ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απόσυρση της ρήτρας διαφυγής ελλειμμάτων από το 2023

Οι δηλώσεις του αρμόδιου Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις

ΚΥΠΕ

Την απόσυρση της ρήτρας διαφυγής ελλειμμάτων από το 2023 προανήγγειλε από το ECOFIN που συνεδρίασε στη Λισαβόνα, ο αρμόδιος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τόνισε αφενός την ανάγκη αποφυγής της πρόωρης απόσυρσης της στήριξης της οικονομίας, αφετέρου την υλοποίηση των προγραμμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με χρήση των σχετικών πόρων που αποφασίστηκαν πέρσι το καλοκαίρι και θα αρχίσουν να ρέουν φέτος.

Μιλώντας στον Τύπο μετά το ECOFIN, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν αναβάθμισε τις οικονομικές της προβλέψεις στο 4,2% για την οικονομία της ΕΕ φέτος και 4,4% ανάπτυξη το επόμενο έτος, σημειώνοντας ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να δουν τις οικονομίες τους να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική τόσο το τρέχον έτος όσο και το επόμενο και η γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ το 2022 και θα αποσυρθεί το 2023. Ωστόσο η Κομισιόν αναμένει ότι όπως και άλλες κρίσεις στο παρελθόν και αυτή η κρίση θα αφήσει πίσω της υψηλότερο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

"Η διατήρηση εκτεταμένης στήριξης ρευστότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεπάγεται δημοσιονομικούς κινδύνους", προειδοποίησε, όμως διευκρίνισε ότι εξίσου "θα πρέπει επίσης να αποφύγουμε την ξαφνική, πρόωρη ή μη συντονισμένη κατάργηση προσωρινών μέτρων στήριξης".

"Οι τράπεζες της Ευρώπης, μαζί με ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση μιας επιτυχούς και ομοιόμορφης οικονομικής ανάκαμψης", τόνισε ο Αντιπρόεδρος.

"Μέχρι στιγμής, η ισχυρή ανταπόκριση της ΕΕ και της εθνικής πολιτικής έχει κρατήσει την αφερεγγυότητα των εταιρειών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχετικά χαμηλά στους ισολογισμούς των τραπεζών" υπενθύμισε. "Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουμε τα πράγματα έτσι", δήλωσε. "Και θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή ισορροπία καθώς συντονίζουμε μεταξύ διαφορετικών μέτρων κρίσης και ανάκαμψης", προσέθεσε.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μέσο ανάκτησης και ανθεκτικότητας είναι τόσο σημαντικό. Θα μας οδηγήσει σε σταθερό και ασφαλέστερο έδαφος καθώς μπαίνουμε στη φάση μετά την κρίση. Τώρα πρέπει να το εφαρμόσουμε και να πάρουμε τα χρήματα. Η λέξη-κλειδί για τους επόμενους μήνες θα είναι η εφαρμογή", επεσήμανε. "Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει 18 σχέδια και πολλά θα φτάσουν σύντομα. Στόχος μας είναι να δούμε τα χρήματα RRF να ρέουν ήδη το καλοκαίρι. Θα προσφέρουν ένα τεράστιο κίνητρο ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία, χωρίς να προσθέτουν εθνικά χρέη και ελλείμματα".

Επεσήμανε ακόμα ότι "αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα στα σχέδια φαίνεται αρκετά ελπιδοφόρο", καθώς, όπως είπε, αυτά περιέχουν "συνολική κατάλληλη ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ισχυρή συμβολή στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και μια σταθερή κοινωνική εστίαση".

"Είμαστε τώρα σε επαφή με κράτη μέλη που έχουν υποβάλει σχέδια για να αναλύσουμε τις λεπτομέρειες, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις αξιολογήσεις. Γνωρίζουμε ότι τα κράτη μέλη ανησυχούν τώρα να λάβουν την προχρηματοδότηση το συντομότερο δυνατό. Εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αλλά αυτές είναι πολύπλοκες εκτιμήσεις. Πρέπει να το κάνουμε σωστά. Τα σχέδια πρέπει να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου και να οδηγήσουν σε μια θετική αναθεώρηση των οικονομιών μας. Έχουμε δύο μήνες και θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε λίγο τα πράγματα", ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ."Αλλά αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι τα κράτη μέλη - το Συμβούλιο - χρειάζονται επίσης έναν μήνα για την αξιολόγησή τους".

Σχετικά με το μέλλον της περιβαλλοντικής φορολογίας, το άλλο θέμα του ECOFIN, ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η πρόταση στο τραπέζι αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη ως μέρος της ανάκαμψης. "Όλοι συμφωνήσαμε σε ορισμένα βασικά σημεία, ότι η πράσινη φορολογία μπορεί να συμβάλει στην ενθάρρυνση της αειφόρου χρήσης των πόρων, τη μείωση των αποβλήτων και της ρύπανσης, να αποφέρει οικονομικά, κοινωνικά και οφέλη για την υγεία και να συμβάλλει στη διεύρυνση της φορολογικής μας βάσης", είπε.

"Τον Ιούλιο, η Κομισιόν σκοπεύει να αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, σύμφωνα με τον πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% για το 2030. Έτσι θα παρουσιάσουμε το πακέτο Fit for 55", ανακοίνωσε. Αυτό θα περιλαμβάνει μια πρόταση για την αναθεώρηση της ξεπερασμένης οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας και μια πρόταση για έναν μηχανισμό προσαρμογής των ορίων άνθρακα ή CBAM.

Το CBAM - όπως εξήγησε - είναι ένα περιβαλλοντικό μέτρο και θα εξισώσει τις τιμές του άνθρακα που καταβάλλεται για εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα και θα παρέχει κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση της τιμολόγησης του άνθρακα παγκοσμίως, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση