ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να σώσει τον πλανήτη με έδρα την Τουρκία

Γιατί αγοράζει εκατοντάδες στρέμματα γης

Money Review

Εκατοντάδες στρέμματα γης στην Τουρκία θέλει να αγοράσει ο Μπιλ Γκέιτς, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί μία βιώσιμη φάρμα, που θα βοηθήσει να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Η συγκεκριμένη επένδυση, που θα δίνει μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, το οποίο έχει συστήσει μαζί με την πρώην σύζυγό του, εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης του δισεκατομμυριούχου να βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα, ο συνιδρυτής της Microsoft έκανε την έρευνα αγοράς τις προηγούμενες ημέρες, όταν βρέθηκε στην Τουρκία για να γιορτάσει τα 66α γενέθλιά του, όπως αποκάλυψε η New York Post.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ταξίδευε στην Τουρκία. Αυτή τη φορά, έκανε διακοπές για πάνω από μία εβδομάδα με το 107 μέτρων σκάφος Lana, το οποίο νοικιάζεται αντί 1,8 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Μάλιστα, γιόρτασε τα γενέθλιά του σε παραλία κοντά στο Μπόντρουμ, με ένα πάρτι 50 καλεσμένων, μεταξύ αυτών και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Μετά τις διακοπές του στην Τουρκία, ο Μπιλ Γκέιτς βρέθηκε στη Γλασκώβη για τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα, όπου υποσχέθηκε 315 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει τους αγρότες να αναπτύξουν καλλιέργειες ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Ο Γκέιτς είπε ότι τα χρήματα τα οποία υποσχέθηκε μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation θα δοθούν σε ένα κονσόρτσιουμ σπόρων, που βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στην αλλαγή του κλίματος.

«Εκτός και εάν οι μικροκαλλιεργητές μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, θα χάσουμε την παγκόσμια μάχη μας απέναντι στην πείνα και τη φτώχεια», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να επισημάνουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς ξεκίνησε αυτή την «σταυροφορία» του για το κλίμα πάνω σε ένα superyacht, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς περιβαλλοντικών οργανώσεων, ένα τέτοιο σκάφος με μόνιμο πλήρωμα, ελικοδρόμιο και πισίνες εκπέμπει περίπου 7.020 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, την ώρα που ο μέσος άνθρωπος ευθύνεται για εκπομπές 5-10 τόνων CO2 ετησίως.

Μάλιστα, όσο ο Γκέιτς έκανε τις διακοπές στην Τουρκία, ένα δεύτερο πολυτελές σκάφος, το Wayfinder, ακολουθούσε το Lana. Σε αυτό επέβαιναν οι 30 σωματοφύλακές του.

Μετά τις διακοπές του στην Τουρκία, ο Γκέιτς ταξίδεψε με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Γλασκώβη, όπου υποσχέθηκε 2 δισ. δολάρια για τη διατήρηση της φύσης και την αναμόρφωση των συστημάτων τροφίμων.

Τι ψάχνει στην Τουρκία

Αυτή η επίσκεψη ήταν η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Μπιλ Γκέιτς στην Τουρκία σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς αναζητεί επιχειρηματικές και φιλανθρωπικές ευκαιρίες στη χώρα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, φέρεται να έχει ήδη αγοράσει 90.000 στρέμματα στην Τουρκία. Μάλιστα, η φημολογία γύρω από το ενδιαφέρον ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της γης στη γειτονική χώρα, καθώς ιδιοκτήτες ελπίζουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, ζητώντας εξωφρενικά ποσά για τα χωράφια τους.

Πάντως, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ, αφού έχει στην κατοχή του σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση