ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τάκης Κληρίδης - Όραμα 2035: Μακροχρόνιος σχεδιασμός οικονομίας

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας ευθύς μόλις συστάθηκε, αποφάσισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο μακροχρόνιο σχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της κυπριακής οικονομίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας ευθύς μόλις συστάθηκε, αποφάσισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο μακροχρόνιο σχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της κυπριακής οικονομίας προσανατολισμένου σε τομείς και προοπτικές που θα της επιτρέψουν να φτάσει στο πλήρες δυναμικό της και να διασφαλίσει την ευημερία των σημερινών πολιτών αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Στόχος είναι η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας αλλά και της δυνατότητας για βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να θεμελιωθεί στην εξωστρέφεια, την προσέλευση νέων επενδύσεων, την καινοτομία και την προώθηση τομέων παραγωγής και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Βασική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή είναι φιλόδοξη αλλά και ρεαλιστική και εστιάζεται σε δύο κύριους πυλώνες: (α) Ο πρώτος αφορά την αναδιάρθρωση/αναδιοργάνωση και ο δεύτερος την ανάπτυξη. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση θα εστιάσουμε στη διόρθωση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται στην κυπριακή οικονομία και στην υλοποίηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα μας (β) Στο δεύτερο πυλώνα, επιδιώκεται η αναγνώριση των κύριων τομέων, τόσο υφιστάμενων όσο και νέων που θα μπορούν να συνεισφέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, που μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς για επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης, στη βάση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τα οποία έχει ή μπορεί να αναπτύξει η Κύπρος.

Παράλληλα, σημαντική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση προτάσεων για παροχή των απαραίτητων κινήτρων αλλά και ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος προς τον ιδιωτικό τομέα, για την προαγωγή των κατάλληλων παραγωγικών επενδύσεων. Ο νέος σχεδιασμός στοχεύει στην ενισχυμένη διεθνή ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής που προτείνεται. Το «Όραμα 2035» έχει διαμορφωθεί μέσα από εντατικό διάλογο με ένα ευρύ φάσμα φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με την διεξαγωγή σειράς εργαστηρίων σε σχέση με τη χάραξη της αναπτυξιακής πορείας της Κύπρου για τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές γενικά στοχεύουν σε μία πιο δυνατή, ανταγωνιστική οικονομία που να είναι σε θέση σε δύσκολες στιγμές να απορροφήσει κραδασμούς από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε μια ισχυρή οικονομία με δυνατούς δείκτες ώστε το ταρακούνημα που μπορεί να έλθει από εξωτερικούς παράγοντες να είναι όσο το δυνατό πιο λίγο. Για σκεφτείτε αν η κρίση/πανδημία ερχόταν το 2013 που η οικονομία μας ήταν σε μια αδύνατη κατάσταση. Για τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν και την παγκόσμια οικονομία, σίγουρα δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε. Όμως αν έχουμε μια ισχυρή οικονομία θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες από μία ισχυρή θέση.

Κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν λόγω της κρίσης του 2013 αλλά δυστυχώς μετά είδαμε μία στασιμότητα. Τώρα (2021) έχουμε μια άλλη ευκαιρία να προχωρήσουμε σε νέες μεταρρυθμίσεις με το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ΕΕ έχει επιβάλει κάποιες μεταρρυθμιστικές αλλαγές για να αντλήσουμε τα κοντύλια (επιχορηγήσεις) που προβλέπονται κάτω από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Γενικά η ΕΕ δίνει καθοδήγηση ότι τα σχέδια θα πρέπει να ενισχύσουν το δυναμισμό της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα και να ανταποκριθούν στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

Το πλάνο εφαρμογής της μακροχρόνιας Στρατηγικής /«Όραμα 2025» αποτελείται από περισσότερες από 240 προτάσεις. Το Όραμα 2035 δεν είναι μια θεωρητική μελέτη αλλά αποτελείται από πρακτικές εισηγήσεις, αρκετές από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα 92 εισηγήσεις (38% του συνόλου) περιλαμβάνονται και καλύπτονται από ενέργειες στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ άλλες 74 εισηγήσεις (30% του συνόλου) άρχισε ήδη να προωθείται η εφαρμογή/υλοποίηση τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση