ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκποιήσεις: Έντονο παρασκήνιο και νέες προτάσεις ενόψει Ολομέλειας

Στην ατζέντα της συνεδρίας βρίσκονται τέσσερις προτάσεις νόμου

ΚΥΠΕ

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής (16:00) ενώπιον της οποίας αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση νομοθετήματα που αφορούν στο πλαίσιο εκποιήσεων.

Υπενθυμίζεται πως στην ατζέντα της συνεδρίας βρίσκονται τέσσερις προτάσεις νόμου, η πρώτη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με τις οφειλές ενός μη εξυπηρετήμενου δανειολήπτη, η πρόταση του ΑΚΕΛ για ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους στην αγοραία τιμή του ακινήτου, αντί σε τιμή καταναγκαστικής πώλησης, προτάσεις οι οποίες έχουν την στήριξη τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας και αναμένεται να ψηφιστούν.

Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ για εκποίηση ακινήτου στην αξία κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης μιας πιστωτικής διευκόλυνσης, η οποία βρήκε αντίθετους την ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ.

Ανησυχίες εκφράστηκαν τόσο από το ΥΠΟΙΚ όσο και την ΚΤΚ και από τις τράπεζες αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, την οποία συνυπογράφουν η ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ, οι Οικολόγοι, τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, η οποία προνοεί ένα οριζόντιο δικαίωμα προσφυγής ενός δανειολήπτη στο Δικαστήριο, προκειμένου να εξασφαλίσει διάταγμα αναστολής της διαδικασίας εκποίησης, έτσι ώστε να εξεταστούν ενδεχόμενες καταχρηστικές χρεώσεις επί του οφειλόμενου ποσού.

Στο προσκήνιο και πέμπτη πρόταση

Χθες κυκλοφόρησε πρόταση νόμου, η οποία θα κατατεθεί στη σημερινή Ολομέλεια την οποία υπογράφει η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Χρύσης Παντελίδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Ηλίας Μυριάνθους εκ μέρους της ΕΔΕΚ και ο Αλέκος Τρυφωνίδης εκ μέρους της ΔΗΠΑ. Η πρόταση, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, μεταφέρει πρόνοιες του μηχανισμού, που καταρτίστηκε από την ΚΤΚ, επιτρέποντας στον δανειολήπτη την προσφυγή στο Δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής της εκποίησης, στη βάση ενός πιο περιορισμένου πεδίου εφαρμογής αφού αφορά κύρια κατοικία με αξία μέχρι €250.000. Τίθενται επίσης συγκεκριμένες προϋποθέσεις που διέπουν την αίτηση για έκδοση διατάγματος αναστολής, εκ των οποίων η αμφισβήτηση του απαιτητού ποσού στη βάση βεβαίωσης υπογεγραμμένης από νόμιμο ελεγκτή ή νόμιμο ελεγκτικό γραφείο ή Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.

Η σημερινή συνεδρία λαμβάνει χώρα μετά την ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων για αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας μέχρι €350.000 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο για το φλέγον αυτό θέμα.

Στη συνεδρία αναμένεται επίσης να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την δημιουργία της ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια προκειμένου να εξετάζονται χρηματοοικονομικές διαφορές που αφορούν μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ζητηθεί αναβολή της συζήτησης της επίμαχης πρότασης του ΑΚΕΛ και των άλλων κομμάτων που την συνυπογράφουν, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος συζήτησης τόσο των κυβερνητικών προθέσεων για συνολική λύση, όσο και της νέας πρότασης που έχει κατατεθεί.

Ενδεικτικά όπως δήλωσε χθες ο Μάκης Κεραυνός «σκοπεύουμε με το πακέτο ολοκληρωμένων μέτρων να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι αυτή είναι μια ορθή διέξοδος για αντιμετώπιση του θέματος» των εκποιήσεων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΚΤΚ, οι συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στο τέλος Μαρτίου υποχώρησαν στα €2,2 δις, με τα κόκκινα δάνεια που έχουν μεταφερθεί εκτός του συστήματος και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι πολλαπλάσια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση