ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσκολα πάνε διακοπές το 79,2 των εργαζομένων

Η Κύπρος κατέχει την 4η χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρος κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και ποσοστό 79,2% στους εργαζόμενους οι οποίοι αδυνατούν να απολαύσουν ολιγοήμερες διακοπές, έστω μίας εβδομάδας σε τουριστικό κατάλυμα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επικαλείται η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας συγκαταλέγονται στα 35 εκατομμύρια από τους φτωχότερους Ευρωπαίους οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για καλοκαιρινές διακοπές.

Αναφέρεται επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση στις διακοπές έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, η πλειοψηφία των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος παραμένει αποκλεισμένη. Συνολικά, το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού-αλλά αυτό αυξάνεται σε 59,5 για άτομα των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).

Οι πέντε χειρότερες επιδόσεις

Η χειρότερη κατάσταση είναι στην Ελλάδα όπου το 88,9% των ανθρώπων κινδυνεύουν να πλησιάσουν το όριο της φτώχειας έτσι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ολιγοήμερες διακοπές. Ακολουθεί η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).

Πολλοί Ευρωπαίοι με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι, αλλά αυτή η ομάδα περιλαμβάνει επίσης εκατομμύρια εργαζόμενους με χαμηλή αμοιβή, ιδιαίτερα αυτούς που λαμβάνουν τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Ο νόμιμος κατώτατος μισθός αφήνει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο φτώχειας σε τουλάχιστον 16 κράτη μέλη της ΕΕ και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι αποτελούν λιγότερο από το 60% του μέσου όρου.

Η ανάλυση των δεδομένων της Eurostat από την ETUC και την ETUI διαπιστώνει επίσης ότι η ανισότητα διακοπών αυξήθηκε σε 16 κράτη μέλη την τελευταία δεκαετία μεταξύ εκείνων με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου και εκείνων με εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία, το 86,8% των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα σε σύγκριση με το 46,7% εκείνων με εισοδήματα άνω του 60% του μέσου όρου. Αυτό το χάσμα 40,1 ποσοστιαίων μονάδων αυξήθηκε κατά 17,1% από το 2010.

Οι μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσβαση στις διακοπές μεταξύ των δύο ομάδων εντοπίζονται σε: Κροατία (43,2%), Ελλάδα (43%), Βουλγαρία (42,4%), Τσεχία (41,1%), Γαλλία (40,4%) και Ρουμανία (40,1%).

Η ανακοίνωση της ΑΣΔΥΚ

Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΔΥΚ αναφέρει ότι «η εργοδοσία με πρόσχημα την υπαρκτή οικονομική και πανδημική κρίση εκμεταλλεύτηκε τις δυσμενείς συνθήκες ως ένα ανώφλι και εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων με πρωτοστάτες αυτής της σφοδρής επίθεσης, τις ηγεσίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ».

Η Συντεχνία καλεί τις ηγεσίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ «να αντιληφθούν ότι η επίλυση των προβλημάτων των επιχειρήσεων δεν επέρχεται με τη συρρίκνωση των μισθών, την οικονομική καταπίεση και την αποκαρδίωση της μεγάλης μάζας των εργαζομένων, αλλά οι λύσεις θα βρεθούν μέσα από την ένδειξη εκτίμησης, την εμπιστοσύνη, την ενθάρρυνση, τη συνεχή εκπαίδευση και την παροχή κινήτρων προς το προσωπικό τους, που χωρίς αυτό δεν θα είχαν τίποτε μεγάλο και σοβαρό να επιδείξουν.

«Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους καλούνται να αναζητήσουν και άλλες εναλλακτικές και να σταθούν αλληλέγγυοι προς τις χιλιάδες των εργαζομένων των οποίων ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν αντέχει σε ολιγοήμερη ανάπαυση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΑΣΔΥΚ.

Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, συνεχίζει η ΑΣΔΥΚ, « είχαν υποχρέωση να σταθούν ανάχωμα και να αποκρούσουν της επιδιώξεις και τις πολιτικές της εργοδοτικής επίθεσης», ωστόσο, «επιδείχθηκε ολιγωρία στην ισχυροποίηση της θέσης του εργαζόμενου, συνδικαλιστικά οργανωμένου και μη, μέσω της θέσπισης δια νομοθεσίας κατώτατου μισθού για όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα».

«Η ψαλίδα της κοινωνικής ανισότητας είναι ορατή και η πολιτεία καλείται να επιδείξει έμπρακτα κοινωνική αλληλεγγύη προς τους λιγότερο ευημερούντες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο χάσμα παρατηρήθηκαν στις: Ρουμανία (+17pp), Σλοβακία (+14pp), Κροατία (+13,8pp), Λιθουανία (+8,3pp) και Ουγγαρία (+7,9pp). Δείτε τον πίνακα 2 για λεπτομέρειες όλων των χωρών.

Η ETUC τονίζει την ανισότητα των διακοπών ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι.

Η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που θα διασφάλιζε ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση