ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλεξέι Μορντάσοφ: Ο πιο πλούσιος Ρώσος, το δεσμευμένος σκάφος και το τζετ για Σεϋχέλλες

Γιατί βρέθηκε στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Money Review

Τη δέσμευση του σκάφους «Lady M», που ανήκει στον πλουσιότερο Ρώσο, τον Αλεξέι Μορντάσοφ, ανακοίνωσε η Ιταλία, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βάζουν στο στόχαστρο τα superyachts των Ρώσων ολιγαρχών, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις της Δύσης κατά των ατόμων που κρίθηκε ότι βρίσκονται στον στενό κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για την τρίτη κατάσχεση σκάφους Ρώσου ολιγάρχη μέχρι στιγμής.

Το 65 μέτρων σκάφος ανήκει στον πρώην CEO της Severstal και υπολογίζεται ότι αξίζει 50 εκατ. δολάρια.

Μπορεί ο Αλεξέι Μορτνάσοφ να μην είναι τόσο γνωστός όσο άλλοι από τους Ρώσους ολιγάρχες, είναι όμως ο πλουσιότερος, με περιουσία που υπολογίζεται στα 30 δισ. δολάρια.

Είναι μάλιστα εκείνος που έσπευσε να στηρίξει τον κολοσσό του τουρισμού, την Tui, με μία ένεση ρευστού όταν η πανδημία «πάγωσε» την παγκόσμια βιομηχανία των ταξιδίων. Σήμερα, ο Μορντάσοφ κατέχει το ένα τρίτο της Tui και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Γιατί, όμως, βρέθηκε στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι η Rossiya Bank, με την οποία έχει σχέσεις, είναι η «προσωπική τράπεζα» ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν ωφεληθεί από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Ε.Ε. πιστεύει επίσης ότι επιχειρήσεις media στις οποίες έχει επενδύσει ο Μορντάσοφ έχουν βοηθήσει στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, μέσω φιλορωσικών τηλεοπτικών σταθμών.

Πώς έγινε ο 56χρονος σήμερα Μορντάσοφ ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία; Η καταγωγή του ήταν ταπεινή, καθώς οι γονείς του ήταν εργάτες εργοστασίου στην πόλη Σερέποβετς, 300 μίλια βόρεια της Μόσχας. Εκείνος όμως έγινε ο CEO της Severstal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ρωσίας.

Σήμερα παραμένει ο μέτοχος πλειοψηφίας της Severstal, τα προϊόντα της οποίας χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού της Ρωσίας. Ο Μορντάσοφ είναι πρόεδρος της μητρικής εταιρείας της, της Severgroup, ενώ διαθέτει και συμφέροντα σε τομείς από τις τηλεπικοινωνίες και τα ορυχεία χρυσού έως τα media και τη μηχανική.

Και βέβαια, ο Μορντάσοφ έχει τα «παιχνίδια» που συνηθίζουν οι ολιγάρχες, όπως ένα ιδιωτικό τζετ και παραπάνω από ένα σκάφος.

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον «πονοκέφαλο» των κυρώσεων, φαίνεται ότι δεν χαλά την καλοπέρασή του. Και μάλιστα, όλα δείχνουν ότι βρίσκει καταφύγιο από τον χειμώνα της Ευρώπης σε πιο εξωτικά μέρη.

Το ιδιωτικό του τζετ, ένα Bombardier Global 6000, κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα -χωρίς βέβαια οι ταυτότητες των επιβατών να είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Κανείς όμως μπορεί να φανταστεί ποιος επέβαινε στην πτήση, εάν σκεφτεί ότι την περασμένη Πέμπτη, ο Πούτιν είχε καλέσει μερικούς από τους ισχυρότερους Ρώσους επιχειρηματίες σε συνάντηση στο Κρεμλίνο.

Το τζετ του Μορντάσοφ δεν έμεινε για πολύ στη Ρωσία, αλλά επέστρεψε στις Σεϋχέλλες.

Όσο για την δέσμευση του σκάφους του στην Ιταλία, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας μάλλον δεν θα στεναχωρηθεί πολύ. Έχει στην ιδιοκτησία του άλλο ένα, το 142 μέτρων Nord, το οποίο «ξεχειμωνιάζει» στον Ινδικό Ωκεανό, πιθανότατα μακριά από την «τσιμπίδα» των κυρώσεων.

Κατασκευασμένο στα γερμανικά ναυπηγεία Lürssen με κόστος 500 εκατ. δολαρίων, παραδόθηκε το 2021 και διαθέτει ιταλικό ντιζάιν καθώς και ελικοδρόμιο.

Ο ίδιος ο Μορντάσοφ, πάντως, αναφέρει σε δήλωσή του ότι δεν κατανοεί πώς βρέθηκε στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. «Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με την ανάδειξη των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων», λέει, εξηγώντας ότι απέχει από την πολιτική. Και ζητά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο περιγράφει σαν «μια τραγωδία για δύο αδελφικούς λαούς».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση