παρασκευαΐδης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στα τέλη του 2015 ανέρχονταν στα 27,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούσαν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Στα τέλη του 2015 μειώθηκαν στα 26,6 δισ. ευρώ, στα τέλη του 2016 έφτασαν τα 23,8 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2017 στα 20,5 δισ. ευρώ. Από τα 27,3 δισ. ευρώ μέχρι τα 20,5 δισ. ευρώ μειώθηκαν κυρίως τα ΜΕΔ μέσω της μεθόδου ανταλλαγής χρέους προς ακίνητη περιουσία (debt to asset). Ενώ υπήρχε μομέντουμ μείωσης από τα τέλη του 2014 μέχρι και τα τέλη του 2017, έπειτα σταμάτησε η σταδιακή μείωση των ΜΕΔ. Ο λόγος ήταν ότι ολοκληρώθηκαν σχεδόν όλες οι μεγάλες αναδιαρθρώσεις, από δανειολήπτες που είχαν μεγάλο δανεισμό. Παράλληλα, μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οι τράπεζες δεν είχαν αποτελεσματικά εργαλεία για μείωση των ΜΕΔ, άρα ήταν και ανίκανες για να προχωρήσουν σε κάτι παραπάνω εκτός από τη μέθοδο του debt to asset.

Ωστόσο, στα τέλη του Ιουνίου του 2018, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω, στα 16,6 δισ. ευρώ, ενώ τρεις μήνεςμετά έφτασαν στο χαμηλό των 11,02 δισ. ευρώ. Πλέον αριθμούν τα 9,66 δισ. ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαθρώθηκαν μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2019 έφταναν τα 6 δισ.ευρώ. Από εκείνες, παραμένουν στην κατηγορία των ΜΕΔ 4,31 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ένα δάνειο για να αποχαρακτηριστεί από ΜΕΔ χρειάζονται κατά μέσο όρο 12 μήνες, άρα μερίδα αυτών των δανείων μπορεί αν και χαρακτηρίζονται ως ΜΕΔ, να εξυπηρετούνται. Για να γίνει ΜΕΔ ένα δάνειο αρκούν 90 ημέρες καθυστέρησης.

Η Κεντρική πάντως, Ευρωπαϊκή Κεντρική και Οίκοι Αξιολόγησης έχουν πολλάκις αναφέρει πως αναμένουν από τα πιστωτικά ιδρύματα να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους, εκμεταλλευόμενα τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και τη συνεπακόλουθη άνοδο της αγοράς ακινήτων που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση