ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρνητικό ρεκόρ 100 χρόνων για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας

Θα φτάσει το 159,8% εξαιτίας του δανεισμού που έγινε για να θωρακιστεί η οικονομία

Kathimerini.gr

Ένα νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ θα σπάσει φέτος η γειτονική Ιταλία, η οποία θα φθάσει να έχει δημόσιο χρέος υψηλότερο από ό,τι πριν από έναν αιώνα. Συγκεκριμένα, όπως μας λένε οι ιστορικοί, επί Μπενίτο Μουσολίνι, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα είχε σωρεύσει χρέος στο 159,5% του ΑΕΠ. Ηταν το 1920. Το 2021 η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμάται πως θα εμφανίσει ένα ανησυχητικό χρέος της τάξεως του 159,8% εξαιτίας του μαζικού δανεισμού, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημίας και στη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Αδύναμη ανάπτυξη

Οι εν λόγω εκτιμήσεις, οι πρώτες που διατυπώνονται αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Μάριο Ντράγκι, συμπεριλαμβάνουν και τις προοπτικές της ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτές, η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη φέτος στο 4,1% έναντι επίσημου στόχου για 4,5%, έχοντας απορροφήσει η οικονομία τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης. Το δε δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να φθάσει το 11,8% της ετήσιας παραγωγής, εξαιτίας του επιπλέον δανεισμού κατά δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να θωρακιστούν επιχειρήσεις και πολίτες από τη λαίλαπα της πανδημίας. Μέχρι στιγμής ο βαρύς φόρος της Ιταλίας φθάνει τις 115.000 θανάτους, ενώ για να χαλιναγωγηθεί η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, ειδικά στο ξέσπασμά της πριν από ένα χρόνο, επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί. Και το αποτέλεσμα ήταν να αποδεκατιστούν οικονομικές δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός, εκ του οποίου καλύπτεται το 14% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει τον δανεισμό 40 δισ. ευρώ για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει νέα δέσμη μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα αθροιστικά οι δαπάνες για την πανδημία μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 170 δισ. ευρώ.

Η πολιτική της λιτότητας, η οποία δέσποζε ως επιλογή οικονομικής ορθότητας μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξ αφορμής της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη την προηγούμενη δεκαετία, έχει πλέον τεθεί στο περιθώριο. Κι αυτό δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ρίξουν το βάρος τους στην ανοικοδόμηση της οικονομίας τους και στην επανεκκίνηση της ανάκαμψης χάρις και στις παρεμβάσεις στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε συνδυασμό και με τα εθνικά μέτρα τόνωσης, η οικονομία της Ιταλίας εκτιμάται πως θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2022. Με την προοπτική αυτή, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περισταλεί στο 5,9% και το δημόσιο χρέος στο 156,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα το προσεχές έτος, βάσει των επίσημων προβλέψεων. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να συρρικνώσει το έλλειμμα στα επίπεδα κάτω του 3%, του ορίου της Ε.Ε., παρά μετά το 2025, όπως αποτυπώνεται σε προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Το δε χρέος εικάζεται πως θα επανέλθει στα προ-πανδημικά επίπεδα του 134,6% έως την εκπνοή της δεκαετίας.

Toν τελευταίο καιρό σημειώθηκαν ταραχές στη Ρώμη μεταξύ επιχειρηματιών από τον χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης, αλλά και άλλων κλάδων, και αστυνομικών, εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών της καραντίνας στις δραστηριότητές τους. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού και να τους χορηγήσει πιο γενναιόδωρη στήριξη. Σε άλλες περιοχές της Ιταλίας οι συγκεντρωθέντες κατέλαβαν τις εθνικές οδούς για τον ίδιο λόγο. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ζητεί έντονα από τις περιφέρειες της χώρας να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα. Παρά τις δυσκολίες, τέλος, η Ιταλία επιδιώκει μέχρι τα τέλη Απριλίου να επιτύχει τον στόχο για 500.000 εμβολιασμούς ημερησίως, κάτι που θα τη βοηθήσει να αμβλύνει τους περιορισμούς με προτεραιότητα τα αεροπορικά ταξίδια.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση