ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ετοιμάζουν 2ο πακέτο μείωσης ΦΠΑ

Η λίστα θα διαμορφωθεί ανάλογα με το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει – Eξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον μηδενισμό του φορολογικού συντελεστή σε επτά προϊόντα (σε ψωμί, αβγά, γάλα, παιδικές πάνες, παιδικές τροφές, προϊόντα γυναικείας υγιεινής και πάνες ενηλίκων), υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Εμπορίου βρίσκονται σε συζητήσεις για τον επόμενο κατάλογο προϊόντων στα οποία θα εφαρμοστεί χαμηλός ή μειωμένος φορολογικός συντελεστής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν εξελίξεις και πιθανόν ανακοινώσεις στο θέμα, εντός Ιουνίου. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το πού θα καταλήξει η κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της εφόσον τα προϊόντα τα οποία θα επιλεγούν δεν είναι χαμηλού φορολογικού συντελεστή και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία ειδών πρώτης ανάγκης. Θεωρείται επικρατέστερο σενάριο, τα προϊόντα που θα επιλεγούν να είναι προϊόντα τα οποία έχουν συντελεστή 5%, όπως γαλακτοκομικά, ζάχαρη και καφές. Στην συζήτηση έχει τεθεί και η εισήγηση για μείωση ΦΠΑ και σε προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα καθαριστικά και τα είδη προσωπικής υγιεινής –με την επιλογή των δύο τελευταίων κατηγοριών προϊόντων να είναι απομακρυσμένη. Αυτό που τονίζεται από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το νέο πακέτο προϊόντων θα πρέπει να αποτελούν προϊόντα τα οποία παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, για να μπορούν να ενσωματωθούν σε διάταγμα. Να έχουν δηλαδή χαμηλό φορολογικό συντελεστή και να θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης για να ισχύσει, θα πρέπει να περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο μείωσης και όχι μηδενισμού του φορολογικού συντελεστή, ειδικά στην περίπτωση που τα προϊόντα έχουν ψηλό ΦΠΑ.

Τα προϊόντα που θα επιλεγούν αναμένεται ότι θα είναι προϊόντα τα οποία έχουν συντελεστή 5% όπως γαλακτοκομικά, ζάχαρη και καφές.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής οδηγίας, τα αγαθά και οι υπηρεσίες που είναι επιλέξιμα για μειωμένους συντελεστές θα πρέπει να αποσκοπούν στο όφελος του τελικού καταναλωτή και να επιδιώκουν στόχους γενικού ενδιαφέροντος. Για να αποφευχθεί η περιττή πολυπλοκότητα και η επακόλουθη αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, ιδίως όσον αφορά το ενδοκοινοτικό εμπόριο, αφ’ ης στιγμής τα κράτη-μέλη επιλέξουν κατά τα προβλεπόμενα κάποια αγαθά και υπηρεσίες, οι μειωμένοι συντελεστές αναμένεται κανονικά να εφαρμόζονται σε ολόκληρη την εμπορική αλυσίδα.

Εντός Ιουνίου

Αρχικά, το μέτρο εφαρμόστηκε μετά από Υπουργικό διάταγμα, χωρίς να χρειαστεί να περάσει από διαβούλευση προκειμένου να εξασφαλίσει την σύμφωνο γνώμη της Ε.Ε., τόσο λόγω του ύψους του φορολογικού συντελεστή, όσο και για το γεγονός ότι επρόκειτο για είδη πρώτης ανάγκης. Το κόστος για αυτό το πρώτο πακέτο μηδενικού συντελεστή, για την περίοδο εφαρμογής από τον Μάιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για ένα κόστος διαχειρίσιμο, ενώ τονίζεται ότι προκειμένου να επεκταθεί το μέτρο και σε περισσότερα προϊόντα, πρέπει επίσης το δημοσιονομικό κόστος να είναι διαχειρίσιμο. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι ο στόχος είναι να επεκταθεί το μέτρο το επόμενο σύντομο διάστημα ενώ ενδεχομένως και εντός Ιουνίου να υπάρχουν ανακοινώσεις για νέα λίστα προϊόντων με μειωμένο ΦΠΑ.

Ο πληθωρισμός

Ένα τέτοιο μέτρο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση και στην μείωση του πληθωρισμού, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί τον επόμενο μήνα. Ήδη, το μέτρο έχει θετικό αποτύπωμα στο πορτοφόλι του καταναλωτή, ενώ οι περιπτώσεις παραπόνων για αύξηση ή διατήρηση αντί μείωση των τιμών μετά την επιβολή του μέτρου, είναι λίγες, σε σύγκριση με την εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Ο Σύνδεσμος Υπεραγορών ανέφερε στην «Κ» ότι υπήρξε αύξηση της επισκεψιμότητας μετά την εφαρμογή του μέτρου, και αυτό που συμπεραίνεται και από τις αναφορές στην αγορά είναι ότι το μέτρο έχει ανακουφίσει τις τσέπες των καταναλωτών.

Το συγκεκριμένο, είναι ένα ενδιάμεσο βήμα απάμβλυνσης του πληθωρισμού, αναφέρει το υπουργείο Εμπορίου. Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας έθεσε στους στόχους του τη μείωση του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις, και ενδιάμεσα προχωρεί με λύσεις βραχύβιες αλλά με άμεσο αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση