ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεθνή συμμαχία δημιουργεί η Βρετανία εναντίον της Huawei

H κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον καλεί τις 10 αυτές χώρες να σχηματίσουν την «D10» όπως την αποκαλεί

Kathimerini.gr

Πραγματική διπλωματική εκστρατεία έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση της Βρετανίας με επιστολές της προς 10 δημοκρατικές χώρες και στόχο την ανάπτυξη δικτύου τεχνολογίας 5G που θα προσφέρει την εναλλακτική έναντι της Huawei.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, το οποίο αναπαράγουν τα διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον καλεί τις 10 αυτές χώρες να σχηματίσουν συμμαχία, την «D10» όπως την αποκαλεί, και να χρηματοδοτήσουν εταιρείες τεχνολογίας. Ζητούμενο θα είναι να εντοπίσουν την εταιρεία που θα αντικαταστήσει την Huawei και γενικώς θα προσφέρει εναλλακτική στο κινεζικό μονοπώλιο της τεχνολογίας. Εν ολίγοις τους προτείνει να αναλάβουν από κοινού δράση ώστε να πάψουν οι δυτικές οικονομίες να εξαρτώνται από την κινεζική τεχνολογία.

Η δημοκρατική αυτή συμμαχία, όπως την οραματίζεται η κυβέρνηση Τζόνσον, θα περιλαμβάνει τις χώρες-μέλη του G7, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ, που θα προσεταιρισθούν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ των Times, το Λονδίνο έχει ήδη προσεγγίσει την Ουάσιγκτον που, άλλωστε, βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το Πεκίνο, και ειδικότερα με την κυρίαρχη της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς, την Huawei. Η Ουάσιγκτον, για την ακρίβεια προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει την Huawei για κατασκοπεία και έχει πολύ πριν από την πρωτοβουλία του Λονδίνου ασκήσει πιέσεις σε όλους τους συμμάχους της, προκειμένου να αποκλείσουν τον κινεζικό κολοσσό από τα δικά τους δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Ειδικότερα, το Λονδίνο έχει υποστεί εντονότατες πιέσεις από την Ουάσιγκτον για να αποκλείσει την Huawei από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και να αποφύγει κάθε συνεργασία μαζί της. Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι θα αποκόψει τη Βρετανία από το δίκτυο συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά.

Παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, όμως, η βρετανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει από τον Ιανουάριο τα σχέδια που της είχε υποβάλει η κινεζική εταιρεία για την ανάπτυξη μέρους του νέου δικτύου Ιντερνετ της Βρετανίας.

Δικαιολογώντας την παλαιότερη αυτή επιλογή του Λονδίνου, πηγή προσκείμενη στη βρετανική κυβέρνηση δήλωσε στους Times πως «είναι ανάγκη να μπουν και άλλες εταιρείες στην αγορά, η έλλειψη άλλων επιλογών ήταν που μας ανάγκασε να συνεργαστούμε έως τώρα με την Huawei».

Τώρα, πάντως, η κίνηση του Λονδίνου συμπίπτει με τη νέα φάση όξυνσης στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, καθώς η Ουάσιγκτον έχει εξαπολύσει μύδρους κατά του Πεκίνου σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία του κορωνοϊού.

Το Λονδίνο έχει από τον Μάρτιο συνταχθεί με την Ουάσιγκτον και ως προς αυτές τις κατηγορίες διά στόματος του Μάικλ Γκόουβ, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, που τόνισε τότε πως το Πεκίνο «δεν αναφέρθηκε με σαφήνεια στην κλίμακα, στη φύση και στη μεταδοτικότητα της ασθένειας».

Σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές που έχουν τώρα οι δυτικές οικονομίες να προμηθευτούν την τεχνολογία πέμπτης γενιάς, μέχρι στιγμής στην Ευρώπη μόνον δύο εταιρείες παρέχουν την αναγκαία υποδομή. Πρόκειται για τις Nokia και Ericsson, οι οποίες, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν τα δίκτυα τόσο γρήγορα όσο η Huawei.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του βρετανικού συμβουλίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (NCSC) όσον αφορά τον ρόλο της Huawei στα βρετανικά δίκτυα πέμπτης γενιάς. Η εν λόγω έρευνα άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε περιορισμούς και κυρώσεις που επιβάλλει στον κινεζικό κολοσσό.

Παράλληλα με την έναρξη των σχετικών ερευνών, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να εκπονήσουν σχέδια για να αφαιρεθεί κάθε εμπλοκή κινεζικής εταιρείας στις βρετανικές υποδομές των δικτύων του Διαδικτύου. Απευθυνόμενος, άλλωστε, σε μέλη της κυβέρνησης και κρατικούς αξιωματούχους, ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως θέλει μέχρι το 2023 να έχει απομακρυνθεί από τα βρετανικά δίκτυα κάθε κινεζική εταιρεία.

Νωρίτερα, είχε τονίσει πως η Βρετανία πρέπει να γίνει περισσότερο αυτάρκης και να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X