ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλευτές Επ. Ενέργειας: Δεν έμειναν ικανοποιημένοι για τα επιτόκια - Καλούν τον Πρόεδρο στη Βουλή

Οι Βουλευτές επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους για λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση και τις τράπεζες πριν να είναι αργά

ΚΥΠΕ

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία σε ακόμα μια συνεδρία της εξέτασε τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων για τους δανειολήπτες, αφού δεν άκουσαν οτιδήποτε νεότερο αναφορικά με μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη κάλεσε τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έρθει στη Βουλή και να εξηγήσει την πολιτική του για το θέμα.

Οι Βουλευτές επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους για λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση και τις τράπεζες πριν να είναι αργά, ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το κύμα των αυξήσεων δεν θα εκτονωθεί σύντομα και οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά αναμένεται να γίνουν εντονότερες τον επόμενο χρόνο.

Από πλευράς Κυβέρνησης υπήρξε η διαβεβαίωση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την κατάλληλη στιγμή θα προβεί σε εξαγγελίες. Από πλευράς των τραπεζών δεν υπήρξε οποιαδήποτε νεότερη ανακοίνωση για μέτρα.

Ο κ. Παντελή επανέλαβε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να παρέμβει στη νομισματική πολιτική που καθορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ είπε ότι οποιαδήποτε επιδότηση των επιτοκίων από το κράτος ενδέχεται να προσκρούει στο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

Επανέλαβε τα μέτρα που λήφθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών από την πανδημία μέχρι σήμερα με επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έφτασαν τα 330 εκ. ευρώ. Αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, στην επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα, στην συμφωνία για την ΑΤΑ και στα σχέδια επιδότησης επιτοκίου κατά την πανδημία. Όπως είπε το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε με επιδότηση επιτοκίου για τα σχέδια που επαναφέρει για 6.500 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια ύψους 18 εκ. ευρώ και 1.060 επιχειρηματικά δάνεια ύψους €10 εκ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη ανταπόκριση της Κυβέρνηση στο νέο κύμα αυξήσεων. Όπως είπε δεν ανακοινώθηκαν λύσεις για τα προβλήματα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας και το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει αύξηση τιμών και μετακύλιση του κόστους στους καναλωτές και διερωτήθηκε τι θα γίνει με το υπόλοιπο 70% του πληθυσμού που δεν λαμβάνει ΑΤΑ.

Από πλευράς Κυβέρνησης, είπε, έχουμε μια στάση να επιμένει και να εμμένει σε πολιτικές παρατηρητή. Σημείωσε ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία σαφής πολιτική κατεύθυνση, πρόγραμμα, ή χρονοδιάγραμμα. Εξέφρασε ανησυχία ότι η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα με σοβαρότητα.

Κάλεσε τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έρθει ενώπιον της Ολομέλειας και να τοποθετηθεί για το θέμα με συγκεκριμένες πολιτικές αφού όπως είπε δεν το κάνουν αυτό οι Υπουργοί του.

Σημείωσε ότι θα υπάρξει έκθεση της Επιτροπής για το θέμα των επιτοκίων στη βάση της οποίας θα συνεχιστεί η συζήτηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η ρητορική της Κυβέρνησης και των κομμάτων ακούγεται καλή, αλλά στην πράξη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Πρόσθεσε ότι σε σχέση με πέρυσι ο πληθωρισμός σε βασικά προϊόντα έχει υπερβεί το 30%, και αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα, η κρίση θα είναι αναπόφευκτη. Είναι ανάγκη, είπε, να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα και να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν ανάγκη.

Ζήτησε να μπουν στη μπάντα οι δημοφιλίες και η λαϊκίστικη προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι ακόμα «δεν είδαμε τα δύσκολα» και ότι το γονάτισμα θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι ο κόσμος έχει ήδη γονατίσει και ότι αυτή η ιστορία με τα δανειστικά επιτόκια είναι η χαριστική βολή. Προέβλεψε ότι θα υπάρξει σύντομα αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και ο κόσμος θα χάσει τα σπίτια του. Αναφέροντας ότι και άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα, διερωτήθηκε κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να επεξεργαστεί νομοσχέδιο για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων. Ζήτησε ακόμα η Κυβέρνηση να επεξεργαστεί στοχευμένο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, πριν να είναι αργά και «να κλαίμε επί των ερειπίων».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ζήτησε έστω οι τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις τους για να πάρει μια ανάσα ο κόσμος.

Ο Βουλευτης του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή κάλεσε τις τράπεζες να απορροφήσουν ένα μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων, προκειμένου να υποστηρίξουν τους δανειολήπτες και να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός νέου κύματος ΜΕΔ. Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για γεγονός ότι μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, δεν υπήρξε αύξηση στα ΜΕΔ, λόγω και των επαναδιαπραγματεύσεων που, όπως είπε, ήταν αυξημένες. Κάλεσε ακόμα τις τράπεζες να αυξήσουν και τα καταθετικά επιτόκια και την Κυβέρνηση να εξετάσει την εφαρμογή ενός σχεδίου επιδότησης των δόσεων, τουλάχιστον για στεγαστικά δάνεια, κυρίως για τους νέους.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή ζήτησε από την Κυβέρνηση αν έχει πολιτική βούληση να κάνει κάτι να το πράξει. Ζήτησε επίσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει το θέμα των επιτοκίων των τραπεζών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι μετά από ένα χρόνο συζητήσεων μπορεί να πει ότι τα αντανακλαστικά του κράτους έχουν αποτύχει παταγωδώς. Ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τρόποι παρέμβασης, είτε με απορρόφηση του κόστους είτε με στοχευμένη επιδότηση. Προέβλεψε ότι το πρόβλημα θα κορυφωθεί τον επόμενο χρόνο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την ύφεση στην οικονομία που θα ακολουθήσει. Πρόσθεσε ότι ενώ έγιναν κινήσεις από μικρότερες τράπεζες, δεν έγιναν από την Τράπεζα Κύπρου και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Η διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Τζένη Παπαχαραλάμπους έκανε έκκληση στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να λάβουν δραστικά μέτρα, τόσο για τις ευάλωτες ομάδες όσο και για την μεσαία τάξη, αφού όπως είπε, στο τέλος και η μεσαία τάξη δεν θα μπορεί αν πληρώσει τις δόσεις της. Εξέφρασε την ελπίδα οι τράπεζες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης που ταλαιπωρεί για πάνω από έναν χρόνο τους δανειολήπτες και ότι επιτέλους οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς θα απορροφήσουν μέρος της αύξησης των επιτοκίων. Είπε επίσης ότι ελπίζει η Κυβέρνηση να έρθει να επιχορηγήσει ή να συγκρατήσει την αύξηση όπως έγινε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ώστε ένα πολύ μικρό μέρος των αυξήσεων να μείνει στους δανειολήπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση