ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η χαρά του stalker: Το προϊόν της Apple που τρομοκρατεί

Είναι φθηνό

Money Review

Αγωγή σε βάρος της Apple κατέθεσαν δύο γυναίκες στις ΗΠΑ, καθώς μια μικρή και φθηνή συσκευή της εταιρείας επέτρεψε σε πρώην συντρόφους τους να τις παρακολουθούν και να τις τρομοκρατούν.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης αυτής βρίσκεται το AirTag, μία μικρή συσκευή που πωλείται στις ΗΠΑ ξεκινώντας από τα 29 δολάρια. Η συσκευή αυτή μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε τσάντες ή πάνω σε κλειδιά, ώστε να βοηθήσει τον χρήστη να εντοπίζει τα χαμένα του αντικείμενα.

Όμως, καθώς η χρήση τους εξαπλώνεται, φαίνεται ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τα AitTags για να παρακολουθήσουν άτομα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Μία γυναίκα που κινείται νομικά εναντίον της Apple διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της είχε τοποθετήσει το AirTag μέσα στην ρόδα του αυτοκινήτου της, με αποτέλεσμα να εντοπίσει τη διεύθυνση του νέου σπιτιού της, στο οποίο εκείνη είχε μετακομίσει για να αποφύγει την κακοποιητική συμπεριφορά του.

Η χαρά του stalker: Το προϊόν της Apple που τρομοκρατεί τις γυναίκες-1φωτ.: Shutterstock 

Η άλλη γυναίκα ισχυρίζεται ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της είχε τοποθετήσει το AirTag στην τσάντα του παιδιού της, για να παρακολουθεί τις κινήσεις της.

Μάλιστα, τα AirTags φαίνεται ότι εμπλέκονται ακόμα και σε εγκλήματα, καθώς σε μία περίπτωση, ένας πρώην σύντροφος χρησιμοποίησε τη συσκευή για να εντοπίσει και να πυροβολήσει μία γυναίκα στο Οχάιο.

Σε μία άλλη περίπτωση, μία γυναίκα από την Ιντιάνα έκρυψε ένα AirTag στο αυτοκίνητο του πρώην συντρόφου της, τον ακολούθησε και τον χτύπησε με το αμάξι της.

Όταν η Apple παρουσίασε τη συσκευή για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2021, τη διαφήμισε σαν «stalker proof». Η εταιρεία στέλνει ειδοποιήσεις σε κατόχους συσκευών Apple –όπως τα iPhones και τα MacBooks- εάν εντοπίσει ένα AirTag σε κοντινή απόσταση γύρω τους (περίπου 9 μέτρα) για παρατεταμένο διάστημα.

Έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες, η εταιρεία αναβάθμισε την ασφάλεια του AirTag φέτος, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται να περάσει για να στείλει αυτές τις ειδοποιήσεις και ενημερώνοντας τους χρήστες των προϊόντων Apple όταν ένα AirTag που δεν τους ανήκει κινείται μαζί τους. Επίσης, η εταιρεία κυκλοφόρησε μία εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες του Android να εντοπίσουν τυχόν AirTags που βρίσκονται γύρω τους.

Όμως, σύμφωνα με την αγωγή των δύο γυναικών, αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι ανεπαρκή, καθώς δεν καταφέρνουν να ειδοποιήσουν εγκαίρως άτομα που παρακολουθούνται.

Οι γυναίκες κατηγορούν την Apple ότι κυκλοφόρησε μία συσκευή που δεν είναι ασφαλής και ζητούν χρηματική αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση