ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάγκη αποζημιώσεων σε καταστηματάρχες λόγω δημοσίων έργων

Αρκετοί από του επηρεαζόμενους δεν ζήτησαν αποζημιώσεις αλλά τη μείωση χρόνου αποπεράτωσης

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη για παροχή αποζημιώσεων σε επηρεαζόμενους εμπορευόμενους καταστηματάρχες σε περίπτωση που εκτελούνται δημόσια έργα, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα έπειτα από απόφαση της Επιτροπής και του βουλευτή, Γιώργου Περδίκη, ο Πρόεδρός της, Ανδρέας Κυπριανού, είπε ότι έγινε μια ωραία συζήτηση σε σχέση με το πώς αποζημιώνονται αυτοί οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την διεξαγωγή έργων του δημοσίου. Ανέφερε ότι μέρος των επηρεασμένων δεν ζήτησαν αποζημιώσεις αλλά τη μείωση του χρόνου αποπεράτωσης και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σε αυτό τον τόπο».

Από τη στιγμή που προκηρύσσουμε προσφορές σε οδούς πρωταρχικής σημασίας που επηρεάζονται άνθρωποι πρέπει τα χρονοδιαγράμματα να είναι πολύ μικρότερα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να προσπαθούμε να επιδιορθώσουμε ή να ανακατασκευάσουμε ένα δρόμο που είναι πρωταρχικής σημασίας και να μην προδιαγράφονται τρεις βάρδιες το 24ωρο για να αποπερατωθεί στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι όταν βάλεις στις προσφορές «προδιαγραφές σύντομης αποπεράτωσης θα πληρώσεις και το κόστος των υπερωριών» και πρόσθεσε πως όλοι συμφωνούν πως πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής ο τρόπος που ετοιμάζονται οι προσφορές και ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων.

Πολύ μικρότερα χρονοδιαγράμματα και η πολιτεία, ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει το κόστος ούτως ώστε μια οδός, ένας εμπορικός δρόμος να κατασκευαστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έστω και να τεμαχιστεί η προσφορά σε περισσότερους εργολάβους, σημείωσε. Ανέφερε παράδειγμα στις ΗΠΑ όπου ανακατασκευάστηκε δακτύλιος με 12 λωρίδες σε μία εβδομάδα, 40 χιλιομέτρων γιατί δεν μπορούσε η συγκεκριμένη Πολιτεία να στερηθεί τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι σήμερα ακούσαμε την κραυγή αγωνίας από επηρεαζόμενους καταστηματάρχες και την ΠΟΒΕΚ, η οποία εδώ και χρόνια φωνάζει χωρίς καμία ανταπόκριση από την πολιτεία. Ανέφερε ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καταστηματάρχες της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό η ανακατασκευή της οποίας παρουσιάζει φοβερή καθυστέρηση η οποία έχει κλείσει δεκάδες καταστήματα και έχει μειώσει σχεδόν κατά 90% τις εισπράξεις των υπολοίπων και οι οποίοι σήμερα μας μετέφεραν την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά με ένα συγκλονιστικό τρόπο».

Ο κ. Κώστα είπε ότι θα πρέπει το Τμήμα Δημοσίων Έργων και η Πολεοδομία να μειώσουν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες διακοπής συμβολαίου με εργολάβο, ο οποίος δεν τηρεί τις πρόνοιες του συμβολαίου.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες του από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκτέλεση δημοσίων έργων και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να μελετήσει με προσοχή το θέμα της ενδεχόμενης παροχής αποζημιώσεων.«Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να μελετήσει και άλλους τρόπους περιορισμού του προβλήματος όπως η φοροαπαλλαγή ή μείωση των διαφόρων φορολογιών την περίοδο που εκτελούνται εργασίες", κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει το κράτος να ενδιατρίψει με συγκεκριμένη πρόταση πώς αντιμετωπίζει αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν οι εισηγήσεις τις ΠΟΒΕΚ που έχουν υποβληθεί εδώ και πολλά χρόνια.Ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι να σμικρύνεται ο χρόνος αποπεράτωσης αυτών των έργων και πρόσθεσε πως οι καταστηματάρχες από τη Λεμεσό που παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής έχουν πει πως το πιο σημαντικό είναι να τελειώνουν γρήγορα αυτά τα έργα και οι όποιες μικροαποζημιώσεις που μπορούν να δοθούν είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις.

Είπε ακόμη ότι οι καταστηματάρχες υπολόγισαν ότι η ζημιά τους για δύο χρόνια που εκτελούνται τα έργα θα είναι 100 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι αν τα έργα πάνε τρία χρόνια όπως φαίνεται τώρα γιατί ο εργολάβος δεν μπορούσε να τα υλοποιήσει το κόστος θα πάει στα 160 εκ. ευρώ. Ο κ. Βότσης είπε ότι αν και ένα έργο θα κοστίσει περισσότερα αν πεις ότι θα το κάνεις σε συντομότερο χρόνο, η ζημιά που υπάρχει ευρύτερα στην οικονομία της περιοχής και στο κράτος καλύπτεται εκατό φορές από το αυξημένο κόστος ενός έργου που θα υλοποιηθεί πιο γρήγορα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι το θέμα είναι «χιλιοειπωμένο» και πρόσθεσε ότι η έλλειψη συντονισμού πολλές φορές των διαφόρων υπηρεσιών οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και την διαφυγή των κερδών τους.

Ανέφερε πως εισήγηση ήταν να βρεθούν κάποιοι τρόποι, ώστε από την μια μέσα από τις ρήτρες που θα πρέπει να τεθούν στα διάφορα συμβόλαια αν παρουσιάζεται καθυστέρηση να επιβαρύνεται ο εργολάβος, και τα χρήματα να καταλήγουν στους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες και από την άλλη αν είναι ευθύνη του κράτους γιατί προέβη σε κάποιες αλλαγές να επιβαρύνεται το δημόσιο.  Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι οι επηρεαζόμενοι ανέφεραν σήμερα πως το μεγαλύτερο ζήτημα δεν είναι αν θα πάρουν τις αποζημιώσεις αλλά τα συγκεκριμένα έργα να συμπληρώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να εγγραφεί το ίδιο στην Επιτροπή Συγκοινωνιών για να δώσει τις απόψεις του το Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτώ,ν Γιώργος Περδίκης, είπε ότι το Κίνημα ζήτησε να επανέλθει ένα θέμα που είναι εγγεγραμμένο από το 2009 και αφορά την ανάγκη να αποζημιώνονται επιχειρήσεις με κάποια κριτήρια όταν οδικά έργα οδηγούν σε απώλεια του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «υπάρχει θετικό πνεύμα από όλες τις πλευρές αλλά πρέπει η κυβέρνηση να πάρει την απόφαση όπως την πήρε το 2009 αλλά δεν προχώρησε για δημιουργία ενός σχεδίου αποζημιώσεων επιχειρήσεων που πλήττονται από την καθυστέρηση της υλοποίησης οδικών έργων».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι ακούστηκαν καλές ιδέες για επίλυση του προβλήματος και πρόσθεσε πως τόσο στη Λεμεσό στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου όσο και στη Λευκωσία και στην ελεύθερη Αμμόχωστο δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και άλλες τόσες κινδυνεύουν με κλείσιμο λόγω αυτών των εργασιών.

«Είναι αδικαιολόγητο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να υπογράφονται συμβάσεις και να μην ολοκληρώνονται, ενώ μετά την ολοκλήρωση των συμβάσεων δίδεται μια παράταση που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις και στην ουσία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X