ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ανοιχτός» ο Σολτς στην προοπτική κοινού χρέους της Ε.Ε. για δάνεια

Προς την αντιστροφή μιας πάγιας γερμανικής θέσης προσανατολίζεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Kathimerini.gr

Προς την αντιστροφή μιας πάγιας γερμανικής θέσης προσανατολίζεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας την κοινή έκδοση χρέους στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εφόσον όμως τα χρήματα εκταμιευθούν στα κράτη μέλη ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Είχε προηγηθεί η κριτική σε βάρος της Γερμανίας από Ευρωπαίους ηγέτες για πακέτο στήριξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργούσε φόβους για οικονομικές ανισορροπίες στην Ε.Ε.

Η έκδοση κοινού χρέους θα αντιπροσώπευε μια δραματική μεταστροφή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχει ταχθεί ενάντια σε τέτοια μέτρα.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για δράση αυξάνονται, με φόντο τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστεί η Ε.Ε. για έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και για μια μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα SURE της Ε.Ε. από την εποχή της πανδημίας -το οποίο προσφέρει στήριξη έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων για ενίσχυση της απασχόλησης- θα μπορούσε να είναι οδηγός για ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν καθοριστεί, με τον κ. Σολτς πάντως -κατά τις ίδιες πηγές- να εμφανίζεται απρόθυμος να ανάψει «πράσινο φως» για την έκδοση κοινού χρέους με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος φέρεται να επιθυμεί πρώτα να δει πού θα οδηγηθούν οι διαβουλεύσεις της Ε.Ε. με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, προτού δεσμευτεί σε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρηματοδότηση χρέους.

Με πληροφορίες από BLOOMBERG

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση