ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς ο Ερντογάν κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους

Και τους φτωχούς, φτωχότερους

Kathimerini.gr

Εδώ και αρκετούς μήνες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει τη δική του μάχη, προκειμένου η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ως απόρροια του καλπάζοντος πληθωρισμού (κοντά στο 20%).

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε αυτή τη μάχη, επικαλείται ως επιχείρημα την τόνωση της ανάκαμψης, θεωρώντας ότι τα υψηλά επιτόκια συνιστούν εμπόδιο στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας και στην αύξηση του ΑΕΠ.

Όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Με τον πληθωρισμό στα ύψη, η μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, κάτι που πλήττει κυρίως τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, τα οποία βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να εκμηδενίζεται.

Η λίρα, εξάλλου, έχει υποχωρήσει φέτος κατά 20% σε σχέση με το δολάριο, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Αυτή η πτώση, σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, οδήγησε τον πληθωρισμό μία «ανάσα» από το 20% τον Οκτώβριο, οποίος αυξήθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Το πάρτι στα ακίνητα

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας (βρίσκονται στο 16%) έρχεται να στηρίξει οικονομικά τους έχοντες και κατέχοντας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αξιοποιώντας τον φθηνό δανεισμό, προχωρούν στην αγορά νέων σπιτιών, θωρακίζοντας την περιουσία τους έναντι της κατάρρευσης του νομίσματος.

Στα προάστια Gokturk της Κωνσταντινούπολης, για παράδειγμα, όπου οι βίλες και τα πολυτελή διαμερίσματα διατίθενται έναντι τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων, η ζήτηση είναι ήδη τεράστια. Αλλά το ίδιο ισχύει και σε πολλές άλλες περιοχές της τουρκικής μεγαλούπολης, καθιστώντας ασύμφορη την αγορά για τους λιγότερο ευνοημένους.

 

Είναι ενδεικτικό ότι η οικιστική ανασφάλεια των φτωχότερων Τούρκων, οι οποίοι αποτελούν και τη βάση των ψηφοφόρων του Ερντογάν, αναδεικνύεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, με τις τιμές κατοικιών να εκτινάσσονται κατά 13,2% στο γ’ τρίμηνο του 2021, το υψηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη.

Ο Hacer Foggo, ιδρυτής του Δικτύου Φτώχειας, μια οργάνωση που βοηθάει τους ανθρώπους των χαμηλότερων εισοδημάτων, υποστηρίζει ότι η φτώχεια έχει επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε στέγαση και τροφή.

«Εργάζομαι στον τομέα για 20 χρόνια. Αλλά πρώτη φορά βλέπω η φτώχεια να μετατρέπεται σε πείνα, με τους ανθρώπους να επαιτούν για φαγητό» τονίζει, μεταξύ άλλων, περιγράφοντας μια απελπιστική κατάσταση στη γειτονική χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση

X