ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΕΟΚ: Η Κυβέρνηση να απαιτήσει έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για ενίσχυση οικονομιών

Πρέπει να αντληθούν παραδείγματα από το 2013 και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναφέρει σε ανακοίνωση της η συντεχνία

ΚΥΠΕ

H χρονική επέκταση των μέτρων που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση αποτελεί αδήριτη ανάγκη, λέει η ΔΕΟΚ, ζητώντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική στρατηγική για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι σοβαροί κίνδυνοι που αφορούν την κυπριακή οικονομία. Ζητά παράλληλα από την Κυβέρνηση να απαιτήσει τη δημιουργία ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για τη ενίσχυση των οικονομιών που επηρεάζονται από την πανδημία.

«Η πολιτική και κοινωνική συναίνεση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και πολιτικών δυνάμεων σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς και ασύμμετρης κρίσης που μας απειλεί» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα νέα μέτρα για την οικονομία, προστίθεται, θα πρέπει να έχουν σαν κεντρικό άξονα τη διατήρηση τις απασχόλησης και την διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Η ΔΕΟΚ αναφέρεται ακολούθως στην οικονομική κρίση του 2013 και σημειώνει ότι πρέπει να αντληθούν παραδείγματα και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ακόμη, συμπληρώνει ότι η φιλοσοφία που διέπει την δημοσιονομική παρέμβαση του κράτους εδράζεται πάνω σε σωστή βάση, λέει όμως ότι ο κίνδυνος να βυθιστεί η οικονομία σε νέα παρατεταμένη ύφεση είναι μεγάλος εάν δεν καταρτιστεί έγκαιρα μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της.

«Η ΔΕΟΚ έχει την ισχυρή άποψη ότι η Κυβέρνηση έγκαιρα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση θέτοντας τις βάσεις για ένα σύγχρονο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στη έρευνα και καινοτομία και θα προωθεί την πράσινη οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα» αναφέρεται.

Η ΔΕΟΚ λέει ακόμη ότι η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας δεν θα εξαρτηθεί μόνο από βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά και από μέτρα μακράς πνοής και προοπτικής και στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται η κινητοποίηση και αξιοποίηση όλων των εθνικών και κοινοτικών πόρων.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει σε συντονισμό με την Γαλλία και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, να απαιτήσει την δημιουργία ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για τη ενίσχυση των οικονομιών που επηρεάζονται από την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε μέσω της έκδοσης Ευρωομολόγου είτε μέσω ενός σχεδίου τύπου Μάρσαλ, πρέπει να επιδείξει την αναγκαία αλληλεγγύη στις χώρες που απειλούνται με σοβαρό δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγο των πρωτόγνωρών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση