ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτό είναι το πιο σπάνιο διαβατήριο στον κόσμο

Το εκδίδει μια χώρα χωρίς σύνορα

Money Review

Το πιο σπάνιο διαβατήριο του κόσμου εκδίδεται από μία χώρα που έχει το δικό της σύνταγμα, νόμισμα, γραμματόσημα και πινακίδες αυτοκινήτων. Αλλά δεν έχει σύνορα, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχει εδάφη.

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας – γνωστό και ως Ιππότες της Μάλτας – δεν είναι απλώς ένα θρησκευτικό καθολικό τάγμα με σχεδόν 1.000 χρόνια ιστορίας. Ούτε είναι μόνο ένας οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν καταυλισμούς προσφύγων και προγράμματα ανακούφισης από καταστροφές σε περίπου 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Είναι επίσης ένα κυρίαρχο έθνος, με καθεστώς παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών που έχει το δικό του σύνταγμα. Εκδίδει πινακίδες αυτοκινήτων –χωρίς να έχει δρόμους για να τα οδηγεί.

Οι Ιππότες έχουν ρίζες από την Ιερουσαλήμ γύρω στο 1099 και τους δόθηκε ως δώρο από τον Βασιλιά της Ισπανίας, το 1530, το αρχιπέλαγος της Μάλτας. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανάγκασε τους Ιππότες να φύγουν από τη χώρα στη γαλλική εισβολή του 1798, και πλέον το Τάγμα έχει την έδρα του στη Ρώμη. Ο Daniel de Petri Testaferrata, ο Πρόεδρος του Τάγματος με έδρα τη Μάλτα, λέει στο CNN ότι μόνο περίπου 100 από τους 13.500 ιππότες, ντάμες και ιερείς που είναι τώρα διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο ζουν στο αρχιπέλαγος της Μάλτας.

Τα πρώτα διαβατήρια εκδόθηκαν από το Τάγμα της Μάλτας το 1300, όταν οι διπλωμάτες του ταξίδεψαν σε άλλα κράτη με έγγραφα που πιστοποιούσαν τον ρόλο τους ως πρεσβευτές. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χρήση του διπλωματικού διαβατηρίου έλαβε χαρακτηριστικά διαβατηρίων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Σήμερα, κυκλοφορούν μόνο περίπου 500 διπλωματικά διαβατήρια – καθιστώντας το το πιο σπάνιο διαβατήριο στον κόσμο.

Το κατακόκκινο διαβατήριο του Τάγματος προορίζεται για μέλη του Κυρίαρχου Συμβουλίου και αρχηγούς διπλωματικών αποστολών και τις οικογένειές τους. Είναι στολισμένο με χρυσά γράμματα που δηλώνουν το όνομα του οργανισμού στα γαλλικά, «Ordre Souverain Militaire de Malte» και ένα έμβλημα.

«Το Τάγμα χορηγεί διαβατήρια στα μέλη της κυβέρνησής του για τη διάρκεια της θητείας τους», λέει ο de Petri Testaferrata.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο τρίτα των μελών Σένγκεν αναγνωρίζουν το διπλωματικό διαβατήριο και το Τάγμα συνεργάζεται στενά με πολλές χώρες χωρίς επίσημες διπλωματικές σχέσεις, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παρέχουμε γρήγορες ιατρικές και ανθρωπιστικές προμήθειες σε θύματα συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Διαχειριζόμαστε νοσοκομεία, ασθενοφόρα, ιατρικά κέντρα, σπίτια για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σταθμούς πρώτων βοηθειών», εξηγεί ο de Petri Testaferrata.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση