ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τράπεζες - Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα με τα Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου

Τα δεδομένα έως τώρα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για Ελληνική Τράπεζα και Alpha Bank Κύπρου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δύο τα Σχέδια Εθελουσίας Εξόδου που «τρέχουν» τη δεδομένη στιγμή στις κυπριακές τράπεζες. Ελληνική Τράπεζα και Alpha Bank Κύπρου προχώρησαν στην ανακοίνωση των Σχεδίων Εθελούσιας εξόδου με σκοπό να αποχωρήσουν από τις δύο τράπεζες συνδυαστικά από 500 – 600 άτομα προσωπικού. Τα δεδομένα έως τώρα, όπως πληροφορείται η «Κ», είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς έχουν πετύχει τους στόχους που έχουν εσωτερικά τεθεί. Για την Ελληνική Τράπεζα η προθεσμία του Σχεδίου λήγει την προσεχή Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ενώ η Alpha Bank προχώρησε σε μία μικρή παράταση. Η Ελληνική Τράπεζα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παράταση του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης. Το ζήτημα πλέον στις τράπεζες –όχι μόνο σε αυτές τις δύο αλλά σε όλες όσες προχώρησαν σε Σχέδια Αποχώρησης- δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων.

Αυτόν τον πετυχαίνουν. Οι τράπεζες είναι σε μια διαδικασία επαναξιολόγησης των αναγκών τους, πώς και με ποιο τρόπο στελεχώνονται τα τμήματά τους στο παρόν και σε μελλοντικό στάδιο, και όλα τα παραπάνω στη βάση ενός γενικότερου πλάνου μετασχηματισμού. Οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός της κάθε τράπεζας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αφού μπορεί να δημιουργηθούν κενά που θα πρέπει να καλυφθούν για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Για παράδειγμα στην Alpha Bank, αφού πώλησε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της δεν είχε αντικείμενο η ομάδα που είχε για να διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα δάνεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο αριθμός του προσωπικού των τραπεζών ανέρχεται περίπου στους 7.500.

Βλέποντας την τεχνολογία να προχωρά και τις κυπριακές τράπεζες να «μπαίνουν για τα καλά» στην ψηφιακή εποχή, αρκετοί ρόλοι αναμένεται να καταργηθούν. Ολοένα και περισσότερο θα βλέπουμε καταστήματα δίχως τους παραδοσιακούς μας ταμίες και θα υπάρχουν «εξυπηρετητές» υπάλληλοι που θα κατευθύνουν τους πελάτες για να ολοκληρώσουν μια πράξη μέσω μηχανημάτων της τράπεζας.

Τελευταία δίχως φορολογία

Με δεδομένο ότι είναι το τελευταίο που προσφέρει η κάθε μία (έτσι έγινε και το καλοκαίρι με την Τράπεζα Κύπρου), οι τράπεζες έχουν «κόψει το περιττό λίπος» και το Υπουργείο Οικονομικών το αντιλαμβάνεται. Το Υπουργείο Οικονομικών για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος τους, έδινε την άδεια να είναι αφορολόγητα. Εντός του 2023 αναμένεται να έρθει νομοσχέδιο που θα επαναφέρει τη φορολόγηση των αποζημιώσεων, γεγονός που στο μέλλον θα δυσκολέψει το όλο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο αριθμός του προσωπικού των τραπεζών ανέρχεται περίπου στους 7.500. Μετά και την μείωση από Ελληνική Τράπεζα και Alpha Bank Κύπρου θα περιοριστούν στους 7.000. Αρχές του 2019 ήταν στους 9.460, αρχές του 2020 στους 9.041 και αρχές του 2021 στους 8.110. Όσον αφορά στο δίκτυο των καταστημάτων, το 2018 ήταν 431, το 2019 ήταν 339, το 2020 ήταν 277, το 2021 ήταν 238 και το 2022 έμειναν 216. Μέχρι αρχές του 2023 θα έχουν μείνει περίπου 200 – 210 καταστήματα από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου.

Αγκαλιάζουν την τεχνολογία

Οι πλείστοι λογαριασμοί κοινής ωφελείας πληρώνονται πλέον στις τράπεζες διαδικτυακά σε ποσοστό πέραν του 90%. Συγχρόνως, πέραν του 80% των συναλλαγών γίνεται μέσω εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης (ΑΤΜ, διαδίκτυο, τηλέφωνο). Πρόσθετα, οι αναλήψεις μετρητών μέσω ΑΤΜ ξεπερνούν το 95%. Τέλος, Η κατάθεση μετρητών μέσω ΑΤΜ είναι πέραν του 60%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση