ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

JP Morgan: H δήλωση του CEO που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο

Στην προσπάθειά του να κάνει χιούμορ

Money Review

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, στην προσπάθειά του να κάνει χιούμορ.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας γιορτάζει τα 100 χρόνια του. Το ίδιο και η JP Morgan. Θα στοιχημάτιζα ότι εμείς θα ζήσουμε περισσότερο», είπε ο άνθρωπος που θεωρείται ο ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου την Τρίτη, μιλώντας στο Boston College.

Αμέσως, αναγνώρισε ότι η δήλωσή του δεν ήταν πολιτικά ορθή. «Δεν μπορώ να το πω αυτό στην Κίνα. Μάλλον μας ακούνε έτσι και αλλιώς», πρόσθεσε.

Και δεν είχε και άδικο. Ο εκδότης της κρατικής εφημερίδας Global Times, Hu Xijin, έγραψε σύντομα στο Twitter: «Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα! Και στοιχηματίζω ότι το ΚΚΚ θα ζήσει περισσότερο από τις ΗΠΑ».

Πριν περάσουν 24 ώρες, ο Dimon θα αναγκαζόταν να ζητήσει συγνώμη, καθώς η ισχυρότερη τράπεζα του κόσμου δεν έχει την πολυτέλεια να βρεθεί ξαφνικά αποκλεισμένη από τις δουλειές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. «Απολογούμαι και δεν θα έπρεπε να είχα κάνει αυτό το σχόλιο», αναφέρει σε δήλωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Στόχος του ήταν να υπογραμμίσει την ισχύ της JP Morgan, προσθέτει.

Η απολογία του φαίνεται να έπεισε το Πεκίνο. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι «παρατήρησε ειλικρινή ενδοσκόπηση» από τον Dimon. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστή στάση», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό απέδειξε ότι εάν κάποιος θέλει να κάνει business στην Κίνα, θα πρέπει να προσέχει τι λέει.

Η UBS είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση το 2019, όταν το σχόλιο ενός ανώτερου οικονομολόγου της για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και τη γρίπη των χοίρων είχε θεωρηθεί ρατσιστικό στην Κίνα. Έμεινε εκτός των καθηκόντων του για τρεις μήνες και η UBS έχασε ένα πολύτιμο συμβόλαιο με μία κρατική εταιρεία της Κίνας.

Αλλά και οι H&M και Nike δέχθηκαν αντιδράσεις από τα κινεζικά κρατικά media και τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου αφότου εξέφρασαν ανησυχίες για τους ισχυρισμούς περί αναγκαστικής εργασίας στην Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση