ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μυστικό διαχείρισης του άγχους των Ολλανδών που έχει συνεπάρει τον κόσμο

Το niksen – μια ολλανδική τάση ευεξίας που σημαίνει «να μην κάνεις τίποτα» – έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου ως ένας τρόπος διαχείρισης του άγχους ή αποκατάστασης από την εξάντληση

Money Review

Το niksen – μια ολλανδική τάση ευεξίας που σημαίνει «να μην κάνεις τίποτα» – έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου ως ένας τρόπος διαχείρισης του άγχους ή αποκατάστασης από την εξάντληση.

Αυτή η τάση, μαθεύτηκε μαζικά για πρώτη φορά εκτός συνόρων το 2019. Εκείνη την εποχή, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνταν για εξάντληση και κατάθλιψη που προκλήθηκε από υπερβολική εργασία και αναζητούσαν λύσεις – γι’ αυτό έννοιες όπως το ιαπωνικό ikigai ή το δανέζικο hygge μπήκαν επίσης στο λεξιλόγιο. Πρόκειται λίγο πολύ για κάτι σαν το δικό μας, «χαλαρά», που λένε στη Θεσσαλονίκη.

Το scroll down στο Facebook ή ο διαλογισμός, δεν είναι μέρος του niksen. Αντιθέτως το να αφήνει κανείς το μυαλό του να περιπλανηθεί εκεί όπου θέλει να πάει, είναι ο απόλυτος ορισμός της ολλανδικής λέξης. Δεδομένου ότι η πανδημία είναι πλέον στο παρελθόν, είναι σημαντικό να επανεξετάσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται και ξοδεύει τον χρόνο του.

Οι ζωές και οι δουλειές γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, υπάρχει η τάση οι άνθρωποι πλέον να είναι με τις ώρες κολλημένοι στους υπολογιστές. Την ίδια στιγμή η πίεση του να είναι κανείς η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, έχει διογκωθεί λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Φυσικά, κάποιο άγχος μπορεί να είναι καλό, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Leiden, Bernet Elzinga. «Δεν είναι απαραίτητα κακό να βρίσκεσαι για μια στιγμή σε κατάσταση άγχους, όπου είσαι πραγματικά συγκεντρωμένος. Το πρόβλημα είναι όταν αυτό ξεφεύγει από τον έλεγχο», είπε.

Παραδόξως, το niksen μπορεί επίσης να κάνει όποιον το εφαρμόζει πιο παραγωγικό, απλώς και μόνο επειδή τα διαλείμματα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να επιστρέψει με καλύτερη εστίαση και διαρκή προσοχή. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που, ενώ οι Ολλανδοί δεν εργάζονται πολλές ώρες, τείνουν να είναι πολύ αποτελεσματικοί στη δουλειά.

Η Elzinga πιστεύει ότι είναι πολύ καλύτερο να κάνει κανείς κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας για να του αποσπά την προσοχή από τις καθημερινές του ανησυχίες, κατά προτίμηση στη φύση.

Να σημειωθεί, πως όπως και στην Ελλάδα, αυτός ο ελεύθερος χρόνος είναι δυνατός για τους Ολλανδούς, επειδή η Ολλανδία είναι μια χώρα με σύστημα πρόνοιας και ενώ οι άνθρωποι τείνουν να εργάζονται σκληρά, παίρνουν επίσης πολλές ημέρες άδειας, τις οποίες και πληρώνονται, σε αντίθεση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπου δεν συμβαίνει αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση