ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Big spenders και πληθωρισμός, ανεβάζουν τα έσοδα στον τουρισμό

Αναμένεται ρεκόρ εσόδων φέτος- έκαναν τη διαφορά οι τουρίστες από Λίβανο και Ισραήλ, ανοικτοχέρηδες οι Αμερικανοί, με θετικό πρόσημο και η Γερμανία

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Γύρω στα 3 δισ. ευρώ θα πλησιάσουν τα έσοδα από τον τουρισμό σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις που βασίζονται κυρίως στη μέχρι στιγμής εικόνα των φετινών εσόδων εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα του 2019. Η πιο πρόσφατη αναφορά για το θέμα έγινε στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, για το πρώτο εξάμηνο του 2023. «Η τουριστική δραστηριότητα συνέχισε να ανακάμπτει κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μετά από τις υψηλές επιδόσεις του 2022. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 32% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και αντιστοιχούσαν στο 99% των αφίξεων της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Ομοίως, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 34% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπέρασαν τις εισπράξεις της ίδιας περιόδου του 2019 κατά 12%». Αναλύοντας τα στοιχεία των εσόδων για τον Μάη του 2023 προκύπτει το εξής: Φέτος, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανήλθε στα 740.36 ευρώ σε σύγκριση με 701.44 τον Μάη του 2022. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 5.5%. Αρκετά πιο κάτω ήταν η κατά κεφαλή δαπάνη τον Μάη του 2019 που ανήλθε στα 638,78 ευρώ. Επιπλέον, η ημερήσια δαπάνη των τουριστών τον φετινό Μάη, ήταν κατά 14,5% πιο πάνω σε σχέση με τον Μάη του 2019.

Κτύπησε ρεκόρ εικοσαετίας ο φετινός Μάης στα έσοδα τουρισμού. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα συνεχίσει αλλά με μικρότερο ρυθμό.

Οι big spenders

Η μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη εντοπίζεται στους τουρίστες από ΗΠΑ (1,175ευρώ) και ακολούθως τους επισκέπτες από το Βέλγιο (1,016 ευρώ). Ψηλά κατά κεφαλή δαπάνη συγκεντρώνουν και οι Γερμανοί (955.32). Ψηλότερες δαπάνες ανά ημέρα καταγράφονται

α. για τους επισκέπτες από το Λίβανο με 193.89 ευρώ

β. τους επισκέπτες από Ισραήλ με 136.11 ευρώ

γ. τους επισκέπτες από Αυστρία με 123.07 ευρώ

δ. τους επισκέπτες από Ελβετία με 120.53 ευρώ

ε. τους επισκέπτες από ΗΠΑ με 119.97 ευρώ.

Οι δαπάνες των επισκεπτών από τις αγορές της Γαλλίας και της Ιταλίας, διαμορφώνονται ως εξής: Στα 96,62 ανέρχεται η μέση ημερήσια δαπάνη για τους Γάλλους (647 ευρώ συνολικά) και στα 78.29 ευρώ οι μέσες δαπάνες ανά ημέρα για τους Ιταλούς (κατά κεφαλή 657,67 ευρώ).

Οι αλλαγές σε σχέση με το 2019

Ανατρέχοντας στα αντίστοιχα στοιχεία Μαΐου για το 2019, διαπιστώνουμε τις εξής αλλαγές:

Ο αριθμός των τουριστών από ΗΠΑ έχει μεν αυξηθεί ελαφρά, ωστόσο έχει σχεδόν διπλασιαστεί η διάρκεια παραμονής στους στον προορισμό, και κυρίως, η κατά κεφαλή δαπάνη +47.6% και η δαπάνη ανά ημέρα που ανήλθε στα 120 ευρώ έναντι των 88,5 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Αυξημένη κατά 17.4 % η κατά κεφαλή δαπάνη και για τους τουρίστες από Βέλγιο, αφού από 865 ευρώ, η μέση συνολική δαπάνη ανέρχεται πλέον στα 1,016 ευρώ.

Σχεδόν πενταπλάσιες είναι οι αφίξεις των Γάλλων τουριστών, και κατά 15.4% πιο πάνω η μέση κατά κεφαλή δαπάνη.

Στα ίδια περίπου επίπεδα παρέμεινε ο αριθμός των αφίξεων από Λίβανο, ωστόσο οι δαπάνες τους εκτοξεύθηκαν κατά 38% φέτος σε σχέση με το 2019.

Κατά 26% πιο πάνω είναι οι δαπάνες των τουριστών από το Ισραήλ και στα ίδια επίπεδα είναι η αύξηση των δαπανών των Γερμανών τουριστών (+25%).

Βεβαίως, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η απουσία της Ρωσίας στον κατάλογο των τουριστικών αγορών φέτος, σε σχέση με το 2019. Το οικονομικό αποτύπωμα της αγοράς- βάσει στοιχείων Μαΐου- έχει ως εξής: 94,201 αφίξεις, 74.28 ημερήσια δαπάνη, 638.77 δαπάνη κατά κεφαλή και συνολικά έσοδα 60 εκατ. Η μέση δαπάνη του επισκέπτη από την συγκεκριμένη αγορά, ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο, αν και το τελικό ποσό ανέβαινε από τον αριθμό των επισκεπτών.

Τα 60 εκατ. ευρώ δεν είναι αμελητέο ποσό, ωστόσο το κενό έχει καλυφθεί από τις αυξήσεις που καταγράφουν άλλες αγορές, όπως έχουν αναλυθεί πιο πάνω.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Η αύξηση στα έσοδα του τουρισμού δεν αποδίδεται ωστόσο μόνο στον εμπλουτισμό των αγορών. Αναλύοντας τα δεδομένα εκπρόσωπος της Στατιστικής Υπηρεσίας, εξήγησε ότι η αύξηση των τουριστικών εσόδων συνδέεται και με την αύξηση του πληθωρισμού. Έτσι, εφόσον το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών αυξάνεται, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση και των τουριστικών δαπανών. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις από πλευράς του οικονομικού αναλυτή της Τράπεζας Κύπρου Ιωάννη Τρικκίδη, που περιγράφει ότι υπάρχει αύξηση τουριστικών εσόδων σε ονομαστικούς όρους, ενώ σε πραγματικούς- αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός- τότε τα έσοδα δεν έχουν διαφοροποιηθεί από το 2019. Βεβαίως, το ότι καλύπτεται η απώλεια του 2019 είναι πολύ σημαντικό. Είναι επίσης σημαντική και η εκτίμηση του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Θάνου Μιχαηλίδη ότι η αύξηση στα έσοδα του τουρισμού θα συνεχίσει μεν, αν και με μικρότερο ρυθμό, λόγω της σταθεροποίησης των τιμών, κάτι που οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα. Περιγράφει επίσης ότι η αύξηση των εσόδων κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν αποτέλεσμα της ζήτησης για ταξίδια μετά από τον εγκλεισμό της πανδημίας. Ωστόσο, κατά το τρέχον έτος, αποδίδεται σε μεγαλύτερο βαθμό, στην αύξηση του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση