ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αιμιλιανίδου: Θα εξεταστούν τα αιτήματα των εποχιακών εργαζομένων στα ξενοδοχεία

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του ειδικού ανεργιακού επιδόματος ύψους 60% του μισθού που δίνει το κράτος μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την υπόσχεση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου ότι μέσα στον Ιούλιο θα εξετάσει το αίτημα τους ανάλογα και με το πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν, έλαβαν σήμερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία οι οποίοι δεν θεωρούνται δικαιούχοι του ειδικού ανεργιακού επιδόματος ύψους 60% του μισθού που δίνει το κράτος μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων με διάταγμα με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μόνο €360.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, μέλη της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ πραγματοποίησαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Εργασίας εκδήλωση διαμαρτυρίας για την άνιση και άδικη μεταχείριση που τυγχάνουν, όπως υποστήριξαν, όσον αφορά την στήριξη τους από το κράτος μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων με διάταγμα και ζήτησαν αναθεώρηση της απόφασης να θεωρούνται άνεργοι και να ενταχθούν στα σχέδια στήριξης του 60% του μισθού τους όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τους.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία υποστηρίζουν ότι η θεώρηση τους ως μη δικαιούχοι της στήριξης του ειδικού ανεργιακού επιδόματος ύψους 60% του μισθού, «είναι λανθασμένη γιατί θυματοποιούνται ένεκα της παραβίασης της συμφωνίας για τις χειμερινές αναστολές των εργασιών των ξενοδοχείων από τους εργοδότες τους και πιο συγκεκριμένα της μη καταβολής του 2,8% του μισθού τους κατά την περίοδο αναστολής». Κατά τη συνάντηση εγκρίθηκε από τους διαμαρτυρόμενους ψήφισμα το οποίο παραδόθηκε στην Υπουργό Εργασίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ύστερα από την συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, η οποία διήρκεσε γύρω στα 45 λεπτά, ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ - ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση με την κ. Αιμιλιανίδου, στην οποία εξήγησαν, όπως είπε, «την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους οι οποίοι θεωρούνται άνεργοι και παίρνουν τα €360».  Πρόσθεσε ότι «η Υπουργός κατανοεί το πρόβλημα και μας έχει δώσει την υπόσχεση ότι ανάλογα με τις εξελίξεις» θα δει το θέμα μέσα στον Ιούλιο. «Αναμένουν να δουν την κίνηση που θα υπάρξει με το άνοιγμα των ξενοδοχείων και πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν», ανέφερε και σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με τα €360».

Ανέφερε ότι «αυτοί οι εργαζόμενοι που καλούνται να ζήσουν με €360, έχουν εργοδότη για πολλά χρόνια, αλλά τυπικά θεωρήθηκαν ότι δεν έχουν γιατί οι εργοδότες τους δεν εμβάζουν το 2,8% που αναφέρει η συμφωνία εργαζομένων και ξενοδόχων. Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ - ΠΕΟ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι ξενοδόχοι με βάση και το νέο διάταγμα θα δώσουν την ευκαιρία» και θα εργοδοτήσουν από τους εργαζόμενους που απολύονταν ως εποχικοί «ούτως ώστε να αποκτήσουν το καθεστώς του εργοδοτούμενου και να μπορούν να καλυφθούν με την καταβολή του 60% του μισθού τους». «Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε», κατέληξε.

Στο ψήφισμα τους οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «όλοι γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων έχουν εργοδότη και μάλιστα για πολλά χρόνια κάτι που το Υπουργείο μπορεί να διαπιστώσει ανατρέχοντας τις εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις των προηγούμενων χρόνων».

«Δυστυχώς αντί το Υπουργείο να στηριχθεί στην πραγματικότητα και σεβόμενοι το πνεύμα των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων, παραγνωρίστηκε η παρατυπία των ξενοδόχων και η παρασπονδία τους από τη συμφωνία για τις χειμερινές αναστολές των εργασιών τους, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στο επίδομα πείνας των €360,00», προσθέτουν. Αναφέρουν επίσης ότι «η κατάσταση των οικογενειών των χιλιάδων ξενοδοϋπαλλήλων που υφίστανται αυτή την αδικία έφτασε στο απροχώρητο». Τέλος στο ψήφισμα τους εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είτε μόνιμοι είτε εποχικοί, όπως αναφέρουν, «με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται για σκοπούς λήψης ανεργιακού επιδόματος και ένταξης τους στο σχέδιο αναστολής υπηρεσιών τον ερχόμενο Νοέμβρη, θα μείνουν εντελώς απροστάτευτοι και χωρίς κανένα βοήθημα, κάτι το οποίο θα είναι εξοντωτικό για τους ίδιους και τις οικογένειες τους».

«Επηρεάζονται επίσης τα δικαιώματα τους σε περίπτωση πλεονασμού, ασθενείας και άλλων δικαιωμάτων τα επόμενα χρόνια», καταλήγουν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση