ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανικός στα ακριβά εστιατόρια: Η κρίση του φουά γκρα

Στην καρδιά αυτού του προβλήματος βρίσκεται η επιδημία της γρίπης των πτηνών που μαστίζει τη Γαλλία και την Ευρώπη εδώ και μήνες.

Money Review

Για κάποιους πεντανόστιμο, αλλά σίγουρα αμφιλεγόμενο, το φουά γκρα είναι ένας θησαυρός της γαλλικής κουζίνας και βασικό συστατικό για τα ακριβά εστιατόρια της χώρας. Όμως, μια πρωτοφανής κρίση αναγκάζει τους παραγωγούς του να πάρουν ακραία μέτρα, όπως να μειώσουν τις μερίδες, και τα εστιατόρια με αστέρια Michelin να το εξαφανίσουν από τα μενού τους.

Στην καρδιά αυτού του προβλήματος βρίσκεται η επιδημία της γρίπης των πτηνών που μαστίζει τη Γαλλία και την Ευρώπη εδώ και μήνες.

«Εδώ και ένα μήνα είχαμε λιγότερο φουά γκρα και μετά, αυτή την εβδομάδα, δεν βρήκαμε καθόλου», λέει στο CNN ο Pascal Lombard, σεφ και ιδιοκτήτης του Le 1862, ενός εστιατορίου με ένα αστέρι Michelin στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη κρίση του φουά γκρα. Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής του, που περιλαμβάνει το αναγκαστικό τάισμα της χήνας και της πάπιας, καταδικάζεται από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, με αποτέλεσμα η μέθοδος αυτή να έχει απαγορευτεί σε άλλα μέρη.

Και παρότι οι ανησυχίες για την κακοποίηση των ζώων δεν πλήττουν τη ζήτηση για το φουά γκρα στη Γαλλία, η κατανάλωση τώρα περιορίζεται για άλλους λόγους.

Η Γαλλία αναγκάστηκε να θανατώσει 16 εκατ. πουλερικά από το ξέσπασμα της επιδημίας της γρίπης των πτηνών, τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό για τη Γαλλία, η οποία για πρώτη φορά εκτίθεται σε μία κρίση αυτής της έκτασης.

Έτσι, η παραγωγή φουά γκρα στη Γαλλία αναμένεται να μειωθεί έως και 50% φέτος, καθώς η επιδημία επηρεάζει το 80% των παραγωγών στη χώρα.

Η βιομηχανία απαντά με συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης του φουά γκρα, ώστε περισσότεροι να μπορούν να απολαύσουν τη γαλλική λιχουδιά. Οι συσκευασίες μικραίνουν, καθώς παραγωγοί και σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις στην αγορά να μην μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παραγωγή θα επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα το 2023, αφού δύο υποψήφια εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών που βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών, δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση