ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αύξηση 26% στα αεροδρόμια φέρνει το Πάσχα

Πέραν των 450 χιλιάδων θα ταξιδέψουν τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ποδαρικό στην καλοκαιρινή τουριστική σεζόν θα κάνει ο Απρίλιος με ικανοποιητικές αφίξεις και πληρότητες ξενοδοχείων για την περίοδο του Πάσχα. Από την προηγούμενη εβδομάδα η ζήτηση για ταξίδια έχει αρχίσει να ανεβαίνει από τους τουρίστες του εξωτερικού, ενώ και οι κάτοικοι Κύπρου έχουν δείξει αυξημένη προτίμηση σε μια εξόρμηση σε Ελλάδα και ευρωπαϊκούς προορισμούς για την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 26% σε σχέση με τον Απρίλιο 2022. Κινητικότητα καταγράφεται και στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα εντός Κύπρου, με την εκτίμηση για γενικές πληρότητες γύρω στο 50% τις δύο πρώτες εβδομάδες Απριλίου. Ψηλότερες του μέσου όρου αναμένονται βεβαίως οι πληρότητες στις τουριστικές παραλιακές περιοχές της Πάφου και της ελεύθερης Αμμοχώστου. Όπως εξηγούν οι τουριστικοί φορείς στην «Κ», οι επιδόσεις του Πάσχα είναι ενδεικτικές για το τι θα ακολουθήσει την υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν και τα πράγματα δείχνουν να είναι θετικά. Κρατήσεις καλύτερες από πέρσι και επιδόσεις που πλησιάζουν τα επίπεδα του 2019.

Σχεδόν μισό εκατ. επιβάτες

Πιο ξεκάθαρη εικόνα για την περίοδο του Πάσχα δίνουν τα στοιχεία από την Hermes Airports σε σχέση με τον όγκο της επιβατικής κίνησης τις δύο πρώτες εβδομάδες Απριλίου. Σύμφωνα με την Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορική Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, τις επόμενες μέρες καταγράφεται αύξηση της επιβατικής κίνησης λόγω των διακοπών του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 450 χιλιάδες θα ταξιδέψουν τις πρώτες δύο βδομάδες από και προς τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου –το αεροδρόμιο Λάρνακας θα εξυπηρετήσει περίπου 310 χιλιάδες επιβάτες, ενώ το αεροδρόμιο Πάφου γύρω στις 148 χιλιάδες επιβάτες. Μάλιστα, ο φετινός Απρίλιος καταγράφει αύξηση 26% στην επιβατική κίνηση σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, ενώ ο μέσος όρος στις πληρότητες πλησιάζει το 80%. Οι χώρες που ξεχώρισαν και συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία –πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου– είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Γερμανία και η Πολωνία.

Γύρω στο 65% υπολογίζονται οι μέσες πληρότητες για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απρίλη στα ξενοδοχεία της Πάφου

Καλύτερα από πέρσι

«Είναι το πρώτο πικ της τουριστικής βιομηχανίας για φέτος και αντανακλά την υπόλοιπη σεζόν», ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο Χάρης Παπαχαραλάμπους εκπρόσωπος Τύπου του Acta. Άρα εκτιμάται ότι και την υπόλοιπη σεζόν θα κινηθεί ανάλογα. Θετικές οι ενδείξεις, περιγράφει ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μπαίνουμε με το δεξί στην καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. Ήδη, αυτό καταγράφεται από τα επίπεδα της τουριστικής ροής για την περίοδο του Πάσχα. Οι αγορές που μονοπωλούν τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία προέρχονται κυρίως από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, της Σκανδιναβίας και της Πολωνίας. Οι αγορές που κινούνται ελαφρώς πιο πάνω από τα περσινά νούμερα όπως τουρίστες από Πολωνία προτιμούν Πάφο και Λεμεσό, ενώ οι Σκανδιναβοί τείνουν να επιλέγουν διακοπές σε Αγία Νάπα και Πρωταρά. Παρά τις θετικές ενδείξεις, η σεζόν θα πάρει μπρος από τον Μάιο και μετά. Προς το παρόν, τα περισσότερα ξενοδοχεία –στην ελεύθερη Αμμόχωστο κυρίως– δεν έχουν ανοίξει. Τα περισσότερα είναι σε διαδικασία ανοίγματος και μέχρι τα μέσα Απριλίου η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων θα έχει λειτουργήσει.

Ικανοποιημένοι στην Πάφο

Γύρω στο 65% υπολογίζονται οι μέσες πληρότητες για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, στα ξενοδοχεία της Πάφου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη, αυτήν την εβδομάδα κάνουν τις διακοπές τους οι τουρίστες –κυρίως οικογένειες από Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία Γερμανία– που εκμεταλλεύονται την ανάπαυλα του καθολικού Πάσχα (9 Απριλίου). Ακολούθως, την ερχόμενη εβδομάδα τα ξενοδοχεία θα υποδεχτούν τον εγχώριο τουρισμό –όσους τουλάχιστον επιλέξουν να γιορτάσουν το ορθόδοξο Πάσχα (16 Απριλίου) με διακοπές εντός Κύπρου. Φυσικά ο όγκος των τουριστών θα είναι αισθητά χαμηλότερος, ενώ και η διάρκεια των διακοπών πιο σύντομη, 1-2 διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με τους ξένους τουρίστες των οποίων η μέση διάρκεια διακοπών είναι μίας εβδομάδας. Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πάφου μειώνονται αισθητά, με το ποσοστό να κυμαίνεται για όλο τον μήνα γύρω στο 60%.

+20% από πέρσι

Καλύτερες από πέρσι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, τα οποία ξεκίνησαν να ανοίγουν από την 1η Απριλίου και θα συνεχίσουν να ανοίγουν μέχρι τέλος Απριλίου και αρχές Μαΐου. Την εικόνα για το πώς θα κινηθεί τουριστικά η πασχαλινή περίοδος έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας. Όπως ανέφερε, όσα ξενοδοχεία άνοιξαν φαίνεται να έχουν πληρότητες καλύτερες από το 2022. Συνολικά, κατά μέσο όρο, ο Απρίλιος και ο Μάιος θα κινηθεί ελαφρώς καλύτερα από τον αντίστοιχο περσινό. Πρόκειται για μια μέση αύξηση γύρω στο 20%. Όσον αφορά τις τουριστικές αγορές, δεν υπάρχουν και δεν αναμένονται εκπλήξεις, έτσι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία και χώρες της Σκανδιναβίας. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αφορούν την περίοδο μέχρι τέλος Μαΐου, αφού το τουριστικό ρεύμα οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μικρές αποδράσεις

Την ίδια ώρα οι Κύπριοι ταξιδεύουν ασταμάτητα. Μετά τα μέσα του 2022 όταν ο κορωνοϊός μπήκε στο περιθώριο, επανήλθαν και οι Κύπριοι όπως και οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες στις προ κορωνοϊού συνήθειές τους. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για ταξίδια έχει, από το τέλος του 2022, αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η τάση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες τους 2023. Για την περίοδο του Πάσχα υπάρχει αρκετή ζήτηση. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, οι Κύπριοι επιλέγουν τις μικρές αποδράσεις των 3-4 ημερών κυρίως και προτιμούν με διαφορά τους ελληνικούς προορισμούς, αφού οι διακοπές τους σχετίζονται με τη θρησκευτική γιορτή. Πρώτη σε προτίμηση η Κέρκυρα και τα ελληνικά νησιά, κυρίως του Ιονίου, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις είναι η Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και φυσικά Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα, ζήτηση έχουν κυρίως ευρωπαϊκοί προορισμοί –Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία και βεβαίως και η Βρετανία. Οι περισσότεροι κάτοικοι Κύπρου που επιλέγουν διακοπές αυτήν την περίοδο έχουν προαγοράσει πακέτα διακοπών εδώ και καιρό σε σταθερές τιμές. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν αυτές τις μέρες να κάνουν Πάσχα στο εξωτερικό και κάνουν τώρα την κράτηση τους, είναι δεδομένο ότι θα βρουν τις τιμές ψηλότερες. Πάντως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων δεν φαίνεται να είναι απαγορευτικό. Για παράδειγμα, μέχρι χθες, σε γνωστή ιστοσελίδα αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων, το κόστος εισιτηρίου για Λάρνακα – Αθήνα (μετ’ επιστροφής) από Μεγάλη Παρασκευή μέχρι Δευτέρα του Πάσχα, ξεκινά από 225 ευρώ.

Αύξηση μέχρι τον Οκτώβρη

Σε ό,τι αφορά το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα, συνεχίζει να παρουσιάζεται μια αισθητή αύξηση η οποία, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει ενώπιόν της η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, θα διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβριο. Όπως αναφέρει η κυρία Κουρούπη, η συνδεσιμότητα της χώρας έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά με απευθείας σύνδεση σε 38 χώρες με 140 προορισμούς και 50 αεροπορικές εταιρείες, επομένως υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ευκαιρίες τόσο για τους κατοίκους της Κύπρου όσο και όλους όσους θέλουν να ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο. Εκφράζει την αισιοδοξία ότι η καλοκαιρινή περίοδος θα συνεχίσει να έχει τη δυναμική των πρώτων μηνών της χρονιάς, οι οποίοι κατέγραψαν τους υψηλότερους αριθμούς περιόδου που καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της Κύπρου. Πάντως, πρόσφατα το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI Europe) κυκλοφόρησε την επιβατική κίνηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων όπου σημειώνεται πως τα αεροδρόμια της Κύπρου παρουσίασαν την μεγαλύτερη άφιξη, καταγράφοντας το εντυπωσιακό 92%, μαζί με την Μάλτα. «Στόχος μας είναι το 2023 να πλησιάσει τους αριθμούς που είχαμε δει το 2019, τη χρονιά που σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση», επισημαίνει σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση