ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Οι λάθος αναδιαρθρώσεις οδηγούν την οικονομία στο βάραθρο

Διαπιστώσεις, μέτρα και εισηγήσεις για αναδιαρθρώσεις δανείων κατέθεσε στην ΚΤ ο Σύνδεσμος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Κύπρου κατέθεσε υπόμνημα στην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με διαπιστώσεις, εισηγήσεις και μέτρα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων αλλά και κατάλογο με καταγγελίες δανειοληπτών κατά τραπεζών.

Διαπιστώνει ότι αν και αργά, κινούνται οι αναδιαρθρώσεις των δανείων βελτιώνοντας την οικονομία του νησιού, αλλά σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ η εμπιστοσύνη των δανειοληπτών προς τις τράπεζες έχει χαθεί και εάν συνεχιστεί η τεταμένη σχέση η οικονομία θα κινδυνεύσει. Εισηγείται, μεταξύ άλλων, όπως τα πιστωτικά ιδρύματα προβούν στις ακόλουθες κινήσεις που άλλωστε επιβάλει και το Fair Banking, ενώ ζητά μέτρα για αυστηρό εποπτικό έλεγχο της ποιότητας των αναδιαρθρώσεων με συγκεκριμένες μεθόδους και καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική δίωξη όλων όσων ενέχονται στην παράβαση της Οδηγίας και του Κώδικα.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κώστα Μελά, είχε σήμερα συνάντηση με την κ. Γιωρκάτζη, στην οποία παρέδωσε το υπόμνημα του Συνδέσμου.

Παραθέτεται το Υπόμνημα

Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων των δανείων, αλλά πλέον το θέμα κινείται και προχωρεί πιο γρήγορα. Τα αποτελέσματα όμως του χειρισμού που έτυχαν και τυγχάνουν οι αναδιαρθρώσεις είναι δυστυχώς τραγικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη την πρόσφατη έκθεση και τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των οίκων αξιολόγησης αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος (2011 – 2012), που αγνοούσαμε τις παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών και Σωμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σ’ αυτά που βιώνουμε σήμερα.

Με τις σωστές αναδιαρθρώσεις βελτιώνεται σιγά σιγά ολόκληρη η οικονομία. Οι λανθασμένες όμως αναδιαρθρώσεις οδηγούν την οικονομία στο βάραθρο.

Η ικανότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δανειοληπτών να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, μειώθηκε από την έναρξη της κρίσης και λόγω αυτής θα συνεχίσει να είναι μειωμένη για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια, που αναμένεται να αρχίσει να επανακάμπτει η οικονομία.

Η εμπιστοσύνη των δανειοληπτών προς τις τράπεζες έχει χαθεί και αν συνεχισθεί η τεταμένη σχέση που υπάρχει σήμερα, το χρηματοοικονομικό σύστημα και η οικονομία γενικότερα κινδυνεύουν σοβαρά.

Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη αυτή χρειάζονται να γίνουν συγκεκριμένες σοβαρές ενέργειες από τις τράπεζες, με κύριο σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων τους με τους Δανειολήπτες.

Εισηγήσεις

Θα πρέπει όλα γενικά τα ΑΠΙ να προβούν στις ακόλουθες κινήσεις που άλλωστε επιβάλλει και το Fair Banking:

1)      α) Αλλαγή νοοτροπίας και πραγματική διάθεση και πνεύμα συνεργασίας με στόχο την επίτευξη βιώσιμης αναδιάρθρωσης.

β) Εφαρμογή της οδηγίας και του κώδικα σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις. Δεν πρέπει να επιβάλλεται στους δανειολήπτες η υπογραφή νέων συμβάσεων που αυξάνουν το κόστος δανεισμού.

2) Αφαίρεση όλων των παράνομων υπερχρεώσεων περιλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας και επαναφορά του επιτοκίου που συμφωνήθηκε κατά τον χρόνο υπογραφής της αρχικής δανειακής σύμβασης. Τα θέματα αυτά έχουν αντιμετωπιστεί από τα Κυπριακά Δικαστήρια τα οποία έκριναν ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες που ίσχυαν στην Κύπρο από την αρχή της κρίσης και μετά δεν δικαιολογούσαν οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίου ή επιβολή τόκων υπερημερίας.

3) Διαγραφή όλων των καταχρηστικών όρων των δανειακών συμβάσεων, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου (ΥΑΠΚ). Δεν χρειάζονται τους καταχρηστικούς όρους οι τράπεζες. Μπορούν να κερδίζουν σημαντικά ποσά χωρίς αυτούς.

4) Ειδικότερα σχετικά με τον Συνεργατισμό, επιβάλλεται οι ΣΠΕ να σταματήσουν να παρασύρουν τους δανειολήπτες σε διαιτησίες που παρουσιάζουν σαν αναδιαρθρώσεις. Να σταματήσουν επίσης να επιζητούν εγγραφή των αμαρτωλών διαιτητικών αποφάσεων στα Επαρχιακά Δικαστήρια. Δεν τα χρειάζεται αυτά ο Συνεργατισμός. Αντί αυτού εισηγούμαστε να προτείνουν βιώσιμες λύσεις αποπληρωμής των δανείων των μελών τους.

Μέτρα

Α) Αυστηρός εποπτικός έλεγχος της ποιότητας των αναδιαρθρώσεων με συγκεκριμένες μεθόδους.

Επιβολή πειθαρχικών ποινών στα ΑΠΙ που ενεργούν κατά παράβαση της Οδηγίας και του Κώδικα σύμφωνα με σχετική πρόνοια του σχετικού νόμου.

Β) Καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική δίωξη όλων όσων ενέχονται στην παράβαση της Οδηγίας και του Κώδικα.

Κατάλογος συγκεκριμένων καταγγελιών που δείχνουν τις προτάσεις των τραπεζών για αναδιάρθρωση καθώς και λεπτομέρειες αναφορικά με τις περιστάσεις του κάθε δανειολήπτη.

  1. Επιβάλλεται υπογραφή νέων συμβολαίων.
  2. Άρνηση μείωσης σε λογικά ευρωπαϊκά επίπεδα του επιτοκίου.
  3. Ενώ προτείνεται περίοδος χάριτος 12 – 18 μήνες με χαμηλή σχετικά δόση, στη συνέχεια με την λήξη της περιόδου αυτής, αυξάνεται υπερβολικά το ποσό της δόσης και είναι αδύνατο για τον δανειολήπτη να ανταποκριθεί.
  4. Τίθεται σαν όρος αναδιάρθρωσης να μπουν εγγυητές έστω και άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα που παίρνουν επίδομα αναπηρίας από το Κράτος, όπως επίσης παιδιά δανειοληπτών που είναι άνεργα, ή ακόμη και τους συνταξιούχους γονείς τους.
  5. Ενώ το δάνειο υπερκαλύπτεται από τις ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, αρνούνται κατηγορηματικά να εξαλείψουν τις υποθήκες των επιπλέον ακινήτων ή να απαλλάξουν εγγυητές.
  6. Σε εταιρείες που ασχολούνται με ανάπτυξη γης (τομέας που έχει πληγεί κατά πολύ κατά την οικονομική κρίση) προτείνουν για αναδιάρθρωση σχέδιο που προβλέπει πληρωμή τεράστιου ποσού σαν χρονιαία ή μηνιαία δόση που συνήθως συνδέεται με πιθανή πώληση κάποιου ακινήτου.
  7. Ζητείται άμεση, έστω και ασύμφορη πώληση ακινήτου με όρο όλο το ποσό να δίνεται στο δάνειο.
  8. Σε όλες τις προτάσεις αναδιάρθρωσης «κεφαλαιοποιούν» τις καθυστερήσεις και κατ’ επέκταση όλες τις αυθαίρετες και καταχρηστικές χρεώσεις. Σπανίως συζητούν για αφαίρεση οποιονδήποτε ποσών, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν τέτοιες χρεώσεις.
  9. Ένα ακραίο παράδειγμα είναι ότι συγκεκριμένο ΑΠΙ, έχει θέσει όρο σε δανειολήπτη, ότι αν καθυστερήσεις τις δόσεις του πέραν των 7 ημερών, οι οποιεσδήποτε εκπτώσεις ή διευκολύνσεις θα σταματήσουν πάραυτα να ισχύουν και έχουν το δικαίωμα όπως όχι μόνο τερματίσουν την αποπληρωμή του/των δανείων, ή οποιουδήποτε υπολοίπου του, αλλά να καθίσταται αμέσως πληρωτέο και απαιτητό.
  10. Επιμένουν να διατηρούν το δικαίωμα μονομερούς καταβολής βασικού επιτοκίου, καθώς και του περιθωρίου αλλά και τον υπολογισμό του επιτοκίου με βάση το «εμπορικό έτος» των 360 ημερών, έστω και αν αυτά είναι πλέον παράνομα.
  11. Εξακολουθούν να χρεώνουν τους δανειολήπτες για επανεκτιμήσεις ακινήτων που εν πολλοίς είναι αχρείαστες.
  12. Θέτουν σαν όρο ότι έχουν το δικαίωμα όπως ανακαλέσουν και/ή ακυρώσουν και/ή τερματίσουν τις οποιεσδήποτε διευκολύνσεις ανά πάσα στιγμή κατά την απόλυτη κρίση τους, έστω και αν τούτο είναι πλέον παράνομο.
  13. Καθυστερούν να απαντούν τους δανειολήπτες για τα σχέδια αναδιάρθρωσης, βαρύνοντας τους έτσι με όλα τα συνακόλουθα έξοδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση