ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρνητικοί σε επενδύσεις με ρίσκο, θετικοί σε ηλεκτρονικές πληρωμές

Τι σκέφτονται οι Ελληνες για κρυπτονομίσματα, ebanking, χρηματιστήριο και απάτες μέσω Ιnternet

Kathimerini.gr

Δέσποινα Κόντη

Τι κι άν το bitcoin είχε προκαλέσει επενδυτική φρενίτιδα τα προηγούμενα χρόνια, άγνωστη λέξη παραμένουν τα κρυπτονομίσματα για μεγάλη μερίδα Ελλήνων, με σχεδόν 8 στους 10 να δηλώνουν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό για να στραφούν σε αυτά. Ενα μικρότερο ποσοστό θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα είναι απλώς… μια μόδα. Το ίδιο διστακτικοί εμφανίζονται και ως προς την προοπτική να επενδύσουν στο χρηματιστήριο, αφού εμπειρίες τους από την πρόσφατη οικονομική κρίση έχουν παραμείνει ανεξίτηλες στη μνήμη τους, με αποτέλεσμα 6 στους 10 να δηλώνουν πως αποφεύγουν τέτοιο ρίσκο.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε η Focus Bari με τίτλο «Πώς νιώθουν οι Ελληνες για τα οικονομικά τους». Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες όλων των ηλικιών είναι πλέον εξοικειωμένοι με το ebanking και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα, ωστόσο 7 στους 10 παραμένουν σε επιφυλακή και τσεκάρουν τακτικά τις τραπεζικές τους κινήσεις μήπως και εντοπίσουν κάποια ύποπτη συναλλαγή. Ειδικότερα, το 65% των καταναλωτών πιστεύει ότι μπορεί εύκολα να πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης –με μόλις το 13% να διαφωνεί με αυτή την άποψη– με αποτέλεσμα το 73% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι ελέγχει τις κάρτες του και τις τραπεζικές κινήσεις του για ύποπτες συναλλαγές. Αυτό είναι πιο έντονο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 55 ετών (83%).

Πλέον, μετά και την πανδημία του κορωνοϊού, πιο άνετοι στην online αγορά προϊόντων με τη χρήση της τραπεζικής κάρτας τους εμφανίζονται 6 στους 10 Ελληνες καταναλωτές. Ωστόσο, οι περισσότεροι προσέχουν με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους στοιχείων. Την ώρα που εταιρείες όπως η Paypal λανσάρουν δικά τους κρυπτονομίσματα, αυτά συνεχίζουν να αποτελούν έννοιες δυσνόητες για μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, 1 στους 2 δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει πλήρως τα κρυπτονομίσματα εκτιμώντας πως η άγνοια αλλά και οι φήμες γύρω από τη μη αξιοπιστία τους εντείνουν τη δυσπιστία τους γύρω από αυτά. Συνεπώς, το 39% εκτιμά πως κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, είναι απλώς μια μόδα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (76%) δεν εμφανίζεται πρόθυμη να αντικαταστήσει τον τραπεζικό λογαριασμό με κρυπτονομίσματα. Τέλος, αν και οι Ελληνες αναζητούν τρόπους για να επενδύσουν τα λεφτά τους, εντούτοις το 63% δεν επιθυμεί να παίρνει ρίσκο στο χρηματιστήριο. Λιγότερο διστακτικοί εμφανίζονται οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών, με 4 στους 10 να δηλώνουν απρόθυμοι να πάρουν τέτοιο ρίσκο, ενώ πιο αρνητικά εμφανίζονται άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών (72%).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση