ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζεται ο κατήφορος των εσόδων στην Επιτροπή Σιτηρών

Χρεώνει «τεράστια ποσά» τονίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην παραδοχή ότι η Επιτροπή Σιτηρών θα συνεχίσει να παρουσιάζει ζημιές και να χάνει μερίδιο αγοράς αφού χρεώνει «τεράστια ποσά» για να καλύψει το κόστος της, προέβη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Θεοχάρους.

Οι αναφορές του κ. Θεοχάρους έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης τροποποιητικού νομοσχεδίου για την Επιτροπή Σιτηρών ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών αναφορικά με την υπαγωγή της Επιτροπής Σιτηρών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

«Η Επιτροπή είναι ένας αρχαίος δεινόσαυρος με τεράστια έξοδα και διαδικασίες δημόσιας υπηρεσίας και για να καλύψει τα έξοδα της πρέπει να χρεώνει τεράστια ποσά. Οι ιδιώτες πωλούν πιο χαμηλά και χάνει κάθε χρόνο μερίδιο αγοράς και κάνει ζημιές. Αυτός ο κατήφορος δεν θα σταματήσει διότι ο ιδιώτης μπορεί με έξι άτομα να κάνει εισαγωγές», ανέφερε ο κ. Θεοχάρους ενώπιον της Επιτροπής.

Όπως είπε, η Επιτροπή παρουσίαζε κέρδη μέχρι το 2012, παρά το ότι η αγορά εμπορίας σιτηρών άνοιξε από το 2004, διότι οι ιδιώτες - εισαγωγείς χρειάστηκαν 10 περίπου χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν υποδομές και να ενδυναμώσουν τις μονάδες τους.

«Χρειάζεται (η Επιτροπή) να βάλει €35 ανά τόνο κέρδος και αν το έβαζε δεν θα πωλούσε. Άρα πουλά χαμηλότερα και κάθε χρόνο τρώμε από την μάνα, χάνουμε €1,5 εκατ το χρόνο και αυτή η πορεία δεν πρόκειται να σταματήσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοχάρους είπε ακόμη ότι ο ίδιος είχε προτείνει σχέδιο εξυγίανσης με κεντρικό στοιχείο την εφαρμογή ενός σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης θα μείωνε τον αριθμό του προσωπικού από τα 60 άτομα σε 12, προσθέτοντας ότι τα 40 άτομα δέχθηκαν το σχέδιο, με αποτέλεσμα να υπήρχαν 28 άτομα επιπλέον.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρους ανέδειξε το θέμα της επάρκειας σιτηρών και των τιμών στην αγορά, αφού στην αγορά αυτή τη στιγμή, πέραν της Επιτροπής, δραστηριοποιούνται 7 ιδιώτες. Υπέδειξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια Αρχή, η οποία θα παρακολουθεί τις τιμές και την επάρκεια αγοράς και να κάνει παρεμβάσεις.

Διαφορετικές οι απόψεις των Βουλευτών

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε τη θέση του κόμματος του ότι «η Επιτροπή Σιτηρών έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε, «παράγει ζημιές, τις οποίες καλύπτει από το αποθεματικό που κτίστηκε την περίοδο που ήταν μονοπώλιο».

Αν, ανέφερε ο ίδιος, «περιορίσουμε το ρόλο της Επιτροπής Σιτηρών, να τον αναμορφώσουμε σε περισσότερο εποπτικό, ρυθμιστικό και υποβοηθητικό για την ύπαρξη ανταγωνισμού πολύ πιθανότατα θα έχουμε πολύ περισσότερες εταιρείες και μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό τελικώς θα έχουμε και καλύτερες τιμές».

Σε δηλώσεις του για την Επιτροπή Σιτηρών ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης διευκρίνισε στις δηλώσεις του ότι «δεν συζητήσαμε τον προϋπολογισμό, απλά η Κυβέρνηση, με όσα λέει ο ΔΗΣΥ ότι κάνει ή δεν κάνει η Επιτροπή Σιτηρών, σήμερα ήρθε και μας ζήτησε ν` αλλάξουμε καπέλο εποπτείας, να φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών και να πάει στο Υπουργείο Γεωργίας».

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης«επιβάλλεται άμεσα ο εκσυγχρονισμός της Επιτροπής Σιτηρών». Εμείς, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι είναι νευραλγικός ο τομέας τον οποίο καλύπτει η Επιτροπή Σιτηρών σε ότι αφορά τη γεωργία και τη κτηνοτροφία και θα πρέπει να παραμείνει ως δρώσα επιχείρηση υπό το δημόσιο έλεγχο».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση