ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίξτε δρόμους για τα παραδοσιακά προϊόντα

Άμεση κατοχύρωση των παραδοσιακών προϊόντων ζητούν Νομοθ. Εξουσία και αγροτικές οργανώσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΑΡΙΑΝΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Περαιτέρω πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη και καλύτερη προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου στις αγορές του εξωτερικού, αναμένει η Νομοθετική Εξουσία από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Στην Επιτροπή Εμπορίου εξετάστηκε το θέμα της ανάληψης δράσεων αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη μη κατοχύρωση συγκεκριμένων προϊόντων. Η Επιτροπή, αλλά και οι αγροτικές οργανώσεις, ζητούν την άμεση τυποποίηση συγκεκριμένων προϊόντων. Τονίστηκε πως τα γεωργικά προϊόντα που καταχωρούνται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) μπορούν να επιχορηγούνται για την προώθησή τους στο εξωτερικό. Ο λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Σελεάρης σημείωσε πως η κατοχύρωση ορισμένων προϊόντων είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για την τυποποίησή τους, ενώ γίνονται προσπάθειες για την καταγραφή στοιχείων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διάφορα προϊόντα έχουν καταχωρηθεί σε συγκεκριμένα Μητρώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Λουκούμι Γεροσκήπου, τα Κουφέττα Αμυγδάλου Γεροσκήπου, το Παφίτικο Λουκάνικο, το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού, το Κολοκάσι Σωτήρας αλλά και το Κολοκάσι Πούλλες Σωτήρας, ενώ εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο το Λουκάνικο Πιτσιλιάς, η Λούντζα Πιτσιλιάς, το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς, η Ποσυρτή και το Ροδόσταγμα Αγρού. Η αίτηση για το χαλλούμι εξετάζεται σε Κοινοτικό επίπεδο.

Φωνάζουν οι βουλευτές

Οπως δήλωσαν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, η  τυποποίηση των παραδοσιακών προϊόντων καθυστερεί ιδιαίτερα στη χώρα μας, ενώ με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έγινε ουσιαστική εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων εδώ και δεκατρία χρόνια. Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα παραδοσιακά προϊόντα  να κατονομαστούν και ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται τυποποίηση συγκεκριμένων προϊόντων σε εθνικό επίπεδο, ενώ ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τα παραδοσιακά προϊόντα, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική.

Τονίζοντας πως «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική εμπορική εκμετάλλευση των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου»,  ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού πρόσθεσε ότι  η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις και οι κακές δημοσιοϋπαλληλικές πρακτικές της χώρας ευθύνονται για την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 

«Παρατηρείται φοβερή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών από μέρους του Υπουργείου και η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες για την τυποποίηση προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ», σημείωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ενώ ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας φορέα που να διαχειρίζεται τα παραδοσιακά προϊόντα.

Οι αγροτικές οργανώσεις

Τις δικές τους προτάσεις για την άμεση επίλυση και την ορθή προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό κατέθεσαν οι αγροτικές οργανώσεις ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Παραδοσιακών Αλλαντικών Πιτσιλιάς, η κατοχύρωση των ονομασιών των προϊόντων ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, η τυποποίηση όλων των παραδοσιακών προϊόντων από τις Κρατικές Υπηρεσίες  (π.χ παραδοσιακά αλλαντικά, σιουτζούκο, χαρουπόμελο κ.τ.λ) η ενίσχυση κινήτρων και τρόπων προβολής και προώθησης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές (καλλιέργεια κουλτούρας), το εμπάργκο κρεάτων σε τρίτες χώρες και οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης από τις Κρατικές Υπηρεσίες, η άμεση εξαγγελία από το Υπουργείο Εμπορίου για μέτρο συνεργασίας, η μείωση του κόστους της παραγωγής, ο επαναπροσδιορισμός σχέσης παραγωγών με τις Κρατικές Υπηρεσίες, αλλά και οι φορολογικές διευκολύνσεις για τις μειονεκτικές περιοχές είναι μόνο κάποιες προτάσεις που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης και παραμονής στην ύπαιθρο.

Εισηγήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο κλάδος αυτός σε όλα τα στάδιά του, αρχής γενομένης από τη διαδικασία παραγωγής και την κατάληξη των παραδοσιακών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή έκανε και η Αγροτική Οργάνωση Ευρωαγροτικός. Οι προτάσεις αφορούν τον καθορισμό του όρου «παραδοσιακά προϊόντα» με τρεις παραμέτρους, της μεθόδου, των υλικών αλλά και του τόπου που κατασκευάστηκε το προϊόν, την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών της πιστοποίησης από το Υπουργείο Γεωργίας αλλά και την εκπόνηση εθνικών ελκυστικών σχεδίων προώθησης στα οποία θα μπορούν τα προϊόντα να ενταχθούν σε εθνικό πλαίσιο χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλει η ΕΕ. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Ευρωαγροτικός, η δημιουργία Αγροτικού Επιμελητηρίου είναι αναγκαία, αφού θα πιστοποιεί την παραδοσιακότητα ενός προϊόντος. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων της περιοχής του Τροόδους (ΑΝΕΤ) υπέβαλε επίσης τις δικές της θέσεις ενώπιον της Βουλής, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν στην ευκολία δανειοδότησης, στην ευκολία εξασφάλισης των σχετικών αδειών (πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής, υγειονομική κ.α.), στον ορισμό του παραδοσιακού προϊόντος και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα για την παραγωγή των προϊόντων που μεταποιούνται με αποτέλεσμα να στηρίζεται όλη η αλυσίδα αξίας. Σημαντική θέση της ΑΝΕΤ είναι και η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής Προβολής και Προώθησης Παραδοσιακών προϊόντων, αλλά και η αναγνώριση της Κύπρου ως Γαστρονομικού Προορισμού της χώρας παραγωγής ονομαστών τοπικών προϊόντων.

Ενίσχυση της προσπάθειας των επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο της προβολής των κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων και ενίσχυσης της εξαγωγικής προσπάθειας των κυπριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ο Κλάδος Προώθησης Εμπορίου Προϊόντων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εφαρμόζει ένα στοχευμένο πακέτο ενεργειών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση συμμετοχής με κρατικό περίπτερο σε γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις του εξωτερικού, με 100% χορηγία των συμμετεχόντων επιχειρήσεων, τη διοργάνωση γευστολογικών δοκιμών σε επιλεγμένες αγορές, την καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα, την διεξαγωγή ερευνών αγοράς αλλά και τη συστηματική ενημέρωση επιχειρήσεων (μέσω ΚΕΒΕ και ΟΕΒ) για εισαγωγείς που ενδιαφέρονται για κυπριακά προϊόντα. Το Υπουργείο εφαρμόζει επίσης τρία σχέδια επιδοτήσεων για στήριξη επιχειρήσεων, συλλογικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και υλοποίηση εκστρατειών προβολής στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση